Κρούπης Κώστας

Ο πρώην Αντιδήμαρχος & νυν δημοτικός σύμβουλος στο Δ. Πύλης. κ. Κώστας Κρούπης, μιλάει στο PyliNews.gr με ειλικρίνεια & ευθύτητα, για τα πεπραγμένα της θητείας του, «τα κακώς κείμενα», όσα δεν είχαν γίνει κι όσα πρέπει να γίνουν μελλοντικά, ώστε ο Δ. Πύλης αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα να μπει σε πορεία Ανάπτυξης & ευημερίας.

Η Συνέντευξη

Ερ: Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα το Δήμο, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς;

Απάντηση.: «Το «μικρόβιο»  είναι παλιό. Σπούδασα βέβαια Πολιτικές Επιστήμες, που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Ασχολήθηκα με το φοιτητικό κίνημα, με μαζικούς χώρους, με Πολιτιστικούς Συλλόγους, με συνδικαλιστικούς φορείς & έτσι ήρθε ως μια φυσική απόρροια η ενασχόλησή μου με τα «Κοινά», βλέποντας ότι κάτι μπορώ να δώσω, να βάλω ένα μικρό πετραδάκι εδώ, σ’αυτή την τοπική κοινωνία».

Ερ.: Πριν πόσα χρόνια ξεκίνησες;

Απάντηση.: «Έχω αρκετά χρόνια. Από το 1998 με τον Δήμο καθαρά & με Δήμαρχο τότε τον κ. Βασιλείου, με θητεία δύο τετραετιών.

Ερ.: 18 χρόνια μετά, πιστεύεις πως άξιζε τον κόπο η ενασχόλησή σου με τα ‘Κοινά» όπως είπες;

Απάντηση.: «Θεωρώ πάντα πως ένας άνθρωπος που δεν ασχολείται με τα «Κοινά», είναι «φτωχός» άνθρωπος. Η ενασχόληση σε αυτό τον τομέα, αξίζει εκ των πραγμάτων. Είναι de facto κατάσταση, διότι έχεις να δώσεις & να πάρεις από τους συνανθρώπους σου. Το να δίνεις είναι μια δικαίωση & μια ηθική ικανοποίηση, με αυτούς που ασχολούνται με τα «Κοινά».

Ερ.: Κατά την θητεία σου, αυτή των είκοσι μηνών, στα οικονομικά του Δήμου, θεωρείς ότι έχεις πετύχει;

Απάντηση.: «Είναι υποκειμενικό, αλλά θα το εκφράσω βέβαια. Πιστεύω πως έχω πετύχει. Όχι βέβαια στον απόλυτο βαθμό που θα’ θελα, αλλά κατά 80% ο ρόλος μου ήταν επιτυχημένος».

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που είχες θέσει ως αντιδήμαρχος Οικονομικών;

Απάντηση.: «Οι προτεραιότητές που είχα θέσει με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοίκησης, ήτανε βέβαια λίγο γενικές, αλλά τις έκανα συγκεκριμένες με την αναδιοργάνωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Την μεταφορά της Οικονομικής Υπηρεσίας στην έδρα του Δήμου, την διαμόρφωση των γραφείων της & την επάνδρωση των τμημάτων αυτής, εσόδων – εξόδων με προσωπικό. Πράγματα τα οποία δεν υπήρχαν.

Ήταν μια «φλου» Οικονομική Υπηρεσία με έναν υπάλληλο. «Ελέω Θεού», έκανε Οικονομία. Ενώ κατά την θητεία μου & μετά, το Τμήμα Εσόδων στο οποίο στόχευα εγώ, επανδρώθηκε αρτιότερα & με τέσσερις υπαλλήλους & με την διεύθυνση ήταν αρκετό για να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου. Όλα αυτά με την βοήθεια & την αμέριστη συμπαράσταση των συνεργατών μου, που τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Ερ.: Η πολιτική που ακολούθησες στον τομέα σου, ήταν διαφορετική  από αυτή του προκατόχου σου; Αν Ναι…. Πού εντοπίζεις τις διαφορές & τι σε ώθησε να ακολουθήσεις έναν άλλο δρόμο;

Απάντηση.: «Πάλι υποκειμενικά θα μιλήσω. Υπήρχαν ειδοποιείς ποιοτικές διαφορές. Η επαφή μου με τους οφειλέτες, τους δημότες μας, η προτροπή μου στο να πληρώνουν, να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ήταν ένα θέμα το οποίο το «κυνήγησα» επισταμένως, μέσω ειδοποιήσεων, προσκλήσεων. Βέβαια αναγκαστήκαμε να λάβουμε & σκληρότερα μέτρα, όπως κατασχέσεις. Με ένα λόγο μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, διότι θεώρησα πως υπήρχαν άνθρωποι που μπορούσαν να πληρώσουν & δεν το κάνανε, λόγω κακής νοοτροπίας που είχε δημιουργηθεί τόσα χρόνια τώρα, δηλαδή να μην τους ενοχλεί κανείς».

 Ερ.: Ποια είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Πύλης; Θα αναζητήσετε(ως παράταξη) νέες πηγές εσόδων; Κι αν ναι…Ποιες είναι αυτές;

 Απάντηση.: «Ως παράταξη προεκλογικά, είχαμε την «ετικέτα»… «Πρώτα ο άνθρωπος» & γνωρίζοντας την οικονομική δυσπραγία της εποχής, την κρίση που περνάει ο κόσμος & την φτώχεια που υπάρχει στην περιοχή μας, θα προσπαθήσουμε μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, να ανακαλύψουμε νέες μορφές εσόδων ήπιας μορφής. Δηλαδή θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους, τα δημοτικά τους Τέλη. Οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να αμείβονται στο Δήμο, σύμφωνα με την χρήση τους. Έπειτα τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται στην ΔΕΗ, σαν απόρροια το λέω για την είσπραξη των δημοτικών Τελών. Είναι πολλοί που έχουν 200 & είναι δηλωμένα τα 100. Έτσι δεν πάμε μπροστά».

Ερ.: Τι μέτρα είχατε λάβει για τους κακοπληρωτές του Δήμου Πύλης; Για π.χ. με τους μισθωτές που δεν πλήρωναν το μίσθιο σε δημοτικά καταστήματα κι όπως έχει ειπωθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. από τους 150, είναι παραπάνω από τους μισούς, με τις οφειλές να ξεπερνούν τις 100.000€. Επίσης & στις περιπτώσεις του πόσιμου νερού, που & εκεί οι οφειλές είναι αρκετά υψηλές.

Απάντηση.: «Όσον αφορά στο θέμα των μισθωμάτων, υπήρχε μια κατάσταση πολύ άσχημη. Δεν υπήρχαν συμφωνητικά για πολλά μισθώματα. Οι καλοπληρωτές μισθωτές, που ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους, μετριόντουσαν στα δάχτυλα. Υπήρχαν πάρα πολλοί που αφήσαν τα μισθώματα να «τρέχουνε» για χρόνια, χωρίς να τους γίνει γι’ αυτό μια σοβαρή ενόχληση. Εμείς πήραμε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με δικαστικό Επιμελητή, κοινοποιώντας τους τις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας μέχρι & σε εξώσεις, που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Ήταν η απεργία των δικηγόρων που «σκοντάψαμε» λίγο χρονικά, αλλά η βούληση της Δημοτικής Αρχής, είναι να φερθούμε σκληρά σ’ αυτούς που αδιαφορούν & είναι εκ συνειδήσεως κακοπληρωτές & αντίστροφα μέσω ρυθμίσεων σε ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν, αλλά τους διευκολύνουμε όπως είπα με τις ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν το χρέος τους σταδιακά.

Σχετικά με το νερό δεν θα ήθελα να εκφράσω ολοκληρωμένη άποψη γιατί η ΔΕΥΑΠ, αποτελεί έναν ιδιαίτερο οργανισμό, με τον πρώην Πρόεδρο κ. Αναγνώστου, να έχει προσφέρει σημαντικό έργο, όπως πιστεύω ότι & ο νυν κ. Μπακάλης, θα προσφέρει το ίδιο σημαντικό έργο. Το πόσιμο νερό ήταν μια κατάσταση λίγο ιδιόρρυθμη. Σε μερικά χωριά δεν υπάρχουν ρολόγια & σε άλλα υπάρχουν. Εκεί όπου δεν υπήρχαν, γινόταν υπερκατανάλωση, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις αυτών των ανθρώπων να μην πληρώνονται ποτέ. Τώρα μπήκαν σε μια σειρά βέβαια με τις διακοπές νερού που κάναμε ενδεικτικά σε κάποια τοπικά διαμερίσματα, αρχίζοντας έτσι ο κόσμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, προβαίνοντας σε ρυθμίσεις».

Ερ.: Από τους λεγόμενους κακοπληρωτές μισθωμάτων, ποια μισθώματα θεωρείς τα πιο σημαντικά & χρονίζοντα, από τα οποία ο Δήμος χάνει έσοδα;

Απάντηση.: «Βασικά δεν θα ήθελα να αναλωθούμε σε μια ακατάσχετη ονοματολογία. Γενικά θα πω ότι αυτά αφορούν σε επαγγελματικές στέγες, όπως καταστήματα εστίασης, διασκέδασης κλπ.. Όσον αφορά στο Σκοπευτήριο της Φήκης, έχει να κάνει με μια κατάσταση η οποία δεν είχε δομηθεί σωστά στο μίσθωμα & στην σύμβαση. Δεν υπογράφτηκε σύμβαση ποτέ. Υπήρχαν οικονομικές υποχρεώσεις προς τον Δήμο που δεν είχαν εκπληρωθεί & ο μισθωτής επικαλούμενος αυτές τις αδυναμίες του Δήμου, δεν πλήρωσε ποτέ. Αναγκαστήκαμε έτσι & σε αυτή την περίπτωση να ακολουθήσουμε τη Νομική οδό, κάνοντάς του έξωση, περιμένοντας την δικαστική απόφαση.

 Ερ.: Ο «Κανονισμός Καθαριότητας» έχει εγκριθεί πλέον. Πιστεύεις ότι θα εφαρμοσθεί & πρέπει να εφαρμοσθεί κατά γράμμα;;; Βασικά σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα. Έχουν ακουσθεί διάφορες απόψεις, αλλά & αντιρρήσεις στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.. Ποια είναι η θέση σου;

Απάντηση.: «Ο «Κανονισμός Καθαριότητας» είναι ένα πολύ καλό «εργαλείο» για να λειτουργήσει ο Δήμος με ευπρέπεια & με «καθαριότητα». Όσον αφορά στα πρόστιμα, που αυτός προβλέπει, είναι βάσει στοιχειωδών παραμέτρων που ισχύουν για όλη την Ελλάδα. Αυτά τα πρόστιμα είναι υποχρεωτικά, χωρίς ωστόσο να έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα & σκοπό, αλλά περισσότερο θα τα χαρακτήριζα, ως μέτρο αποτροπής σε κάποιον που θα «παρανομήσει». Δηλαδή, βάζουμε ένα μεγάλο πρόστιμο σε κάποιον παραβάτη, που καθ’ έξην χαρακτηρίζεται από παραβατική συμπεριφορά, γιατί πρέπει να συμμορφωθεί, αποτελώντας παράδειγμα προς αποφυγήν & για άλλους που ενδεχομένως σκόπιμα ή μη, υποπέφτουν σε παραβάσεις.

Η άποψή μου πάνω σ’ αυτό είναι, ότι πρέπει να διατηρηθεί ο «Κανονισμός» & να λειτουργήσει. Δεν μπορεί καμία πόλη χωρίς «Κανονισμό Καθαριότητας, να λειτουργήσει σωστά & με ευπρέπεια».

Ερ.: Ο προϋπολογισμός που ερχόταν, αλλά & τώρα ακόμη, στο ΔΣ είναι συντήρησης ή ανάπτυξης;

Απάντηση.: «Ούτε συντήρησης, ούτε ανάπτυξης θα ΄λεγα. Είναι ένας σώφρων, ισορροπημένος προϋπολογισμός, ο οποίος βασίζεται σε ορισμένα στάνταρτ του Υπ. Οικονομικών, τα οποία έχουν ορισμένα πλαίσια. Αν τα παραβείς αυτά τα πλαίσια & εγγράψεις δαπάνες, ή έσοδα παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει, τότε σου τον απορρίπτουν εκ των πραγμάτων.

Εμείς προσπαθήσαμε να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό «νοικοκυρέματος» ώστε η ανάπτυξη να ‘ρθει μέσω αυτού, με ορατά αποτελέσματα, λίγο αργότερα. Είμαστε σχεδόν λίγο πριν απ’ τα μέσα της θητείας μας. Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό αυτής, θα στοχεύει σε αναπτυξιακή πολιτική».

 Ερ.: Έχοντας υπ’ ευθύνη σου τα οικονομικά του Δήμου για 20 μήνες, ποιο θα χαρακτήριζες το ποιο δύσκολο έργο που έπρεπε να φέρεις σε πέρας;

Απάντηση.: «Όπως είπα & πριν, να συνετίσουμε τους κακοπληρωτές, εισπράττοντας τα μισθώματα υπέρ του Δήμου, που είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να παλέψει επ’ αυτού & δεύτερον η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους προμηθευτές του. Αυτοί είναι πολλοί για τον Δήμο Πύλης, αλλά πλέον είμαστε στην «ουρά» της αποπληρωμής αυτών».

Ερ.: Στις επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, θα είσαι παρών; και αν ναι; με ποιο συνδυασμό;

Απάντηση.: «Μου θέτεις ένα πολύ δύσκολο ερώτημα. Η αρχή μου & τα «πιστεύω» μου είναι, ότι πρέπει να υπάρχει σκυτάλη διαδοχής. Κατά βάση εδώ θα έλεγα ότι η νεολαία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να έρθουν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο. Εγώ ασχολούμαι τόσα χρόνια με τα «Κοινά» & αισθάνομαι πάντα, ένα άγχος ότι… θα πει ο κόσμος «αρκετά πια». Αλλά… δεν θα έλεγα «όχι» σε μια μελλοντική προσπάθεια, η οποία βέβαια θα έχει ορισμένες παραμέτρους, τις οποίες αν ταιριάζουν με τα «πιστεύω» μου & τις αρχές μου, θα ακολουθήσω».

Ερ. Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο Δήμος αν επανεκλεγείς με όποιον συνδυασμό;

Απάντηση.: «Πρέπει να φύγουμε από την πλευρά της συντήρησης & της καθημερινότητας, στοχεύοντας σε μεγάλες πολιτικές, μεγάλα έργα ανάπτυξης & εξωραϊσμού της περιοχής μας. Διότι η περιοχή μας είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας & θα πρέπει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, το γεωφυσικό – τουριστικό που διαθέτουμε, να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

Δηλαδή κατασκευάζοντας κάποια έργα. Όπως την όχθη του Πορταϊκού θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε δεόντως. Με παραδοσιακά μαγαζάκια, τουριστικά εκθέματα, με πολλούς τρόπους. Θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε το προπονητικό κέντρο στο Βροντερό, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο από πλευράς μελετών & αποφάσεων. Το φράγμα της Μεσοχώρας θα πρέπει να το παλέψουμε δεόντως κι επιτέλους να πάρει «σάρκα & οστά», διότι είναι ένα έργο πνοής & ανάπτυξης για όλη την περιοχή & κατ’ επέκταση & το Νομό Τρικάλων συνολικά. Τα έργα που εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ(Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), πρέπει & η Κεντρική Διοίκηση να τα δει με άλλο μάτι. Όχι με μάτι συντήρησης & σκοπιμότητας, αλλά με μάτι ανάπτυξης & προοπτικής».

Ερ.: Ένα Αθλητικό Κέντρο στο Δήμο Πύλης (Γήπεδο ποδοσφαίρου & κλειστό γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ), το έχετε στα σκεφτεί; Είναι στα πλάνα σας:

Απάντηση.: «Είναι στις προτεραιότητές μας & πολλές φορές έχει θιχτεί το θέμα. Δυστυχώς όμως ακόμα βρίσκεται στην συζήτηση & στην απόφαση. Δεν βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης & υλοποίησης. Είναι στους στόχους μας κατά προτεραιότητα. Όπως επίσης κατά προτεραιότητα είναι & η μεταφορά του αμαξοστασίου, είναι η δημιουργία κλειστής αγοράς τα οποία είναι αρκετά σημαντικά έργα, τα οποία θα δώσουν άλλη ώθηση κι άλλη μορφή στον Δήμο μας».

Ερ.: Πιστεύεις ότι όλα αυτά τα έργα θα προλάβει να τα υλοποιήσει η τωρινή δημοτική Αρχή;

Απάντηση: «Σημασία έχει να τα βάζει στον δρόμο τους. Οποιαδήποτε δημοτική Αρχή θα είναι η επόμενη, όταν μπει το νερό στ’ αυλάκι, θα φτάσει στον προορισμό του. Κι εμείς στοχεύουμε να μπει το νερό στ’ αυλάκι. Να ξεκινήσουμε μελέτες & κατόπιν υλοποίηση, με εξασφάλιση της χρηματοδότησης».

Ερ.: Τώρα που τελείωσε η θητεία σου ως Αντιδήμαρχος, αν έκανες έναν απολογισμό σε τίτλους του έργου σου, από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, ποια σημεία θα χαρακτήριζες ως θετικά ή και επιτεύγματα;

Απάντηση.: «Θεωρώ πως σε ένα μεγάλο μέρος πέτυχα. Αυτά που έγιναν από μένα ήταν & μια ηθική ικανοποίηση προς το άτομό μου. Πιστεύω πως δρομολογήθηκαν πράγματα, τα οποία μελλοντικά θα αποδώσουν «καρπούς».

Ερ.: Κλείνοντας. Κάτι άλλο που εσύ θα ήθελες να συμπληρώσεις;

Απάντηση: «Ναι. Θα ήθελα επιγραμματικά να πω, ότι όλοι μας σαν έλληνες πολίτες, πρέπει να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, από οποιοδήποτε μετερίζι. Είτε από την πλευρά της Διοίκησης, είτε από την πλευρά του διοικούμενου. Ο δημότης πρέπει να είναι σωστός στις υποχρεώσεις του & η δημοτική Αρχή να παλεύει, να του εξασφαλίζει ποιότητα ζωής στον τόπο του & ευημερία».

Load More Related Articles
Load More In Συνεντεύξεις
Comments are closed.

Check Also

Σε μεγάλη νίκη οδεύει ο Κώστας Μαράβας!!!

,Σε μεγάλη νίκη φαίνεται να οδεύει ο νυν Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, ύστερα κι από τα πρώτ…