tomografies-egkafalu

Η οπίσθια φλοιώδης ατροφία είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει την όραση ενός ατόμου. Σήμερα θα ανακαλύψετε ποια συμπτώματά της και τις πιθανές θεραπείες που διατίθενται.

Η οπίσθια φλοιώδης ατροφία είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει την όραση ενός ατόμου. Οι άνθρωποι είτε χάνουν την όρασή τους πλήρως είτε εν μέρει. Η απώλεια μνήμης είναι επίσης ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνά. Στο σημερινό άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτή τη διαταραχή και θα σας δείξουμε πώς να την αναγνωρίσετε νωρίς.

Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν ότι αυτή η διαταραχή συχνά δεν διαγιγνώσκεται όσο νωρίς όσο θα έπρεπε. Ο λόγος είναι ότι επειδή προκαλεί οπτικά συμπτώματα, οι άνθρωποι συχνά συμβουλεύονται έναν οφθαλμίατρο αντί για έναν νευρολόγο.

Εξαιτίας αυτού, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα που μπορεί να σας προειδοποιούν για την παρουσία φλοιώδους ατροφίας. Ας δούμε μερικές ενδείξεις που δεν πρέπει να παραβλέψετε.

Φλοιώδης ατροφία: Οι φάσεις

Φλοιώδης ατροφία: Διάγνωση και θεραπεία
Η πρόοδος της φλοιώδους ατροφίας ξεκινά στο οφθαλμικό επίπεδο. Αργότερα επεκτείνεται σε απώλεια μνήμης και γνωστικών λειτουργιών.

Οι ιατρικές μελέτες αποκαλύπτουν μια σειρά φάσεων της φλοιώδους ατροφίας. Στην ιδανική περίπτωση, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να συζητηθούν με έναν νευρολόγο για να ξεκινήσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

  • Σταδιακή και αργή έναρξη της απώλειας όρασης: Ένα άτομο μπορεί να βλέπει σκιές ή να χάνει την όρασή του κατά καιρούς. Η απώλεια είναι τόσο προοδευτική και αργή που δεν προσελκύει την προσοχή μέχρι να επιδεινωθεί πολύ.
  • Απουσία οφθαλμικής παθολογίας: Εάν ένα άτομο πάει σε οφθαλμίατρο, ο γιατρός δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει την κατάσταση που οδηγεί στην απώλεια της όρασης. Επομένως, το άτομο που πάσχει από αυτήν θα συνεχίσει να ζει μια φυσιολογική ζωή έως ότου επιδεινωθούν τα συμπτώματά του.
  • Μικρές απώλειες μνήμης: Καθώς η διαταραχή επιδεινώνεται, θα υπάρξει μια μικρή απώλεια μνήμης που ορισμένοι θα θεωρούσαν φυσιολογική. Ωστόσο, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αυτές οι απώλειες μνήμης θα αυξηθούν.
  • Έναρξη άνοιας: Ένα άτομο με αυτή την πάθηση θα παρουσιάσει υπομεταβολισμό και υποϋπερδιέγερση που μπορούν να ανιχνευθούν χάρη σε ένα τεστ που περιλαμβάνει μια μελέτη νευροαπεικόνισης. Ωστόσο, σημειώστε ότι η άνοια εμφανίζεται όταν η ασθένεια είναι αρκετά προχωρημένη.

Φλοιώδης ατροφία: Διάγνωση

Όπως μπορείτε να δείτε, τα συμπτώματα της φλοιώδους ατροφίας είναι πολύ αργά αλλά σταθερά προοδευτικά. Επομένως, τη στιγμή που ένα άτομο πηγαίνει σε έναν νευρολόγο, θα μπορούσε να είναι πολύ αργά.

Έτσι, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας και μια ελαφρά απώλεια μνήμης, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Η πρώτη εξέταση για τη διάγνωση της φλοιώδους ατροφίας είναι μια εξέταση αίματος. Θα μπορέσουν να εντοπιστούν οι ανεπάρκειες βιταμινών μέσω αυτής. Στη συνέχεια, ένας γιατρός θα κάνει μια πιο ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Ωστόσο, οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν τελειώνουν εκεί. Για να ξεκαθαρίσετε οποιαδήποτε αμφιβολία, θα υπάρξουν και άλλες νευρολογικές εξετάσεις, όπως μαγνητικές τομογραφίες. Εάν όλα δείχνουν ότι μπορεί να έχετε φλοιώδη ατροφία, τότε υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες που μπορείτε να επιλέξετε.

Φλοιώδη ατροφία: Θεραπεία

ηλικιωμένος παίζει σκάκι
Το να παίζετε παιχνίδια είναι μια καλή μορφή θεραπείας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξέλιξης και των συμπτωμάτων της οπίσθιας φλοιώδους ατροφίας.

Μόλις λάβετε θετική διάγνωση για φλοιώδη ατροφία, υπάρχουν δύο πιθανές θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ωστόσο, σημειώστε ότι καμία από αυτές δεν θα θεραπεύσει τη διαταραχή. Πρόκειται για μια εκφυλιστική ασθένεια.

  • Η πρώτη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία συμπτωμάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω αυτής της διαταραχής. Τα φάρμακα μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την κατάθλιψη εάν υπάρχει.
  • Ένα άτομο μπορεί να υποβληθεί σε γνωστική θεραπεία για να διατηρήσει τις δεξιότητες που δεν έχουν καταστραφεί και να καθυστερήσει την απώλειά τους. Επίσης, μπορούν να υποβληθούν σε φυσιοθεραπεία, θα συμβάλλει στη βελτίωση αυτών των περιστάσεων.

Αυτές οι δύο επιλογές θεραπείας επικεντρώνονται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου και αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματά τους. Ο στόχος εδώ είναι να καθυστερήσουν την υποβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, βελτιώνοντας έτσι το άγχος και την κατάθλιψη που μπορεί να προκύψει με αυτήν την ασθένεια.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με το γιατρό σας

Θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα συμπτώματα που σχετίζονται με την φλοιώδη ατροφία σε αυτό το άρθρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματα και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, μια έγκαιρη διάγνωση θα κάνει μεγάλη διαφορά. Μην ανησυχείτε: Υπάρχει βοήθεια για εσάς.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Την Παρασκευή στη Μουριά, η κεντρική ομιλία του Βάιου Καλύβα