tsironis_giannis_ypaat_3

«Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις αγορές βιολογικών προϊόντων, [με υπουργική απόφαση] που θα υπογραφεί από τη νέα πολιτική ηγεσία», ανέφερε κατά την ομιλία του στη χθεσινή τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

Να σημειωθεί ότι τώρα οι αγορές των βιοκαλλιεργητών λειτουργούν χωρίς νομιμοποίηση, καθώς υπάρχει μεν η σχετική νομοθετική διάταξη, αλλά δεν έχει βγει η υπουργική απόφαση με το πλαίσιο λειτουργίας τους και την αδειοδότηση των συμμετεχόντων παραγωγών και εμπόρων.

Επίσης, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πλατεία Βάθη «κινητοποιήθηκε η διαδικασία των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με σκοπό την υλοποίησή τους. Αποτελεί κομβικό έργο καθώς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα αποδώσουν πολλαπλάσιες επιλέξιμες εκτάσεις, το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποτελέσουν την βάση για να πολλαπλασιασθεί η βοσκοϊκανόητα της χώρας και να έχουμε πιο φτηνή ζωοτροφή.»

Σημεία ομιλίας Γιάννη Τσιρώνη 

Μια όμορφη και εποικοδομητική πορεία από τη θέση του υπουργού της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε. Ένας κύκλος κλείνει και πάντα ένας άλλος ανοίγει. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Να ευχαριστήσω επίσης τους συναδέλφους για τη συνεργασία τους, τους συνεργάτες για την ακούραστη προσφορά τους, εκπροσώπους φορέων και πολίτες για τα πραγματικά συγκινητικά μηνύματά τους.

Πριν καλωσορίσω τους συναδέλφους, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά μόνο εμβληματικά έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενός κομβικής σημασίας υπουργείου, γιατί ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία μας μπορούν και πρέπει να είναι η ατμομηχανής της Ελλάδας που παράγει και αναπτύσσεται.

  • Σχολάζουσες Γαίες

Σημαντικό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης, ακόμα και δενδρωδών καλλιεργειών, εγκαταλείφθηκαν και σχολάζουν. Προχωρήσαμε σε πιλοτική διερεύνηση με το υπουργείο εργασίας και ΟΤΑ για την ολοκλήρωση πορίσματος από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί.

  • Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Κινητοποιήθηκε η διαδικασία των ΔΣΒ με σκοπό την υλοποίηση τους. Αποτελεί κομβικό έργο καθώς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης (ΔΣΒ) θα αποδώσουν πολλαπλάσιες επιλέξιμες εκτάσεις, το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποτελέσουν την βάση για να πολλαπλασιασθεί η βοσκοϊκανόητα της χώρας και να έχουμε πιο φτηνή ζωοτροφή.

  • Υδατοκαλλιέργειες

Νομοθετήσαμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις των λιμνοθαλασσών που τροποποίησε τον Αλιευτικό Κώδικα 420/1970. Οι ρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσέγγισης αντιμετώπισης των προβλημάτων και σύμφωνη με τις ανάγκες που επιτάσσει η σημερινή οικονομική  κατάσταση και οι δεσμεύσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα με τις νέες ρυθμίσεις:

Α) Ενισχύεται η αυτοχρηματοδότηση αναγκαίων παρεμβάσεων των δημοσίων εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών.

Β) Προωθείται η εξυγίανση της λειτουργίας των μισθωτών ιδιαίτερα των συνεταιρισμών και αναβάθμιση της υπευθυνότητας τους στην προστασία του περιβάλλοντος που εκμεταλλεύονται καθώς και η αναβάθμιση του ουσιαστικού ρόλου των υπηρεσιών αλιείας.

Γ) Ενισχύεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, οικονομική ανακούφιση των μισθωτών  και αύξηση της απασχόλησης

  • Σταβλικές Εγκαταστάσεις

Αφορά προδιαγραφές, ώστε να απλοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο η σημερινή χρονοβόρα διαδικασία, η οποία επιβάρυνε επιπλέον τον κτηνοτρόφο σε χρόνο και χρήμα, αποκλείοντάς τον πολλές φορές ακόμη και από τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Είναι στη διαβούλευση.

  • Βιολογική Γεωργία

Επανασχεδιάσαμε τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας με παρέμβαση μας στην ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρχει δίκαιη και ορολογική κατανομή των πόρων. Μια ακόμα καινοτομία είναι και η περιφερειακή κατανομή των πόρων ανάλογα με το ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο.

Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις αγορές βιολογικών προϊόντων, που θα υπογραφεί από τη νέα πολιτική ηγεσία.

Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ιδιαίτερα στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι ευτύχημα ότι αναλαμβάνουν τόσο έμπειροι και καλοί συνάδελφοι και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουν.

Αγαπητέ Σταύρο είναι τιμή μου που παραδίδω σε σένα, και από καρδιάς σου εύχομαι καλό αγώνα και καλή επιτυχία!

Προσωπικά πιστεύω, όπως πολλές φορές έχω πει, ο αγώνας για μια Ελλάδα που θα πατάει στα δικά της πόδια είναι υπόθεση όλων μας και δεν εξαρτάται από θέσεις. Και όπως είναι φυσικό, με την ίδια πίστη και μαχητικότητα θα συνεχίσω να παλεύω για τα οράματα της Οικολογίας και για τους κοινούς στόχους που μας συνέδεσαν με την κυβέρνηση της αριστεράς σε μια δύσκολη συγκυρία, για όλα αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος και που αξίζουμε ως πολίτες.

agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…