Σε μια περίοδο που το μάρμαρο βρίσκεται παντού – κυριολεκτικά – είναι φυσικό να θέλετε να το αποκτήσετε κι εσείς και να πορευτείτε μαζί του. Ειδικά, όμως, αν σκέφτεστε να το ενσωματώσετε στην κουζίνα σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κρύβει μερικά… μυστικά.
#1 Το μάρμαρο είναι πορώδες υλικό Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε την γεωλογία του – αυτό που πρέπει να κρατήσετε εσείς είναι πως το μάρμαρο είναι ευάλωτο σε ουσίες που μπορούν να αφήσουν λεκέδες, όπως κρασί, χυμό και λάδι. Για την ακρίβεια, ό,τι πέσει πάνω του το ρουφάει στην κυριολεξία. Αν αυτό συμβεί, είναι δύσκολο να το διορθώσετε, γι αυτό και η στεγανοποίησή του είναι σημαντική κατά την εγκατάσταση. Αν μαγειρεύετε συχνά, η στεγανοποίηση αυτή θα χρειάζεται επανάληψη κάθε 6 μήνες.
#2 Να είστε προετοιμασμένοι πως θα δείτε μερικές γρατσουνιέςΚαταρχήν, χρησιμοποιείτε πάντα ξύλο κοπής για να κόβετε τα λεμόνια σας. Η παρατεταμένη έκθεση στα οξέα φθείρει το λουστράρισμα του μαρμάρου, το θαμπώνει και το κάνει πιο ευάλωτο στις γρατσουνιές. Το μάρμαρο είναι πιο μαλακό από άλλες πέτρες (τον γρανίτη, για παράδειγμα). Γι αυτό αποφύγετε να στηρίζεστε πάνω στον μαρμάρινο πάγκο σας φορώντας ζώνες ή μακριά μεταλλικά κολιέ.