altsantiri

«Το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας», τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ δημιουργούν «μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο έλληνας ΥΠΕΞ υποδέχτηκε την Τρίτη (27/10) τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi) αντίστοιχα, τονίζοντας: «Έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις». Με το… βλέμμα στην Τουρκία.

Οι συζητήσεις εστίασαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας. Ο κ. Δένδιας, καθώς οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», συμπλήρωσε.

Λίγα λεπτά πριν από τις 12:00 οδηγήθηκαν στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», όπου είναι σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Νωρίτερα, στις 10:00, ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, στην οποία συζητήθηκε ο στενός συντονισμός σε όλα τα ζητήματα, με έμφαση τις περιφερειακές εξελίξεις.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαμπρόφ. «Κατέρριψε ένα μύθο ότι η Ρωσία, αντιτίθεται στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στην τριμερή είπε ότι «έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας».

Ο Νίκος Δένιδας σημείωσε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δυναμιτίσει την κατάσταση» και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας», τονίζοντας ότι «έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

«Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα δεν θα επιτρέψουν με γίνει αυτό. Το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τους ομολόγους του, της Κύπρου και του Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι, στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών στις 11:30 και είχαν 20λεπτη συζήτηση στο μπαλκόνι του υπουργείου, στον πρώτο όροφο, υπό τον αττικό ήλιο, με φόντο το κτίριο της Βουλής και την Ακρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη (21/10) πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η 8η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και ήταν «καταπέλτης» κατά της Τουρκίας η κοινή διακήρυξη… Με τον Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη,  τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ-αλ Σίσι, να μιλούν για κοινό μέτωπο κατά της Άγκυρας.

Πηγή:altsantiri.gr (πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τομή στη Δημόσια Διοίκηση το νέο σύστημα επιλογής Διοικήσεων φορέων Δημοσίου

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μαζί με την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασ…