FullSizeRender

Κ. Αγοραστός: «Να διπλασιασθούν οι πόροι για την πολιτική συνοχής της ΕΕ»

Στην ομιλία του σήμερα στην Επιτροπή COTER στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας πρότεινε να διευρυνθούν οι δείκτες με τους οποίους γίνεται η κατανομή των πόρων της πολιτικής συνοχής και να γίνει πιο ενεργός ο ρόλος των Περιφερειών.

«Πρέπει όλοι να συμβάλλουν ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ να διπλασιασθούν οι πόροι που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική συνοχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην 14η ολομέλεια της Επιτροπής για την Πολιτική Χωρικής Συνοχής και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ (COTER) σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 200 δις ευρώ για την πολιτική συνοχής και πρέπει να αυξηθούν σημαντικά γιατί η πολιτική συνοχής είναι νευραλγικής σημασίας εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες αλλά και τις νέες προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός κρίνοντας όμως αναγκαίο «η πολιτική συνοχής να έχει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε Περιφέρειας, κάθε περιοχής και κάθε Δήμου».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών πρότεινε να διευρυνθούν οι δείκτες με τους οποίους γίνεται η κατανομή των πόρων της πολιτικής συνοχής καθώς, όπως εξήγησε, «το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα αποτελούν παγίδα αφού δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα κάθε Περιφέρειας. Πρέπει το σύστημα να γίνει πολυπαραμετρικό, να τεθούν δηλαδή και άλλοι κοινωνικοί δείκτες όπως ο κοινωνικός δείκτης συνεισφοράς στο γίγνεσθαι», ανέφερε.

Παράλληλα, πρότεινε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να γίνει στενότερη η συνεργασία των υπηρεσιών της ΕΕ με τις Περιφέρειες. «Ο ρόλος των Περιφερειών πρέπει να γίνει πιο ενεργός και πρέπει να κρατήσουμε την Περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του τις ανισότητες που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ όσον αφορά για παράδειγμα τους μισθούς ή τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές και έκρινε επιβεβλημένες «στοχευμένες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε σύμφωνος με την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ «η κοινωνική Ευρώπη να είναι ο πρωταγωνιστής τα επόμενα χρόνια», ξεκαθάρισε, όμως, πως «ήρθε η ώρα να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών χαρακτήρισε ως το «κλειδί» για τη σύγκλιση σε επίπεδο ΕΕ τις επενδύσεις και τις πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα».

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …