kox

Η Τζο Κοξ δέχθηκε δολοφονική επίθεση πριν από συγκέντρωση υποστήριξης της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η Τζο Κοξ, η 41χρονη βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος που έπεσε θύμα επίθεσης στο Μπίρστολ της βόρειας Αγγλίας σήμερα(Χθες), υπέκυψε στα τραύματά της, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

“Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω ότι υπέκυψε στα τραύματά της”, είπε η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ντι Κόλινς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα πάντα με την Κόλινς, η αστυνομία, που έχει πάρει καταθέσεις από πολλούς μάρτυρες, δεν αναζητά κανέναν άλλο ύποπτο για τη δολοφονία της Κοξ, πέραν του 52χρονου άνδρα που έχει ήδη συλληφθεί και φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης. Ο άνδρας αυτός, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, χαρακτηρίστηκε “μοναχικός” από τους γείτονές του.

“Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ”, έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού ΚόμματοςΤζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε “τραγωδία” τον θάνατο της Κοξ που, όπως είπε, ήταν αφοσιωμένο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου. “Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Κοξ, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της, ο Μαρκ Κάρνεϊ, δεν θα εκφωνήσει την ομιλία του απόψε στο Μάνσιον Χάουζ, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο Κάρνεϊ, που επρόκειτο να μιλήσει για την οικονομική τεχνολογία, θα κάνει μόνο μια σύντομη παρέμβαση που θα αφορά “τα σημερινά γεγονότα”, διευκρίνισε η Τράπεζα.

Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ. Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.

Η βία και η μισαλλοδοξία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν

Τη μεγάλη του οδύνη και τον αποτροπιασμό για τη βίαιη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτούΤζο Κοξ, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «η βία και η μισαλλοδοξία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».

Με ανακοίνωσή του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της, καθώς και στους Βρετανούς πολίτες που την είχαν τιμήσει με την ψήφο τους και είχαν σταθεί στο πλάι της στους αγώνες της για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η 41χρονη βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος που υπέκυψε στα τραύματα της, είχε δεχτεί επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της, στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς.

«Στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό ιδεώδες»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» μετά τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ, επισημαίνοντας ότι «μέσω εκείνης, στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό μας ιδεώδες».

«Βαθιά θλίψη για την Τζο Κοξ και τον βρετανικό λαό. Μέσω εκείνης, το δημοκρατικό μας ιδεώδες στοχοθετήθηκε. Να μην το ανεχθούμε ποτέ» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πληροφορήθηκα την ανυπόφορη επίθεση εναντίον μιας Βρετανίδας βουλευτού, της Τζο Κοξ. Σκέψεις αλληλεγγύης στους συγγενείς της και την οικογένειά της. @UKLabour» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, στα γαλλικά και τα αγγλικά, ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.

Οι πρόεδροι της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της γερμανικής Μπούντεσταγκ και του κοινοβουλίου της Πολωνίας όπως και βουλευτές των χωρών του «τριγώνου της Βαϊμάρης» που συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Κοξ.

Πηγή:fortunegreece.com

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…