tsipras
«Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική για τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης (Κουρουμπλή, Ξανθό, Πολάκη).
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν προσήλθε στο βήμα για την παρέμβασή του, αλλά μίλησε από το έδρανό του απαντώντας ουσιαστικά στον αρχηγό της ΝΔ που είχε μιλήσει αμέσως πριν, ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι τελικά δεν άντεξε τον πειρασμό και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα αν και είχε μέχρι τώρα καταφέρει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Απαντώντας στην κατηγορία Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα με επιπολαιτότητα ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση σαςφώς προβληματίζεται από το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη και αναγνωρίζει την αλλαγή συμπεριφοράς των γειτόνων.
Ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον ανακτήσει τον ρόλο του πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που επισκέφθηκαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.
Σύγκρινε το σήμερα με το το θερμό επεισόδιο στα Ίμια πριν 20 χρόνια λέγοντας ότι εκείνη τη στιγμή ο τότε περωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ για να τις ευχαριστήσει την επόμενη μέρα «κατόπιν μιας τραγικής εξέλιξης». Εγώ, είπε, την επόμένη ενός επεισοδίου που βεβαίως δεν ήταν θερμό, είχα τη δυναντότητα να επικοινωνήσω με τον Τουρκό πρωθυπουργό γιατί οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί και έτσι πρέπει να είναι.
Συγκρίνετε πρόσθεσε τα συμπεράσματα τότε της ΕΕ που παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, με τις δηλώσεις Τουσκ μετά τη Σύνοδο της ΕΕ και την οξύταταη αναφορά και απόλυτη καταδίκη στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Κλείνοντας την παρατήρηση για τα εθνικά τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιαμία υπομονή, ενώ διαβεβαίωσε πως είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιωματα στο Αιγαίο και η ΑΟΖ της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν» είπε,  η Ελλάδα έχει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, για συννενόηση, όχι παιχνίδια.
«Θα τον καλέσω όταν κρίνω ότι θα έχει αποτέλεσμα η επικοινωνία»  
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας, στην δευτερολογία του, στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τον κάλεσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με το θέμα της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών τόνισε πως «θα τον καλέσω όταν κρίνω ότι θα έχει αποτέλεσμα η επικοινωνία και δε θα τα κάνει χειρότερα. Είναι ανεύθυνο και επιπολαιότητα να το ζητάτε. Δε θα αναδείξω εγώ ενα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα ζήτημα που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες».
Σχετικά με την προσφυγή στις κάλπες που ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά πως «οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του ’19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει «σκανδαλολογία», θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους».
Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ του καταλόγισε ότι εκείνος άλλαξε θέση και όχι ο ίδιος. «εΕσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ο αρχηγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εμμονή με το να επιτίθεται στην Αριστερά. «Σας έχει πάρει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά κι εσείς τελικά δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Γυρνάτε σαν το δολοφόνο στον τόπο του εγκλήματος»
Στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασής του o Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ και κατηγόρησε για παιδιάστικη λογική επειδή κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ εφόσον είναι πλειοψηφία και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Αναλύοντας αυτή τη λογική σημείωσε: «Τι λέτε; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο ονομα του ότι προφανώς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ψηφίσει υπέρ, θα βγείτε να πείτε «να, παραδεχονται την ενόχή τους αρα όλοι ένοχοι». Αν δεν ψηφίσουμε θα πείτε «δεν ψηφίζουν γιατί κάτι έχουν να κρύψουν, προστατεύουν τους δικούς τους, παραπέμπουν μόνο τους άλλους».Εσείς δεν ψηφίσατε (σ.σ. την Προανακριτική για τη novartis), όταν είχατε προαναγγείλει ότι θέλετε να γίνει η Προανακριτική».
Αυτή, είπε,  είναι η παιδιάστικη λογική για να πετύχει η ΝΔ μια win – win εξέλιξη. Ωστόσο είπε, κατ’αυτό τον τρόπο η ΝΔ εκτίθεται περισσότερο καθώς απ’ τη μία παριστάνει «τους χθεσινούς», λες και δεν έχει κυβερνήσει, από την άλλη στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει την ευθύνη για το πάρτι του μαύρου χρήματος στην υγεία, τα θαλασσοδάνεια κλπ. «Κάνετε λάθος γιατί σαν το δολοφονο που γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος μας φέρνετε να συζητάμε για το αδύναμο σημείο σας, να συζητάμε γι αυτό το πάρτι και τη ρεμούλα».
«Διορίσατε μέχρι και τρισέγγονα»
Στο τέλος σήκωσε το γάντι σχετικά με το ηθικό πλεονέκτημα και αναφερθηκε στο πρόσφατο θέμα με το επίδομα ενοικίου και την παραίτηση Αντωνοπούλου. «Κάνατε το λάθος να μιλήσετε για το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα.  Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Κάνατε το λάθος να μιλάτε για οικογενειοκρατία και διορισμούς. Εσείς έχετε διορίσει μέχρι και τα τρισέγγονα και τα βαφτιστήρια στο νομό Χανίων. Κάνατε χαμό για την επέκταση του επιδόματος σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και η κ. Αντωνοπούλου αποφάσισε να παραιτηθεί από ευθιξία γιατί έπραξε σφάλμα. Παραιτήθηκε για 23.300 ευρώ για τα 23 δις που είναι η ζημιά του φαρμάκου θα παραιτηθεί ποτέ κανένας δικός σας;».
Μιλώντας περί ευθιξίας ανέφερε: «η λέξη ευθιξία σας είναι άγνωστη. Ο γραμματέας σας (σ.σ Λ. Αυγενάκης) συνελήφθη να μιλάει με μαφιόζους και να δέχεται δώρα έναντι διευκολύνσεων. Ο αντιπρόεδρός σας βασικός φερόμενος εμπλεκόμενος, αρνείται να παραιτηθεί, καμία ευθιξία. Ο Δαβάκης ξεσπάθωσε και σας εκθέτει προσωπικά εσάς και την παράταξή σας, καμία ευθιξία».
Απαντώντας τέλος για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, σημείωσε: «Οι δικοί μας συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, δεν υπήρξαν όμως ποτέ ιδιοκτήτες οφσόρ».
 topontiki.gr
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …