kat pap

Ως αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας: Ελλάδας- Ινδονησίας, η Βουλευτής κα. Παπακώστα, υποδέχθηκε, εχθές, στην Βουλήτων Ελλήνων, τον πρέσβη της Ινδονησίας κ. Adamhar

Αρχικώς, στην συζήτηση, τονίστηκε,ιδιαίτερα, από τον πρέσβη κ. Adamhar, αλλά και από την τρικαλινή Βουλευτή,πως οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και προβλέπεται ακόμη πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών στο εγγύτερο μέλλον. Εν συνεχεία, η συζήτηση κυμάνθηκε κυρίως, σε δύο άξονες: Αφενός, την εξωτερική πολιτική των δύο κρατών και αφετέρου τις διμερείς, οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Ινδονησίας.

Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, την εξωτερική πολιτική, δεδομένου του σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, η Ινδονησία επιθυμεί να διατηρήσει σταθεροποιητικό και μεσολαβητικό ρόλο στις διεθνείς κρίσεις που ανακύπτουν.Αδράττοντας, λοιπόν την ευκαιρία η κα. Παπακώστα, αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Τουρκία,καθώς επίσης και την έντονη προκλητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, η Βουλευτής, στηριζόμενη στο γεγονός πως η Ινδονησία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα, που της παρέχονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ορίζοντας αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12νμ και 200νμ ΑΟΖ, επεσήμανε πως, ο από ελληνικής πλευράς, καθορισμός των ζωνών κυριαρχίας, αποτελεί casusbelli για την Τουρκία, γεγονός το οποίο αντίκειται του Διεθνούς Δικαίου. Με αφορμή, λοιπόν, την τεταμένη επικαιρότητα, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η Βουλευτής, ξεκάθαρα, αιτήθηκε την υποστήριξη και την συνδρομή της Ινδονησίας, προς τη χώρα μας, αίτημα το οποίο δεσμεύτηκε να μεταφέρει ο κ. Adamhar προς την Κυβέρνηση της Τζακάρτα.

Επιπρόσθετα ένα εξαιρετικής σημασίας, θέμα, το οποίο συζητήθηκε, αφορά την αμυντική συνεργασία των δύο κρατών, όπου η Ινδονησία, από πλευράς της, κρίνει ιδιαίτερα στρατηγική την θέση της χώρας μας, και ως μέλος του ΝΑΤΟ, προκειμένου να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι τομείς αμυντικής συνεργασίας Ινδονησίας – Ελλάδας.

Μεγάλη έμφαση, όμως, δόθηκε και στην οικονομική στρατηγική, την οποία επιθυμεί να ακολουθήσει η Ινδονησία, καθιστώντας την χώρα μας «πύλη εισόδου», για τα ινδονησιακά προϊόντα, προς την ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται δε, πως η Ινδονησία, διαθέτει οικονομικούς μηχανισμούς με ταχεία ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, προσβλέποντας τα επόμενα χρόνια, να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Προφανώς, η δημιουργία τέτοιων εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, θα προσέδιδε εμφανή οφέλη στην Ελλάδα.

«Με ιδιαίτερη χαρά, ως αντιπρόεδρος τηςΚοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας: Ελλάδας-Ινδονησίας, υποδέχθηκα τον Πρέσβη κ. Adamhar,σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση, για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς επαφές της χώρας μας.Οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας, είτε αυτές είναι διμερείς είτε πολυμερείς, αποτελούν την ταυτότητά μας, προς το διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με πολλαπλά οφέλη για τα κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδονησία , ήδη από το 1957 και μάλιστα αναμένονται, στο προσεχές μέλλον, συνεργασίες οικονομικές αλλά και αμυντικές, ιδιαίτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Η Ινδονησία αποτελεί ένα κράτος, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο του, αναζητεί κρατικές συνεργασίες για εμπορικά, οικονομικά και στρατηγικά οφέλη, κάτι το οποίο αποδεικνύει και με την διεθνή της παράδοση και η Ελλάδα.

Είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέους και στενότερους δεσμούς μεταξύ των κρατών μας, μέσω του τουρισμού και της ανταλλαγής απόψεων περί παιδείας, πολιτισμού και της ιδιαίτερης παράδοσης των κρατών μας.» Έκλεισε δηλώνοντας η Βουλευτής.

Pap Kat (1)

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τομή στη Δημόσια Διοίκηση το νέο σύστημα επιλογής Διοικήσεων φορέων Δημοσίου

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μαζί με την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασ…