panepistimiolesvou10119sk

(φωτό:EUROKINISSI)

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής που ανέμενε μπαράζ αποστολών παρόμοιων επιστολών με αυτή της Λέσβου και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με πιθανότερο σκοπό την πρόκληση ντόρου παρά την πραγματική απειλή-Μία απλή ερεθιστική ουσία ήταν η σκόνη στους φακέλους που χρησιμοποιείται σε κόλλες και μελάνια εκτυπωτών, σύμφωνα με το Χημείο του Κράτους.

Συναγερμός στις δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όλης της χώρας έχει σημάνει μετά το μπαράζ αποστολής φακέλων με ερεθιστική σκόνη σε πανεπιστημιακά ιδρύματα με τον ίδιο φερόμενο αποστολέα από την Ινδία και σε όλες τις περιπτώσεις με παραλήπτες τους Πρυτάνεις.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε από το πρωί την εκτίμηση ότι θα ακολουθούσε μπαράζ και γι’ αυτό βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με φορείς και Υπηρεσίες του Κράτους για να τους προειδοποιήσουν σχετικά.

Βεβαίως, στην παρούσα φάση θεωρούν ότι η όλη πρακτική έχει περισσότερο σκοπό την πρόκληση ντόρου και κινητοποίησης των Αρχών παρά την πραγματική απειλή, κάτι που προκύπτει και από την ολοκλήρωση της ανάλυσης της σκόνης από το Χημείο του Κράτους από τον πρώτο φάκελο που κατέληξε χθες στο Πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου στη Λέσβο η οποία χαρακτηρίζεται ως απλή ερεθιστική ουσία.

Η επίσημη ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την σκόνη

«Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Κατόπιν αυτών, από το μεσημέρι και μετά ενημερώθηκαν οι Αρχές για την ύπαρξη 14 συνολικά τέτοιων φακέλων και αναλυτικά:

  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο, όπου 7 άτομα από το διοικητικό προσωπικό μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο του νησιού, παρέμειναν για προληπτικούς λόγους και τους επιτράπηκε αργά το απόγευμα να αποχωρήσουν.
  • Στην Κρήτη υπόψη του Πρύτανη Χανίων που άνοιξε χθες το απόγευμα τον φάκελο, δεν είχε σκόνη και τον πέταξε και λόγω του ντόρου σήμερα ενημέρωσε τις Αρχές.
  • Στα ΕΛ.ΤΑ. Κέρκυρας υπόψη πάλι του Πρύτανη όμως παρέμεινε εκεί ο φάκελος και ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Επτά υπάλληλοι (έξι των ΕΛ.ΤΑ. και ένας της Πρυτανείας που πήγε να παραλάβει τον φάκελο) ζήτησαν προληπτικά να μεταφερθούν και εκείνοι στο Νοσοκομείο. Ακόμη 7 άτομα παρέμειναν για λίγο στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και στη συνέχεια τους επιτράπηκε να αποχωρήσουν.
  • Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, όπου δύο άτομα ζήτησαν να πάνε στο Νοσοκομείο προληπτικά καθώς άνοιξαν τον φάκελο
  • Στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα.
  • Στην σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στην Καλογρέζα.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης όπου ο φάκελος πήγε το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Εκεί τον έσκισαν, τον άνοιξαν, τον πέταξαν και κράτησαν μόνο τα γραμματόσημα. Σήμερα κατόπιν του ντόρου που προκλήθηκε ενημέρωσαν τις Αρχές, ενώ παρελήφθη και δεύτερος φάκελος που έφτασε σήμερα.
  • Στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα όπου εντοπίστηκε και κρατήθηκε φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχε παραληφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Σπάρτη.

Από την Αντιτρομοκρατική θεωρούν πρωτίστως ότι στόχος των δραστών ήταν η πρόκληση πανικού και ντόρου και όχι η πραγματική απειλή αφού υπάρχουν περιπτώσεις ημέρες πίσω που αν περιελάμβαναν μία πραγματική απειλή θα είχαν προκληθεί προφανείς επιπτώσεις στην υγεία των παραληπτών κάτι που δεν έχει συμβεί. Βεβαίως ανέμεναν και εκείνοι τα αποτελέσματα του Χημείου του Κράτους για να σχηματίσουν πληρέστερη εικόνα, που τους επιβεβαίωσε.

Πρόσθετα, τα γραμματόσημα είναι όντως από την Ινδία που σημαίνει ότι είτε η έμπνευση της συγκεκριμένης τρομοκρατικής ενέργειας προέρχεται εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό είτε έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με άτομα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά επίσης η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και ήδη οι ελληνικές Αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τους ομολόγους τους στο εξωτερικό για να διαπιστώσουν την ακριβή προέλευση των φακέλων.

Μέσα στους φακέλους υπήρχε όχι σε όλες τις περιπτώσεις, όπως φαίνεται, σκόνη, εκτός και αν υπήρχε και δεν την αντιλήφθηκαν όλοι οι παραλήπτες που πρόλαβαν και τους άνοιξαν πριν τους πετάξουν και φυλλάδια. Σε κάποιο από αυτά, όπως διαπιστώθηκε στον φάκελο της Λέσβου, υπήρχε γραμμένη στα αγγλικά η φράση «η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους Μουσουλμάνους».

Το χρονικό των ερευνών από τον πρώτο συναγερμό στη Λέσβο

Χθες το απόγευμα παρελήφθη με την αλληλογραφία του πανεπιστημιακού ιδρύματος ένας φάκελος με φερόμενο αποστολέα από την Ινδία και παραλήπτη τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, δίχως να αναφέρει το όνομα του παραλήπτη παρά μόνο την ιδιότητά του και όταν τον άνοιξαν στην γραμματεία, βγήκε η σκόνη που προκάλεσε ένα προσωρινό τσούξιμο στην μύτη και τον λαιμό όσων ήταν παρόντες.

Για καθαρά προληπτικούς λόγους όπως ξεκαθαρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές σφραγίστηκε το Πανεπιστήμιο ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και από την πρώτη στιγμή και τα επτά άτομα του διοικητικού προσωπικού μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού για προληπτικούς λόγους σε καθεστώς απομόνωσης.

Από την στιγμή που πήγαν στο Νοσοκομείο ωστόσο μέχρι και τώρα, κανείς δεν παρουσίασε το παραμικρό σύμπτωμα και οι εξετάσεις έδειξαν πως είναι όλοι τους καλά στην υγεία τους και μετά τα αποτελέσματα του Χημείου δόθηκε εξιτήριο σε όλους.

Εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ σε Ρ.Β.Χ. (Ραδιενεργές, Βιολογικές, Χημικές) απειλές από την Αθήνα που μετέβηκε στο νησί, παρέλαβε τον φάκελο και τον μετέφερε σήμερα το πρωί στο Χημείο του Κράτους. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στους υπόλοιπους χώρους που εντοπίστηκαν φάκελοι.

Από την Αντιτρομοκρατική παραμένει σε εξέλιξη η έρευνα σε ΕΛΤΑ, Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Υπουργεία σε όλη την χώρα, μη τυχόν εντοπιστούν και άλλοι παρόμοιοι φάκελοι.

Πηγή:news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη διακεκριμένων καθηγητών Βυζαντινής Μουσικής στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα βρέθηκαν το τριήμερο 20-22/10/2023 δύο καταξιωμένοι καθηγητές στο χώρο της Βυζ…