Protesters march along Interstate 580 in Oakland, Calif., Saturday, Aug. 12, 2017. Protesters marched in Oakland to decry racism in the wake of deadly violence that erupted at a white nationalist demonstration in Virginia. (AP Photo/Noah Berger)

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τις βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν χθες στο Σάρλοτσβιλ στη Βιρτζίνιαμεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών της αμερικανικής ακροδεξιάς, καθώς και από την πτώση ενός οχήματος σε πεζούς που διαδήλωναν. Οι αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη του 20χρονου οδηγού του αυτοκινήτου, σε βάρος του οποίου το FBI αρχίζει έρευνα, ενώ η αστυνομία κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη.

Μια 32χρονη γυναίκα βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σάρλοτσβιλ Αλ Τόμας, ενώ πρόσθεσε πως οι τραυματισμοί κυμαίνονται από απειλητικοί για την ζωή έως και ήσσονος σημασίας.

Το δημοτικό συμβούλιο του Σάρλοτσβιλ ψήφισε ομόφωνα να επιτρέψει στον αρχηγό της αστυνομίας να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις. Οι αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη του 20χρονου Τζέιμς Άλεξ Φιλντς που φέρεται να είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Η αστυνομία έκανε λόγο για συνολικά τρεις νεκρούς και 35 τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί που σκοτώθηκαν από την συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαιναν κοντά στο Σάρλοτσβιλ.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «alt-right», έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή, σημειώνει το Ρόιτερς.

Μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς, μεταξύ αυτών της Κου Κλουξ Κλαν και ομάδων νεοναζιστών, είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας που υποστήριζε τη σκλαβιά.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο επικρίνεται επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά για τα επεισόδια.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς καταδίκασε σήμερα «τη ρατσιστική μισαλλοδοξία και το μίσος», μετά τα βίαια επεισόδια. Οι βιαιότητες στη Σάρλοτσβιλ, «πλήττουν την καρδιά του αμερικανικού δικαίου και της αμερικανικής δικαιοσύνης», αναφέρει ο Σέσιονς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Σέσιονς ανέφερε πως συνομίλησε με τον διευθυντή του FBI Κις Ρέι καθώς και με πράκτορες του FBI, της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Σάρλοτσβιλ και με υπευθύνους για τη διατήρηση της τάξης στη Βιρτζίνια, την Πολιτεία στις ανατολικές ΗΠΑ όπου βρίσκεται η Σάρλοτσβιλ.

Το FBI άρχισε έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες ο οδηγός έριξε το όχημά του πάνω στο πλήθος.

Ένας από τους λόγους, για τους οποίους το FBI αναλαμβάνει την υπόθεση, είναι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος οδηγός είχε έρθει από το Οχάιο, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, κάτι που επιφέρει την ανάμιξη της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε βάρος του υπόπτου, του 20χρονου Τζέιμς Άλεξ Φιλντς Τζούνιορ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, τραυματισμούς και απόπειρα διαφυγής από τους αστυνομικούς.

ert.gr, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πανελλήνια διάκριση μαθητριών, του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων  του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων συγχαίρουν τις μαθήτρι…