Simorelis

    Η χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι απαραίτητο να αναδιοργανώσει το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής, να διορθώσει τις στρεβλώσεις ώστε να είναι ισορροπημένο και βιώσιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν στην ολομέλεια εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς.

Δημιουργείται λοιπόν ένα νέο τοπίο στην πολιτική του φαρμάκου στην Ελλάδα, με ανοιχτό θεσμικό διάλογο και απολύτως διαφανείς διαδικασίες τιμολόγησης από τον ΕΟΦ. Οι διαβουλεύσεις δε γίνονται, όπως στο παρελθόν, πίσω από κλειστές πόρτες καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει συμβούλους με «ιδιαίτερες σχέσεις» με τη φαρμακοβιομηχανία. Την ίδια στιγμή η Ν.Δ επενδύει, για μια ακόμη φορά, στην καταστροφολογία και τα Fake News. Ασκεί ανεύθυνη δημαγωγική και ανυπόληπτη αντιπολίτευση, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας.

    Με το νέο τρόπο τιμολόγησης, οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται. Επιπρόσθετα δεν αυξάνεται η τιμή στα γενόσημα, αντίθετα η νομοτεχνική παρέμβαση αφορά στη μείωση των τιμών τους. Ακόμη το ισοζύγιο αυξήσεων-μειώσεων όπως προκύπτει από τις αλλαγές είναι ουδέτερο, άρα μεσοσταθμικά δεν θα επηρεαστεί η συνολική συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. Αυτό θα φανεί καθαρά, σε περίπου ένα μήνα, στο νέο δελτίο τιμών. Μικρές αυξήσεις, αφορούν κάποια φθηνά φάρμακα των οποίων η τιμή βρίσκεται χαμηλότερα από την ελάχιστη τιμή της Ευρωζώνης.

Έτσι διασφαλίζεται η παρουσία αυτών των παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας καθώς αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης τους από την αγορά και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα. Ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές που δημιουργούν προβλήματα και ελλείψεις. Πρόκειται για φάρμακα της τάξης των 5 ευρώ που η τιμή τους θα αυξηθεί μέχρι 0,50€. Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10%-25%), επομένως είναι αντιληπτό για τι επιβάρυνση μιλάμε.

    Παράλληλα για πρώτη φορά λειτουργεί, στο Υπουργείο Υγείας, επιτροπή Διαπραγμάτευσης των φαρμάκων- ειδικά των ακριβών- με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών καθώς και επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) των νέων θεραπειών (η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C είχε ως αποτέλεσμα των 5πλασιασμό των ασθενών με πρόσβαση στις νέες θεραπείες ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος).

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει το σύστημα υγείας τελείως «ανοχύρωτο» και πρακτικά αποζημίωναν τα φάρμακα σε τιμές καταλόγου χωρίς διαπραγμάτευση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης όσον αφορά τη συμμετοχή στο κόστος, δηλαδή τα χρήματα που πληρώνει τελικά ο πολίτης από την τσέπη του (μηδενική συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα που αγοράζουν γενόσημα φάρμακα, μείωση του 1€ ανά συνταγή, μηδενική συμμετοχή στο 1/3 των ανασφάλιστων πολιτών και στους καρκινοπαθείς).

    Επιπλέον, με τροπολογία, ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αφού αναγνωρίζεται και θεσμικά ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση επιτρέπει στους αδειούχους φαρμακοποιούς να προβαίνουν σε διενέργεια εποχιακού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση (είναι ήδη γνωστό στους ασφαλισμένους ότι το 99% των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων πραγματοποιείται στα φαρμακεία).

     Ακόμη στη ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που αφορούν περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να αποδίδεται η νόμιμη αποζημίωση στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, για τη δαπάνη των χορηγηθέντων φαρμάκων και ειδών, ακόμη και εάν δεν υφίστανται τα πρωτότυπα παραστατικά, λόγω απώλειας ή καταστροφής. Επίσης ορίζεται δικαστικός να προΐσταται των πειθαρχικών συμβουλίων, έτσι ώστε η κρίση τους να είναι αδέκαστη και να μην επιτρέπονται ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις.

     Η Ελλάδα, ως χώρα αναφοράς, επηρεάζει τη τιμολογιακή πολιτική των άλλων χωρών τόσο στην αύξηση όσο και στη μείωση τιμών. Το αφήγημα της ΝΔ για συναλλαγή της κυβέρνησης με συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου όταν προέρχεται από αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το “party” στη Δημόσια υγεία των τελευταίων δεκαετιών, καταντά προκλητικό και γελοίο. Η Αριστερά παίρνει ξεκάθαρη θέση, με πράξεις και πολιτικές πρωτοβουλίες,  υπέρ του καθολικού δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία και τη φαρμακευτική κάλυψη απέναντι στην αγοραία λογική της ΝΔ που προτάσσει το επιχειρηματικό κέρδος.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Με όλη την προσοχή στο Μαρούσι, ο ΑΣΚ

Το Σάββατο στις 7.00 μ.μ, οι «κυανόλευκοι» αντιμετωπίζουν τον πρωταθλητή της περυσινής Eli…