araxovitis_stavros_helexpo

Την ερώτηση ποιος θα είναι ο ωφελούμενος από τις αλλαγές που συντελούνται στον πρωτογενή τομέα όσον αφορά την εισαγωγή, ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, έθεσε στο Thessaloniki Helexpo Forum ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης. Ο ίδιος απάντησε στο τέλος της δεύτερης τοποθέτησής του ότι ωφελούμενος «από όλες αυτές τις προσπάθειες εισαγωγής τεχνολογίας, επενδύσεων, καινοτομίας και υποδομών, θα πρέπει να είναι ο μικρομεσαίος αγρότης, αυτός που δεν έχει τόσο μεγάλη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες.»

Κατά την πρώτη τοποθέτησή του στο φόρουμ με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στον Πρωτογενή Τομέα», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα για όλους. Για να συμφωνήσουμε σε μία βάση για το πώς πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τα εγγενή ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία (π.χ. μικρός κλήρος) και τους εξωγενείς παράγοντες (π.χ. κλιματική αλλαγή).

Και θα προσθέσω και άλλον έναν παράγοντα: Την 4η βιομηχανική επανάσταση που ήδη ζούμε. Θα πρέπει να δούμε πώς θα είναι η γεωργία στις επόμενες γενιές. Να γίνει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο με SWOT ανάλυση, έτσι ώστε με κοινή συναίνεση να χαρακτεί μία αγροτική πολιτική που δεν αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Ο αγροτικός τομέας έμεινε σταθερός μέσα στην πανδημία γιατί ο κόσμος συνέχισε να καταναλώνει τρόφιμα. Όμως χρειάζεται μείωση του κόστους και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων, προκειμένου να πάρει ο παραγωγός την προστιθέμενη αξία και να αυξήσει το εισόδημά του. Ταυτόχρονα, πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τις υποδομές, την εκμηχάνιση, στην οποία έχουμε προχωρήσει, αλλά και την καινοτομία. Δεν μπορεί να πηγαίνεις με το… κάρο. Έχουμε μείνει σε μια εισαγωγή τεχνολογιών που σε πολλά κράτη έχει ξεπεραστεί.

Ποιος, λοιπόν, θα είναι ο ωφελούμενος από αυτές τις αλλαγές; Ποιο είναι το υποκείμενο που παράγει και πώς αναδιανέμεται ο πλούτος που παράγει;»

Στη δεύτερη τοποθέτησή του, ο κ. Αραχωβίτης πρόσθεσε την «ανάγκη χρηματοδότησης» έτσι όπως έχει αναδυθεί από τη σημερινή συζήτηση, αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα επενδύσεων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Και συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς ήρθε η πανδημία και…. χάσαμε πάλι τις τράπεζες, τον ασθενή… Υπάρχουν, βέβαια, εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο όμως δεν έχει δώσει ακόμα όσα περιμένει ο αγροτικός κόσμος και σε αυτότο φταίνει και οι τράπεζες, όχι μόνο η κυβέρνηση.

Θέλω να συγχαρώ εδώ την Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης και όλη αυτή την προσπάθεια που δεν την είδαμε τα δέκα προηγούμενα χρόνια, όταν μόνο η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση, και να πω ότι όλοι εκτιμούν πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει χρήματα στην οικονομία πολύ αργά, τόσο αργά που τα αποτελέσματα της κρίσης του κορωνοϊού θα έχουν ήδη επηρεάσει αρκετά. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πιο εμπροσθοβαρή τη χρηματοδότηση των τομέων που έχουν ανάγκη.

Υπάρχουν και μια σειρά άλλα αντικίνητρα, στα οποία αναφέρθηκε η κυρία Εμμανουηλίδου (σ.σ. πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ) και θα τα συνδέσω με το έλλειμμα της εκπαίδευσης που είπε ο κ. Μπαλουκτσής (σ.σ. πρόεδρος του ΣΕΑΜ), ενώ δεν υπάρχει και διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγό.

Δυστυχώς το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας, ο διαγωνισμός που είχαμε προκηρύξει ως κυβέρνηση, έχει κολλήσει και θα πρέπει να προχωρήσει.»

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Agro24 έθεσε την ερώτηση στον κ. Βορίδη για το πότε θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός, αλλά η απάντηση που πήρε δεν ήταν ξεκάθαρη, καθώς ο υπουργός αρκέστηκε να μιλήσει γενικά και αόριστα για νομικά κωλύματα, που θα πρέπει να προσεχθούν στη νέα προκήρυξη.

Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης έκλεισε την τοποθέτησή του με την επισήμανση ότι όλα αυτά γίνονται γιατί τελικά, «ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε άλλο», εννοώντας για τη βιωσιμότητα των εργαζομένων σε αυτόν.

Πηγή: agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

ΔΑΟ Τρικάλων: Ηλεκτρονικά & έως στις 15/12 η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών