Simorelis

Καθώς το πρώτο κύμα της πανδημίας του Covid-19 υποχωρεί και η χώρα σχεδιάζει τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης. Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα δικό της σχέδιο, το επόμενο διάστημα. Ένα σχέδιο άμεσο, που να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πριν αυτοί μπουν στη σειρά του ταμείου ανεργίας και των λουκέτων. Μετά θα είναι αργά και θα χρειάζονται πολλαπλάσια ποσά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η χώρα που μόλις τον Αύγουστο του 2018 βγήκε από μια δεκαετή περιδίνηση με μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις ευρώ μπαίνει σε νέες μεγάλες δοκιμασίες. Οι περισσότερες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, κέντρων ερευνών και οικονομικών αναλυτών μιλούν για μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως θα δεχθούμε ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα από την καραντίνα και τη πανδημία λόγω της υψηλής εξάρτησής μας από τον τουρισμό. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% και ανεργία 22,3% για την Ελλάδα. Η χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ έχει όλα τα δεδομένα επάνω στο τραπέζι επιλέγει να δρα αποσπασματικά δείχνοντας πολιτική απροθυμία ή ανεπάρκεια να εκπονήσει ένα σοβαρό σχέδιο τόνωσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μοιράζουν αφειδώς χρήματα σε μιντιάρχες, κλινικάρχες και στα κολλέγια με το αίσχος της τηλεκατάρτησης μέσω voucher.

Μια αρπαχτή από τα παλιά για να πάρουν κολλητοί 85 εκατομμύρια ευρώ. Ένα κυβερνητικό Βατερλώ που πρόσβαλλε με τα «Σκόιλ Ελικικού» το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρα μας.Και ο κ. Βρούτσης είναι ακόμα στη θέση του… Βλέπετε λεφτόδεντρα υπάρχουν μόνο για τους «ισχυρούς φίλους» της κυβέρνησης και όχι για την κοινωνική πλειοψηφία και τη μεσαία τάξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι. Πρόκειται για ένα στοχευμένο, εμπροσθοβαρές και κοστολογημένο πρόγραμμα που αγγίζει το όλο το φάσμα της οικονομίας ώστε να κρατηθεί όρθια. Είναι απαραίτητη η δημοσιονομική επέκταση τώρα, με διαφανείς όρους, για να αποφύγουμε την απότομη δημοσιονομική συρρίκνωση.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επέκταση της προστασίας της α’ κατοικίας. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη γιααναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Επιπλέον προτείνεται πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος και επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα είναι αναγκαία η αξιοποίηση του προγράμματος Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης. Ακόμη είναι αναγκαίο να καταργηθεί άμεσα το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, το οποίο, δυστυχώς, χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τη μεγάλη πλειονότητα των εργοδοτών, και να προχωρήσει σε γενικευμένη επιδότηση της εργασίας.

Απέναντι σε αυτές τις ουσιαστικές προτάσεις μας εισπράξαμε αλαζονεία, αφωνία και φυγομαχία από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες από πλευράς της ΝΔ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δεν εμφανίστηκε στη Βουλή να απαντήσει για το φιάσκο των voucherσε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα βρήκε χρόνο να παρακολουθήσει «απρόσμενη» συναυλία που στήθηκε «τυχαία» έξω από το Μαξίμου και εκεί καθόλου δεν πείραζε που υπήρχε συνωστισμός.

Τα συστημικά κανάλια να λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με το αζημίωτο (20 εκατομμύρια η καμπάνια μένουμε σπίτι στο χέρι, 21 εκατομμύρια από την απαλλαγή της ετήσιας δόσης για της συχνότητες και 15,5 μέσω των Περιφερειών). Η ΝΔ αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο και επιχειρεί με δώρα και διευκολύνσεις να ελέγξει πλήρως τον χώρο των media, η κοινωνία όμως παρακολουθεί με αγωνία και ζητά απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας με προτάσεις και πρόγραμμα για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε ωστόσο μια δημοκρατία σε καραντίνα όπου κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…