tsipras

(Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC)

Σκληρή επίθεση κατά πάντων (ΔΝΤ και Βερολίνου) εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Επέμεινε στην κριτική του έναντι του ΔΝΤ κάνοντας λόγο για «παράλογη» και «μη σοβαρή στάση» του Ταμείου αλλά και για αντιδημοκρατικές απαιτήσεις.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στη συνέχεια να χαμηλώνει κάπως τους τόνους – ίσως και ενόψει της συνάντησής του σήμερα με την Μέρκελ.

«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ παραμένω ψύχραιμος, άλλοι εκτίθενται» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι θα μεταφέρει στην Καγκελάριο Μέρκελ τις απόψεις τους στο γεύμα εργασίας που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο.

Ηχηρή απάντηση Μέρκελ: Δεν θα διαπραγματευτώ με τον Τσίπρα εγώ

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα παραπέμψει τον Ελληνα Πρωθυπουργό στους θεσμούς.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ερωτηθείσα για τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό τόνισε πως θα συζητήσουν το θέμα του ESM και του παγώματος των μέτρων για το χρέος, ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα διαπραγματευτεί μαζί του. «Η διαπραγμάτευση είναι θέμα του Eurogroup και των θεσμών» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Δεν έχουν επίπτωση τα μέτρα που εξήγγειλα

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επέμεινε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά δεν έχουν καμία επίπτωση στους στόχους για το 2016 και καμία επίπτωση για 2017-2018. Εσπευσε να προσθέσει με νόημα ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι εφάπαξ» λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πρόθυμη η ελληνική κυβέρνηση να παράσχει τις όποιες διευκρινίσεις απαιτούνται για να αρθούν οι «παρεξηγήσεις» όπως τις χαρακτήρισε. Ανέφερε δε ότι αναμένει από την έκθεση των Θεσμών να πιστοποιούν το «αυτονόητο», ότι δηλαδή τα μέτρα αυτά δεν έχουν κάποια επίπτωση στους στόχους.

Και έμμεση απειλή για εκλογές

Το μήνυμα ότι πρέπεει να διατηρηθεί η σταθερότητα, που ερμηνεύεται από ορισμένους και ως έμμεση απειλή για εκλογές, έστειλε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. «Σε μα φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους, θεωρώ ότι είναι περισσότερο από απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το 2017 είναι εκλογική για σημαντικές χώρες, ωστόσο διεμήνυσε ότι «δεν χωρούν καπρίτσια, εκβιασμοί και παιχνίδια, όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στρέφοντας τα βέλη του ειδικά κατά του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε με έμφαση: «Πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι επιμονή αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων» για να προσθέσει: «Κανένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί να πάρει μέτρα σε περίπτωση που αποτύχουν οι στόχοι μετά από 3 χρόνια». Συνέστησε μάλιστα στο Ταμείο, αν είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πιάσει τους στόχους του 3,5% «να πιέσει σε άλλη κατεύθυνση ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν». Επιπλέον διεμήνυσε να πάψει να πιέζει για ομαδικές απολύσεις και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Πρέπει «το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, έχει ως πυρηνικό του στοιχείο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επομένως δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης στην οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, να μονιμοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σημεία από την συνέντευξη Τσίπρα

Η οικονομία ανακάμπτει

  • Ως προς τα οικονομικά ζητήματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Δεν άπτονταν της συζήτησης εντός του Συμβουλίου αλλά ήταν αντικείμενο συζήτησης με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
  • Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το β’ αξιολόγηση. Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της από το 2015 και συνεχίζει την δημοσιονομική προσαρμογή. Μάλιστα είχαμε υπεραπόδοση στόχων, η ανεργία έχει μειωθεί 22,6%.
  • Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, είναι σαφές.
  • Σε μα φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους, θεωρώ ότι είναι περισσότερο από απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα.
  • Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να θέλουν να φέρουν ορισμένοι αυτό το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας που έχει κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

Αντιδημοκρατική η εμμονή του ΔΝΤ

Σχολιάζοντας ειδικά την στάση του ΔΝΤ, τόνισε: «Πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι επιμονή αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί να πάρει μέτρα σε περίπτωση που αποτύχουν οι στόχοι μετά από 3 χρόνια.
Αν όμως το Ταμείο είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πιάσει τους στόχους του 3,5% να πιέσει σε άλλη κατεύθυνση ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν.
Πρέπει επίσης το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό για όλα έχει πυρηνικό στοιχείο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επομένως δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης στην οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, να μονιμοποιηθεί».

Ο μποναμάς δεν επιβαρύνει τους στόχους

Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες που έχουν πάρει όλο το βάρος της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση, τονίζω ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση τους στόχους για 2016 και καμία επίπτωση 2017-2018. Η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016. Και βεβαίως είναι κατανοητό από όλους ότι είναι εφάπαξ.

Ισως είναι μια τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και την επίλυση του δεδομένης της στάσης της Τουρκίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός σχολίασε «Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρό ευκαιρίας και ελπίδας για το κυπριακό. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τη λύση του Κυπριακού, λόγω των ευρωτουρκικών σχέσεων Έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, Αναστασιάδης και Ακιντζί να θέλουν λύση. Υπάρχουν απαράδεκτες οι δηλώσεις από την Τουρκία περί αμφισβήτησης διεθνών Συνθηκών. Το Κυπριακό είναι ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους ένα success story. Ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό. Αν περάσει άλλη μια δεκαετία, οι γενιές, θα είναι γενιές που δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Έγινε σαφές, πως πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για θετική διέξοδο και λύση. Αν η Τουρκία εμμείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι που το απευχόμαστε».

Αναφερόμενος στην σύνοδο Κορυφής είπε:

  • Ηταν πολύωρη και πολυθεματική η σύνοδος κορυφής.
  • Θέσαμε το Κυπριακό με τον πρόεδρο Αναστασιάδη
  • Στο σχέδιο συμπερασμάτων υπήρξε η ομόφωνη απόφαση προκειμένου να λάβει ενεργό μέρος στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης.
  • Το θεωρώ πολύ σημαντικό καθώς – όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα – η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ.
  • Συζητήσαμε για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, το Συριακό, το Ουκρανικό, την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ σε ζητήματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας, τη διαχείριση προσφυγικής κρίσης και το Brexit.
  • Στο προσφυγικό επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής
  • Εθεσα και πάλι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα
  • Εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε Ελλάδα με την Κομισιόν σε σχέση με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Πηγή:iefimerida.gr

 

 

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ελάτη: «Έφυγε» από τη ζωή ο Φώτιος Πλακιάς

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΦΩΤΙΟ ΠΛΑΚΙΑ ΕΤΩΝ 87 Θανόντα κηδε…