mistikakipou-mirmigkia-ston-kipo

Τα μυρμήγκια και οι φωλιές τους είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον κήπο. Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα που σχηματίζουν μικρές ή μεγαλύτερες αποικίες με υψηλή οργάνωση, καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των ατόμων και θαυμαστή ικανότητα επιβίωσης. Αν και τα περισσότερα είδη μυρμηγκιών δεν προσβάλλουν άμεσα το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών (με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα είδη) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τα φυτά.

Τι ζημιές κάνουν τα μυρμήγκια στον κήπο και τα φυτά;

Τα μυρμήγκια δημιουργούν πρόβλημα, καταρχήν, κατά τη σπορά λαχανικών, διαφόρων καλλιεργειών, γκαζόν καθώς μπορούν να μεταφέρουν όλους τους σπόρους στη φωλιά τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα λαχανικά να μην φυτρώσουν λόγω εμφάνισης μυρμηγκιών. Επίσης, τα μυρμήγκια βοηθούν στην μεταφορά και την ανάπτυξη του εντόμου της μελίγκρας (αφίδες) στο φύλλωμα των φυτών. Συγκεκριμένα, τα μυρμήγκια κάνουν αυτές τις ενέργειες καθώς επιζητούν να συλλέξουν τα κολλώδη γλυκά μελιτώματα της μελίγκρας που αποτελεί εξαιρετικό είδος τροφής για αυτά. Τα μυρμήγκια, δευτερογενώς, πηγαίνουν σε προσβεβλημένους ώριμους καρπούς λαχανικών από άλλα αίτια, και συντελούν στην υποβάθμιση τους.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο και σε γλάστρες;

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα προτεινόμενα μέτρα:

• Βρίσκουμε τις φωλιές των μυρμηγκιών και ρίχνουμε κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη στην είσοδο της φωλιάς. Μία εναλλακτική λύση είναι να σιγοβράσουμε 100 γραμμάρια πορτοκαλόφλουδας σε ένα λίτρο νερό και να το ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών.

• Χρησιμοποιούμε διατομική γη, ένα φυσικό ορυκτό απολιθωμάτων, αποτελεί μια καλή λύση για να το ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών ή να το αναμείξουμε με το σπόρο που θα σπείρουμε.

• Ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα καπνού για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών πάνω στα φυτά. Συγκεκριμένα, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας καπνό σε ένα λίτρο νερό, το αφήνουμε για ένα εικοσιτετράωρο και ψεκάζουμε τα φυτά που έχουν πάνω μυρμήγκια. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει προς το βραδάκι για να μην παρουσιαστούν εγκαύματα στα φύλλα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών

Όταν υπάρχει πρόβλημα μυρμηγκιών πάνω στον κορμό και στο φύλλωμα των δένδρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές κολλητικές ταινίες και να τις τοποθετήσουμε χαμηλά στην περιφέρεια του κορμού των δένδρων. Μπορούμε να φτιάξουμε και αυτοσχέδιες ταινίες επαλείφοντας σε χαρτοταινίες ειδική εντομολογική κόλλα.

mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Με μία υπέροχη δράση του Κέντρου Κοινότητας Πύλης & διαδραστικές πρακτικές τίμησαν την «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Πιαλείας

  Σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 11:00 πμ, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, το Δημοτικό…