vamvaki

perifereia

 

 

 

 

 

 

  1. Στόχοι

          Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας  της βαμβακοκαλλιέργειας.

  1. Διαπιστώσεις

Την εποχή αυτή οι περισσότερες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας  και καρπόδεσης του 50% περίπου των ανθέων των βαμβακόφυτων .

Στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας παρατηρήθηκε αύξηση των συλλήψεων ακμαίων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η 2η γενεά του εντόμου. Μετά από επιτόπιους ελέγχους Γεωπόνων της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε μικρός αριθμός προνυμφών (σκουληκιών) κάτω όμως από το όριο επέμβασης. Επίσης  παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των συλλήψεων ακμαίων ρόδινου σκουληκιού στις περιοχές Πηνειάδα – Ζάρκο – Φαρκαδόνα, με τις προσβολές να κυμαίνονται κάτω του ορίου επέμβασης.

  1. Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Tη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πρέπει να γίνεται ορθολογική άρδευση για την αποφυγή υπερβολικής ανάπτυξης των βαμβακόφυτων που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καλλιέργεια Όπου διαπιστώνεται υπερβολική βλάστηση συνιστάται η χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης (Pix).

Οι παραγωγοί θα πρέπει αυτήν την περίοδο να ελέγχουν τακτικά (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) τις καλλιέργειες τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών, ώστε να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί φθάσουν στα όρια επέμβασης, όπως παρακάτω :

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ : Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, τότε μόνο οι παραγωγοί θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για χρήση στο βαμβάκι.

 

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ : Επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα μόνο στην περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα ανθέων, από όλη την έκταση του χωραφιού, διαπιστωθούν προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% ή σε τυχαία δειγματοληψία 100 καρυδιών ευρεθεί προσβολή τουλάχιστον 5%.

Επίσης οι παραγωγοί από το παρόν στάδιο της καλλιέργειας και στη συνέχεια απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν τις καλλιέργειές τους τακτικά προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές, καθώς στο παρόν βλαστικό στάδιο των βαμβακόφυτων οι όποιες ζημιές από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠ)

Οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων δραστηριότητας των εντόμων. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια)

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί επιβαρύνουν αρνητικά την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φ.π. τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής δράσης και να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου πάνω από δυο φορές το χρόνο για την αποφυγή εμφάνισης ανθεκτικότητας των εχθρών.

Οι βαμβακοπαραγωγοί  είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση να επέμβουν με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και για κάθε επικείμενο ψεκασμό να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους. Όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες μετά τη δύση του ηλίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης , την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης

Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά αναφέρονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του ΥΠ.Α.Α. & Τροφίμων και από αυτά γίνεται η επιλογή προς χρήση.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Για περισσότερες  πληροφορίες οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 24313-51602, 51603 & 51604, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο τηλ. 24210-66525.

Ο  Δ/ΝΤΗΣ

ΕΜΜΑΝ.  ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Σε ηλεκτρική καρέκλα ο Θ. Χήρας. Ποιον θα αποφασίσει να «πετάξει» εκτός του νέου ΔΣ;;;

Σε ηλεκτρική καρέκλα όμως κάθεται ο Θ. Χήρας, γιατί εκτός από την διαχείριση της βαριάς ήτ…