ψωμάκι

Επιτέλους ήρθε η ώρα για αυτό το περιβόητο ψωμί χωρίς ζύμωμα! Μαζί με τα κρυουλάκια έρχεται και η όρεξη να ανοίξουμε το φούρνο, οπότε είναι ιδανική συνταγή για αυτή την εποχή!

Αυτό το ψωμί χωρίς ζύμωμα ήθελα καιρό τώρα να το αναρτήσω αλλά πάντα κάτι γινόταν και δεν μπορούσα να ολοκληρώσω το άρθρο! Πολλοί ίσως να το ξέρετε και ως το ψωμί στη γάστρα! Όπως μπορείτε να φανταστείτε ονομάζεται έτσι γιατί πολύ απλά ψήνεται μέσα στη γάστρα! Το αποτέλεσμα περιττό να σας πω θεϊκό…τραγανό-κρατσανιστό από έξω και υπέροχα αφράτο από μέσα, θυμίζει πολύ το χωριάτικο ψωμί και όλα αυτά χωρίς να ζυμώσετε! Το μόνο που χρειάζεται αυτό το ψωμάκι είναι ….να το ξεχάσετε! Θέλει αρκετες ώρες να μείνει για να φουσκώσει για αυτό άλλωστε χρησιμοποιούμε ελάχιστη μαγιά!

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Αυτό το φοβερό ψωμί χωρίς ζύμωμα (Θα το αποκαλούσα και ανακάλυψη!!) έγινε από τον αρτοποιό Jim Lahey. Ο Jim κατάφερε να μας μάθει να φτιάχνουμε ψωμί, ακόμα και τους πιο άσχετους με το είδος, χωρίς ιδιαίτερο κόπο! Εεεε τώρα πες μου εσύ αυτό δεν είναι ανακάλυψη!??? Η ζύμη του είναι κολλάει αρκετά αλλά μην απογοητεύεσαι γιατί δεν θα χρειαστεί να κάνεις και πολλά μαζί της!

TIPS

Το καλό με αυτή τη ζύμη είναι ότι μπορείτε να την έχετε στο ψυγείο και να βγάζετε κάθε μέρα λίγο  και να ψήνετε το ψωμάκι σας! Κρατάει αρκετό καιρό επειδή έχει ελάχιστη μαγιά οπότε δεν θα ξινίσει γρήγορα! Το πιο ωραίο σας το είπα? Το ίδιο ζυμάρι μπορείτε να το κάνετε και πίτσα! Μην ξεχνάτε ότι το μυστικό είναι στο χρόνο που μένει η ζύμη πριν ψηθεί. Όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο. Γι’ αυτό να το αφήσετε τουλάχιστον 12 ώρες! Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η αναμονή! Ω ναι! Τα υπέροχα ελιοψωμάκια… Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Νομίζω δεν χρειάζεσαι άλλα επιχειρήματα για να το φτιάξεις και εσύ!! Ξεκίνα και περιμένω φώτο σου με αυτό το υπέροχο ψωμί!

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 390 γρ. νερό χλιαρό
  • 1/2 κ.γ. μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που κολλάει αρκετά.Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη τουλάχιστον για 12 ώρες.

Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και βάζουμε τη γάστρα μέσα μέχρι να ζεσταθεί. Στο μεταξύ αλευρώνουμε τον πάγκο μας, ρίχνουμε τη ζύμη μας και απλά διπλώνουμε 4-5 φορές από έξω προς τα μέσα!

Την τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει.Βάζουμε τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα στη γάστρα και έπειτα στο φούρνο. Ψήνουμε  για 35 λεπτά με το καπάκι κλειστό.

…και 15 λεπτά χωρίς αυτό.

 

Καλά φουρνίσματα!!!

Πηγή: evicita.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Μία αξιόλογη και αξιέπαινη δωρεά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, στο ΚΥ Πύλης(βίντεο/φωτό)

Σε μία αξιόλογη, αξιέπαινη και ταυτόχρονα συγκινητική δωρεά, πέρασε σήμερα η Δ/νση της Συν…