tsipouro-kazania-696x464

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η διευκρινιστική εγκύκλιος του Νόμου 2969/2001, που θα έρθει να διευκολύνει τη –φετινή τουλάχιστον– διαδικασία της απόσταξης, μετά από τις αντιδράσεις κυρίως των διήμερων αμβυκούχων, που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, με την έναρξη της αποστακτικής περιόδου.

Οι αρμόδιες αρχές φαίνεται να έχουν σχεδόν κατασταλάξει, έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΑΤ, για τα βασικά σημεία που χρήζουν διευκρίνισης, οπότε θέμα ημερών αποτελεί πλέον η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Αυτά τα σημεία αφορούν τη διαδικασία, τους όρους, αλλά και τα απαιτούμενα παραστατικά για την επιβεβαίωση της ιδιοκτησίας των στέμφυλων, όπως τα απαιτούμενα φορολογικά παραστατικά. Στο κείμενο, κατά πάσα πιθανότητα, θα διευκρινίζονται και οι ανώτατες επιτρεπτές ποσότητες για την απόσταξη από στέμφυλα, όπως αυτές καθορίζονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις κοινοτικές επιταγές.

Επιφυλακτικοί οι καζανάρηδες

Εκείνο που δεν είναι σαφές, ωστόσο, είναι το εάν και κατά πόσο η εγκύκλιος αυτή θα μπορέσει να επιλύσει ουσιαστικά τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία της απόσταξης και ειδικότερα στο καθεστώς που ισχύει για τους διήμερους, πέρα από τον στενό χρονικό ορίζοντα της φετινής αποστακτικής περιόδου, ή εάν χρειάζεται μία εκ νέου διαβούλευση και επανεξέταση του νόμου, ούτως ώστε να γεφυρωθούν τα κενά του, αλλά και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τις αρμόδιες αρχές σε ό,τι αφορά το κομμάτι των βεβαιώσεων και των ελέγχων.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί τους παραγωγούς του κλάδου, πολύ δε περισσότερο όμως τις αρμόδιες αρχές, αφού ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη εφαρμογή κανονικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά για τη χώρα μας. Μία απόφαση η οποία, όταν έρθει, δεν είναι διόλου απίθανο να ανατρέψει πλήρως τις τρεις βαθμίδες ειδικού φόρου που ισχύουν σήμερα για τους αποσταγματοποιούς.

ypaithros.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…