1369238-e1555561048676

Υπερβαίνει τα 4,5 δισ. ευρώ το ρυθμισμένο ποσό των αιτήσεων

Επτά μέρες έξτρα χρόνο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες. Στη συνέχεια ξεκινά ένα σαφάρι κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης με τα συναρμόδια υπουργεία να διαμηνύουν ότι νέα παράταση είναι εκτός συζήτησης. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες την εισήγηση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 120 δόσεις έως και τις 7 Οκτωβρίου.

Μετά την ολιγοήμερη παράταση, ακολουθεί ο πέλεκυς των κατασχέσεων. Τα συναρμόδια εισπρακτικά όργανα, το ΚΕΑΟ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και η ΑΑΔΕ για τις φορολογικές οφειλές. Στο κύνηγι των οφειλετών ρίχνεται και το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής, η νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η οποία άρχισε να λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου,   μάλιστα ενάμιση μήνα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αποφασιστεί αρχικά. Το ΚΕΟΦ θα ασχοληθεί με όσους έμειναν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και εισοδημάτων ενώ πολλοί οφειλέτες θα δουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο σφυρί.

Στις 120 δόσεις της Εφορίας έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση 515.526 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να υπερβαίνει τα 4,5 δις. ευρώ.

Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα παγώσουν οι κατασχέσεις ενώ με την  εκπνοή της προθεσμίας υπαγωγής στις 120 δόσεις θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα:

– Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους.  Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει  ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

– Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν  πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει  επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

– Μικροοφειλέτες: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Με τη φραγή αυτής, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Πηγή: news.gr

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Ντίνος Τσέλιγκας: Έφτασε η ώρα να δώσουμε την στήριξη, σε όσους πάνω απ’ όλα, βλέπουν τον πολίτη ως «Ανθρωπο!»

Έφτασε η μεγάλη ώρα!… Καλούμαι και εγώ λοιπόν με την σειρά μου τις επόμενες ημέρες ν…