fragma-mesohoras

Η διαΝΕΟσις, όπως γράψαμε & σε προηγούμενο άρθρο μας, είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, που πααράγει μελέτες και ερευνητικό έργο πάνω στα σημαντικά θέματα της εποχής μας, επιδιώκοντας να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, διενεργεί σε βάθος δημοσιογραφικές έρευνες δίνοντας έμφαση στην τεκμηριωμένη ανάλυση και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση & αναπτύσσει εργαλεία και πρωτοβουλίες στον χώρο των ανοιχτών δημοσίων δεδομένων, με στόχο τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευσή τους, φιλοδοξώντας  να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο, προσφέροντας τεκμηριωμένα στοιχεία και ρεαλιστικές λύσεις σε μεγάλα κρίσιμα θέματα.

Μία τέτοια έρευνα η «διαΝΕΟσις»,έχει ξεκινήσει πριν καιρό σχετικά με το φράγμα της Μεσοχώρας, που χρόνια τώρα ταλανίζει τον τόπο, με πολλούς εμπλεκομένους. Δείτε την έρευνα…

Το Φράγμα της Μεσοχώρας
Στα βουνά της νότιας Πίνδου, στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, βρίσκεται ένα γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα που είναι έτοιμο από το 2001, έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σημερινά χρήματα αλλά δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα.

Τόσο το φράγμα, όσο και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω αποτελούσαν «έργα κεφαλής» στον αρχικό σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου. Σήμερα η εκτροπή του Αχελώου έχει πρακτικά ακυρωθεί και το φράγμα της Μεσοχώρας παραμένει ανενεργό, ενώ τα νερά του ποταμού εκτρέπονται προσωρινά από μία άλλη σήραγγα σκαμμένη δίπλα από το φράγμα.

Γιατί δεν λειτουργεί το φράγμα;

Επειδή η ΔΕΗ άρχισε να κατασκευάζει ένα γιγάντιο έργο υποδομής με ελλιπή σχεδιασμό, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα ακυρωθεί στα δικαστήρια. Επειδή μερικοί κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Πίνδου και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν. Επειδή το κεντρικό κράτος κωλυσιεργεί ή αδιαφορεί.

Οι συνεργάτες της διαΝΕΟσις ταξίδεψαν στα βουνά της Πίνδου, μίλησαν με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ, τους ντόπιους που αντιδρούν, περιβαλλοντικές οργανώσεις και αρμόδιους επιστήμονες. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι μια νέα δημοσιογραφική έρευνα που καταγράφει το ιστορικό ενός κακοσχεδιασμένου έργου, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία του, και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια ασφάλεια από την καθυστέρησή της.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα
Η διαΝΕΟσις ταξίδεψε κοντά στις πηγές του Αχελώου, επισκέφτηκε το φράγμα και το κοντινό χωριό που πρόκειται να κατακλυστεί από τη λίμνη, και μίλησε με όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Μερικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα:Τι σχέση έχει το φράγμα με την εκτροπή του Αχελώου σήμερα;
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει ακυρώσει 6 φορές το έργο της εκτροπής του Αχελώου, με τελευταία την απόφαση 26/2014 στην οποία ανέφερε πως το έργο της Μεσοχώρας απεντάσσεται από το έργο της εκτροπής. Εξακολουθούν όμως να αντιδρούν κάτοικοι του ομώνυμου κοντινού χωριού που θα κατακλυστεί από τα νερά, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF.Ποια θα ήταν τα οφέλη από τη λειτουργία του έργου;
Αν το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο λειτουργούσαν, τότε:

  • Η ΔΕΗ θα είχε έσοδα περίπου 25-30 εκατ. ευρώ/χρόνο,
  • Θα παραγόταν συνολική ενέργεια 360GWh/χρόνο, επαρκής για να ηλεκτροδοτηθεί μία πόλη με το μέγεθος του Περιστερίου,
  • Θα περιοριζόταν η εξάρτηση της ΔΕΗ από «βρώμικες» πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα ο λιγνίτης.

Και επιλέον, θα έπαυε να υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος απόφραξης, λόγω παλαιότητας, της προσωρινής σήραγγας εκτροπής που χρησιμοποιείται σήμερα. Μια τέτοια απόφραξη θα έθετε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, καθώς θα γέμιζε ενεξέλεγκτα η λίμνη.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Το 2014 κατατέθηκε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αποκλειστικά για το υδροηλεκτικό έργο της Μεσοχώρας, πήρε έγκριση από όλους τους αρμόδιους φορείς και εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού για να ξεκινήσουν οι εργασίες της ΔΕΗ και να λειτουργήσει το φράγμα.

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη Κ. Αγοραστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας- Ευχαρίστησε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό για τον καθημερινό αγώνα προσφοράς στον άνθρωπο 

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέ…