treis-symvoules-gia-tin-antimetopisi-tis-kaouras

Η καούρα είναι μια συνηθισμένη πάθηση η οποία προκαλείται όταν ερεθίζεται από αέρια ο οισοφάγος, τα οποία ανεβαίνουν από το στομάχι. Στις αιτίες περιλαμβάνονται η φτωχή διατροφή, το άγχος, και οι ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Η καούρα, ή όξινη δυσπεψία, είναι μια από τις συχνότερες ενοχλήσεις στον κόσμο. Όπως υποδεικνύει και το όνομα, η όξινη δυσπεψία λαμβάνει χώρα με την παρουσία των οξέων του στομάχου. Σ’ αυτό το άρθρο, θα μάθετε συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας.

Την πάθηση χαρακτηρίζουν ένα αίσθημα δυσφορίας και καψίματος γύρω από τον οισοφάγο. Αν και το πρόβλημα ξεκινά από το στομάχι, εκδηλώνεται στο άνω μέρος του ανοίγματος του στομάχου.

Για να εντοπίσετε σωστά την επηρεασμένη από καούρα περιοχή, χρησιμοποιήστε το άνω μέρος του στέρνου σας ως σημείο αναφοράς. Αν νιώθετε εκεί δυσφορία, τότε το πιθανότερο είναι να έχετε καούρα.

Εν ολίγοις, η όξινη δυσπεψία είναι ο ερεθισμός του οισοφάγου εξαιτίας της παραγωγής αερίων του στομάχου.

Αιτίες καούρας

Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας, αιτίες

Παρότι οι περισσότερες περιπτώσεις καούρας σχετίζονται με τη διατροφή, μπορεί να προκληθεί και από:

  • Υπερβολικό άγχος
  • Εγκυμοσύνη
  • Φάρμακα (ορισμένα)
  • Κάπνισμα
  • Φαγητά που ερεθίζουν το στομάχι
  • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού (πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό)

Να θυμάστε ότι η δυσπεψία μπορεί ν’ αναγνωριστεί εύκολα. Υπάρχουν επίσης φυσικές εναλλακτικές επιλογές για να την αποφύγετε ή να την αντιμετωπίσετε μόνιμα.

 

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της καούρας

Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας όταν μιλάμε για καούρα και την υγεία σας γενικότερα.

Παρακάτω σας έχουμε τρεις διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας, αλλά και για την αποφυγή της:

1. Χρόνος και ποσότητα

Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας, χρόνος και ποσότητα

Από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή είναι ο χρόνος και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνετε. Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν πότε και πόσο πρέπει να τρώνε ορισμένα φαγητά, ειδικά κατά το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδυνό.

Για να προσδιορίσετε τις καλύτερες στιγμές, λάβετε υπόψη σας πότε γυμνάζεστε, πότε πάτε στη δουλειά σας και πότε κοιμάστε. Θα πρέπει να τρώτε μια επαρκή μερίδα τουλάχιστον δύο ώρες πριν από αυτές τις δραστηριότητες.

Όσο για την ποσότητα, το ιδανικό θα ήταν να χωρίστε τις θερμίδες που χρειάζεστε σε τουλάχιστον 6 μερίδες ισορροπημένων διατροφικών επιλογών, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να θυμάστε ότι και οι δύο παραπάνω παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της καούρας.

2. Τρώτε υγιεινές τροφές

Αυτή η πρόταση, όχι μόνο αποτρέπει και αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, αλλά δίνει ώθηση και στην καθολική σας υγεία.

Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει λαχανικά, ψάρια, και παρόμοια φαγητά. Αυτά θα χρειαστούν αρκετό χρόνο να φτάσουν στο στομάχι σας.

Κατ’ επέκταση, δεν είναι απαραίτητη η έκκριση οξέων. Επιπλέον, θα ωφελήσει αρκετά και την πεπτική διαδικασία.

Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε την κατανάλωση προϊόντων τα οποία μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή οξέων, όπως είναι ο καφές, η σοκολάτα, το ξύδι, τα φρούτα, τα αναψυκτικά, ο χυμός εσπεριδοειδών και τα τηγανιτά φαγητά.

Ποιες τροφές θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας;

Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας, τροφές

Ένα καλό διατροφικό πλάνο για την αντιμετώπιση της καούρας, θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές οι οποίες υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα και καταπολεμούν τα αέρια στο στομάχι, όπως:

  • Γιαούρτι, γάλα και τυρί. Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να καταναλώνονται στην άπαχη εκδοχή τους.
  • Αβγά. Τρώγοντας περίπου τέσσερα την εβδομάδα μπορείτε να βοηθήσετε τη ρύθμιση της χοληστερίνης στο αίμα και την ανισορροπία των οξέων.
  • Λαχανικά. Προτείνουμε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, όμως, δε θα πρέπει να τα καταναλώνετε ωμά. Θα πρέπει να τα μαγειρεύετε ή να τα βράζετε.
  • Τα ψάρια και το κοτόπουλο είναι τα πιο αγαπημένα κρέατα του πεπτικού συστήματος, όταν μιλάμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της όξινης δυσπεψίας. Κατά προτίμηση, το ψάρι να μην είναι ιχθυοτροφείου. Επιπλέον, το άπαχο μοσχάρι είναι η καλύτερη επιλογή από τα υπόλοιπα κρέατα.

3. Διαλέξτε προσεκτικά τα υγρά

Τα υγρά είναι απαραίτητα στην πεπτική διαδικασία, και το σώμα μπορεί ν’ αντιδράσει είτε θετικά είτε αρνητικά προς αυτά.

Στην περίπτωση της καούρας, υπάρχουν ακόμη και ποτά που μπορούν να την προκαλέσουν. Δύο πολύ καλά παραδείγματα είναι το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.

Το τσάι από βότανα και οι φυσικοί χυμοί φρούτων (όχι εσπεριδοειδών) είναι εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, καθώς ωφελεί πολύ το πεπτικό σας σύστημα.

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Γιώργος Αναγνώστου, Αμέσως μετά τις Δημοτικές Εκλογές…

  Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία όλων των  συνδημοτών μας, θέλω να δηλώσω πως θ…