shutterstock_581002882
  • Εντός του Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • Μέσα στον Ιούλιο και ο ΕΝΦΙΑ
  • Τι μειώσεις θα ισχύσουν φέτος
  • Ποιος θα είναι ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις

Όπως έγινε γνωστό ,το 2019 οι φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων θα ξεκινήσουν από πολύ νωρίτερα από ότι συνηθιζόταν.

Εντός του μήνα Μαρτίου ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet, για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Ιουνίου. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει λόγος για παράταση αυτής της προθεσμίας.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίού, μόλις έξι μήνες μετά το τέλος της πληρωμής του ΈΝΦΙΑ 2018. Ωστόσο φέτος ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 10%  κυρίως στις ακίνητες περιουσίες από 60.000 έως και 150.000 ευρώ. Η έκπτωση για φέτος θα αποκλιμακώνεται από το 30% για τις μικρότερες σε όρους αντικειμενικής αξίας περιουσίας ως το 10% για την ακίνητη περιουσία των 150.000 ευρώ.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει στην δημοσιότητα τα ηλεκτρονικά έντυπα της δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018 μέσα στον Μάρτιο. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ωστόσο αν μαζί με τη γρηγορότερη υποβολή των δηλώσεων θα παραμείνει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στην αλλαγή της καταβολή φόρου σε μηνιαίες δόσεις από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Στην ίδια λογική – και με δεδομένο ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τον φόρο εισοδήματος θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου – τον Ιούλιο θα γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Εκτός απροόπτου και φέτος η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

Από τη στιγμή που ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές ζώνης η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι η μείωση του φόρου έως και κατά 60-100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Στο μεταξύ κυβέρνηση και θεσμοί με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις επιχειρούν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που υπάρχουν για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου, έτσι ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να έχει υλοποιηθεί το σχετικό προαπαιτούμενο.

Αξιωματούχος της ΑΑΔΕ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο επέκτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία συμφωνούσε με τον κεντρικό σχεδιασμό (που θέλει τη ρύθμιση να μην είναι οριζόντια) αλλά τόνιζε ότι ο χρόνος θεσμοθέτησης και ενεργοποίησης μιας τέτοιας ρύθμισης είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ.

Τέσσερις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές

Επίσης η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το επόμενο διάστημα την ενεργοποίηση τεσσάρων ηλεκτρονικών εφαρμογών στο πλαίσιο της σταδιακή εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου της «ηλεκτρονικής εφορίας». Συγκεκριμένα:

– Η πρώτη εφαρμογή θα επιτρέπει στους εργοδότες να κάνουν μηνιαία δήλωση των εισοδημάτων των εργαζομένων τους ώστε να μην υπάρχει στο τέλος κάθε χρόνου η καθυστέρηση με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης, η οποία με τη σειρά της καθυστερεί και τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων.

– Η δεύτερη εφαρμογή θα επιτρέπει να δηλώσουν οι φορολογούμενοι ένα μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό με τη διεθνή εγγραφή του (IBAN), στον οποίο θα πιστώνονται τα ποσά της επιστροφής που θα δικαιούται ο φορολογούμενος ή ακόμη και τα κέρδη της φορολοταρίας.

– Η τρίτη εφαρμογή θα επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή μεταβιβάσεων δωρεών και γονικών παροχών που γίνονται μέχρι σήμερα χειρόγραφα επιβαρύνοντας τις εφορίες με γραφειοκρατία.

– Η τέταρτη εφαρμογή αφορά στην ένδειξη «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στην ατομική μερίδα του φορολογούμενου, όπου αναγράφονται οι κάθε είδους οφειλές του. Εφεξής στη συγκεκριμένη υπό εφαρμογή θα αναγράφονται – αν υπάρχουν – και τα ποσά που θα δικαιούται ως επιστροφή. Μάλιστα οι επιστροφές θα αναγράφονται αφού έχει γίνει και ο απαραίτητος αυτόματος συμψηφισμός με τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων εφοριών με στόχο την μείωση του κόστους διαχείρισης.

Nέα σχέδια για το 10ετές ομόλογο

Όμως πριν το Eurogroup της Δευτέρας και με τον αέρα της διπλής αναβάθμισης από την αμερικανική Moody’s η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την νέα έξοδος στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας να προχωρήσει σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Τα σχέδια έκδοσης δεκαετούς ομολόγου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εκτός απρόοπτου, Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών με στόχο άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δις ευρώ με απόδοση έστω και οριακά κάτω από το φράγμα του 4%.

Τις τελευταίες ημέρες στη δευτερογενή αγορά τίτλων η απόδοση του δεκαετούς κυμαίνεται στη ζώνη του 3,6%-3,7% δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου. Στο βαθμό όπου δεν προκύψουν ανατροπές, πιθανότερο θεωρείται αυτή η έκδοση να είναι η τελευταία πριν τις κάλπες.

Μετά την έκδοση δεκαετούς κρίνεται αδύνατο ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, αφενός επειδή οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να μην κατέχουν επενδυτική βαθμίδα και αφετέρου εξαιτίας των μεσομακροπρόθεσμων ερωτηματικών βιωσιμότητας του χρέους.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει στη διάρκεια των επομένων μηνών επανεκδόσεις πενταετών και επταετών τίτλων και ενδεχομένως μια νέα έκδοση τριετούς ομολόγου στο τέλος του 2019, προκειμένου να περιοριστεί το εύρος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Πηγή:altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού στο Ανθηρό. Σώος στην υγεία του…

(φωτό, Αρχείου) Ολόκληρη επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού, έχει στηθεί από σήμερα το απόγευμα…