fthiotidos_simeon

Να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε μέσα στην καρδιά μας την προσωπικότητα του αγίου Βησσαρίωνα κάλεσε τους πιστούς ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών από την Καλαμπάκα.

“Να ανοίξουμε γέφυρα σχέσης και επικοινωνίας με τον άγιο”, τόνισε σήμερα το πρωί ο κ. Συμεών που έλαβε μέρος στο αρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του πολιούχου της πόλης αγίου Βησσαρίωνα και πρόσθεσε πως “έτσι θα ενωθούμε μαζί του και η ύπαρξή μας θα αποκτήσει ενότητα. Να βάλουμε κάτω το πνευματικό μας κάτοπτρο και να καθρεφτίσουμε στο πρόσωπό του τη ζωή μας και την καρδιά μας”.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, θέλοντας να εξηγήσει τον τρόπο που μπορούμε να ενωθούμε με τους αγίους, σημείωσε πως “χτίζοντας γέφυρες προς τον άλλο άνθρωπο. Να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας, αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης, διαλόγου και επαφής” και συμπλήρωσε πως “έτσι θα γίνουμε σαν τους αγίους που είναι οι γέφυρες που μας παίρνουν από τη γη και μας οδηγούν με ασφάλεια στον ουρανό”.

Προσπαθώντας να περιγράψει την πραγματική σχέση που πρέπει να έχουμε με τους αγίους, ο κ. Συμεών, υπογράμμισε πως “αν θέλουμε να ζωγραφίσουμε μέσα στην καρδιά μας την πνευματική ευμορφία των αγίων, δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε μια επιφανειακή σχέση μαζί τους, σε ένα απλό προσκύνημα, σε μια απλή εξωτερική προσέγγιση και σε μια απλή μελέτη του βίου τους” και πρόσθεσε πως “θα πρέπει να πλησιάσουμε τον άγιο και να τον γνωρίσουμε. Να ταξιδέψουμε στον κόσμο του, να δούμε τη μορφή του, να δούμε πως έβλεπε τον κόσμο την εποχή που ζούσε και τι αποτύπωμα άφησε στη δική μας εποχή”.

Από τον πανηγυρίζοντα ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα των αγίων, επεσήμανε πως “οι άγιοι είναι σταθεροί, δεν είναι άνθρωποι ευμετάβολοι, ούτε παραδέρνουν, με αποτέλεσμα να τους πηγαίνει ο άνεμος όπου θέλει και είναι πάντα ό,τι κι αν συμβεί κοντά στο Θεό”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “οι άγιοι δεν βλέπουν μέσα στον κόσμο αυτό και δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές του. Δεν επηρεάζονται από τα συναισθήματα και τα συμφέροντα των ανθρώπων, αλλά μένουν σταθεροί και αμετάκλητοι σε ένα στόχο και προορισμό, που είναι η συνάντηση με το Χριστό”.

Ο κ. Συμεών, παίρνοντας αφορμή από τον εορταζόμενο άγιο Βησσαρίωνα, τόνισε πως “δεν ήταν δεμένος με κανένα συμφέρον αυτού του κόσμου και με τίποτα γήινο. Ήταν απλά στραμμένος προς τον ουρανό και η ψυχή του αναζητούσε, ποθούσε και λαχταρούσε το Θεό”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο προφίλ των σημερινών αιρετικών, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, σημείωσε πως o μεγαλύτερος αιρετικός μέσα στον κόσμο είναι αυτός που πιστεύει ότι δεν είναι εφικτή η αγιότητα σήμερα. Είναι αυτός που πιστεύει ότι δεν είναι δυνατή η διατήρηση των ευαγγελικών εντολών στην εποχή μας. Είναι αυτός που πιστεύει ότι το ευαγγέλιο δεν είναι εφαρμοσμένο και είναι αυτός που πιστεύει ότι η ευαγγελική ζωή είναι απλά μια ουτοπία”.

Κλείνοντας, o κ. Συμεών, προέτρεψε τους πιστούς να ακολουθήσουν με σεμνότητα και ταπείνωση το δρόμο του αγίου Βησσαρίωνα, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “είναι αυτός που οδηγεί στην αγιότητα”.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης 

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …