diavitis-copy

Επιμέλεια: Βασιλική Μαχιά. maxia-basw

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου, ημέρα γέννησης του Φρέντερικ Μπάντινγκ, γιορτάζεται  με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη.

Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ γεννήθηκε  στις 14 Νοεμβρίου του 1891 στο Άλιστον της πολιτείας Οντάριο του Καναδά. Ήταν ιατρός και ερευνητής,  ο οποίος το 1923 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας για την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση η οποία έχει δύο τύπους. Ο πρώτος τύπος  εμφανίζεται όταν  το πάγκρεας δεν παράγει όση ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό κι δεύτερος  όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγεται.   Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, η οποία παράγεται σε ειδική μοίρα του παγκρέατος ή  Β- κύτταρα και  παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων του οργανισμού. Επίσης, δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος και επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Σημαντικός παράγοντας στην μείωση των ποσοστών των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη δύο είναι η πρόληψη.  Υπάρχουν ομάδες ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση της ασθένειας, όπως οι υπέρβαροι ή  οι παχύσαρκοι, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη, οι υπερτασικοί, τα  άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, οι καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.  Ανεξαρτήτως, όμως, αυτών των παραγόντων  όλοι μας θα πρέπει να προσέχουμε.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Φιλανδία έδειξε πως ακολουθώντας τα παρακάτω πέντε βήματα, συμβάλλουμε σημαντικά στην πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη σε ποσοστό έως και 58%.

  1. Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους
  2. 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
  3. Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
  4. Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
  5. Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.

Οι στατιστικές έχουν δείξει πως το ποσοστό των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται και πως  κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον 3.000.000 θανάτους λόγω αυτής της ασθένειας.  Συγκεκριμένα, στην χώρα μας οι ασθενείς ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κι αρκετοί είναι αυτοί που  δεν το γνωρίζουν πως πάσχουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Με στοιχεία από: sansimera.gr , Wikipedia,  iatronet.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Γιώργος Αναγνώστου, Αμέσως μετά τις Δημοτικές Εκλογές…

  Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία όλων των  συνδημοτών μας, θέλω να δηλώσω πως θ…