Home Υγεία Το σώμα στον… αυτόματο

Το σώμα στον… αυτόματο

0
noys-swma copy

Γνωρίζετε ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της μικρής και χαριτωμένης σαλαμάνδρας; Το ότι διαθέτει την ικανότητα αναγέννησης των τραυματισμένων άκρων της, μια ικανότητα που εδώ και καιρό οι επιστήμονες προσπαθούν να «φέρουν» και στον άνθρωπο. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό ας μην απογοητευόμαστε, γιατί ο οργανισμός μας διατηρεί σε ορισμένες περιπτώσεις την ικανότητα αυτή, αφού για παράδειγμα οι αρτηρίες, το δέρμα, το συκώτι, οι πνεύμονες και το έντερο συνεχώς ανανεώνονται (με την προϋπόθεση βέβαια ότι είμαστε υγιείς). Καλό είναι, επομένως, να προσφέρουμε στο σώμα μας τα «εργαλεία» που χρειάζεται, ώστε να στηρίζουμε την προσπάθειά του να επιδιορθώσει τις βλάβες του.

Βλάβη 1: Κόψιμο
Δεν θέλει και πολύ να γίνει η ζημιά, ακόμα και ένα κομμάτι χαρτί αρκεί. Ευτυχώς, όμως, για εμάς που κοβόμαστε συχνά, περίπου κάθε 30 ημέρες νέα κύτταρα γεννιούνται στη βασική στιβάδα του δέρματος, τα οποία στη συνέχεια ανεβαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος, σχηματίζοντας την κεράτινη στιβάδα.
Τι να κάνουμε
1. Βάζουμε στο πιάτο μας φρούτα και λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Γιατί; Γιατί τα χρώματα αυτά υποδηλώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (ή στην πρόδρομη μορφή της, τη β-καροτίνη). Τα καροτένια είναι χρωστικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών και θεωρούνται προβιταμίνη Α, η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και την ανανέωση των κυττάρων.
2. Λέμε «ναι» στο άπαχο κρέας και τα πουλερικά ως κύρια πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό δομικό υλικό του οργανισμού και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα πιο ελαστικό και να βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Βλάβη 2: Χρόνια κατανάλωση αλκοόλ 
Το σώμα μας είναι μαγικό! Το συκώτι, για παράδειγμα, μπορεί και αναπλάθεται ακόμα και αν τμήμα του έχει νεκρωθεί. Αυτό, βέβαια, στην περίπτωση που δεν έχει φτάσει στο στάδιο της κίρρωσης.
Τι να κάνουμε
1. Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, ζάχαρης και αλκοόλ. Αν έχουμε περιττά κιλά, ιδιαίτερα δε αν έχουμε κεντρικού τύπου παχυσαρκία, παρουσιάζουμε αυξημένο κίνδυνο λιπώδους διήθησης του ήπατος, μιας παθολογικής κατάστασης όπου λίπος εναποτίθεται μέσα στα ηπατικά κύτταρα.
2. Έχει βρεθεί ότι περίπου 600 φάρμακα προκαλούν βλάβες στο συκώτι, ανάμεσά τους ορισμένα αντιβιοτικά, αναλγητικά και υπολιπιδαιμικά. Γι’ αυτό σε περιπτώσεις χρόνιας λήψης φαρμάκων απαιτείται ο βιοχημικός έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας.

Βλάβη 4: Στένωση 
Τι κάνει ένας υγιής οργανισμός όταν οι «σωλήνες» του σώματος, τα αιμοφόρα αγγεία, αρχίζουν να βουλώνουν; Διαστέλλει τις υπάρχουσες αρτηρίες ή ακόμα και δημιουργεί καινούργιες (αγγειογένεση). Οι συνδέσεις μεταξύ των αγγείων (αναστομώσεις) τροφοδοτούν σε συνθήκες μειωμένης παροχής αίματος τους ιστούς της περιοχής με αίμα και μπορεί αν χρειαστεί να αναλάβουν… καθήκοντα κεντρικών αρτηριών. Τα κύτταρα στα αγγεία «ανιχνεύουν» πότε μειώνεται η οξυγόνωση και τότε στέλνουν σήμα διαστολής των αναστομώσεων. Έτσι, το αίμα μπορεί να παρακάμψει ένα φραγμένο αγγείο και να συνεχίσει την πορεία του.
Τι να κάνουμε
1. Περιορίζουμε την κατανάλωση κακών λιπαρών, καθώς η χοληστερίνη μπορεί, εκτός από το να δημιουργήσει αθηρωματική πλάκα και να φράξει τα κύρια αγγεία, να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων και να παρεμποδίσει την αγγειογένεση. Επιπλέον, καλό είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών (πηγές τους είναι τα φρούτα και τα λαχανικά), γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.
2. Γυμναζόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Έρευνα έδειξε ότι η ενδοστατίνη (παράγοντας που εμπλέκεται στην αναγέννηση των αγγείων) αυξήθηκε σε υγιείς εθελοντές μετά από 10΄ άσκησης σε διάδρομο γυμναστικής.

Βλάβη 5: Στρες που «χτυπάει» στο έντερο
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου καλύπτεται από επιθηλιακά κύτταρα, που το βοηθούν να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και έχουν διάρκεια ζωής λίγων ημερών. Η ανανέωσή τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και οι διατροφικές μας συνήθειες.
Τι να κάνουμε
1. Τρώμε φυτικές ίνες, που περνούν ανέπαφες από τον γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, αποτρέποντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
2.  Ήπια αεροβική άσκηση, η οποία συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και όσοι αθλούνται φαίνεται να ταλαιπωρούνται λιγότερο από πεπτικά προβλήματα. Επίσης, η άσκηση αποτελεί και τρόπο εκτόνωσης του στρες, που σύμφωνα με τους ειδικούς συνδέεται με την επιδείνωση πεπτικών ενοχλήσεων.

Βλάβη 6: Καυσαέρια και καπνός τσιγάρου στους πνεύμονες
Οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για την ανταλλαγή δύο γνωστών μας αερίων, του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Με πολύ απλά λόγια, η καρδιά στέλνει στους πνεύμονες αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα και εκεί «καθαρίζεται» και εμπλουτίζεται με οξυγόνο.
Τι να κάνουμε
1. Μελέτες δείχνουν ότι οι πνεύμονες αγαπούν μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια.Από τη μία οι αντιοξειδωτικές ουσίες συνεισφέρουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, που επιβαρύνει τη σωστή λειτουργία των πνευμόνων, και από την άλλη τα ω-3 λιπαρά οξέα, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, περιορίζουν την παραγωγή κυττάρων που συμμετέχουν σε ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις.
2. Κόβουμε ή τουλάχιστον μειώνουμε στο ελάχιστο το κάπνισμα. Οι θετικές επιδράσεις μιας τέτοιας κίνησης φαίνονται αμέσως, αφού 4 μόλις ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα πέφτουν κατακόρυφα, φτάνοντας εκείνα των μη καπνιστών, ενώ οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν βλέννα και υπολείμματα ουσιών που περιέχει ο καπνός. Επίσης, λίγες ημέρες μετά η αναπνοή γίνεται ευκολότερη και έπειτα από μερικούς μήνες προβλήματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια βελτιώνονται.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΥΛΟ ΣΑΚΚΑ, καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ, αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α., τον κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ, δρ. Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον δρ. ΜΑΡΙΟ Ζ. ΠΑΝΟ, διευθυντή Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην «Ευρωκλινική» Αθηνών, επίκουρο καθηγητή του «St. George’s Medical School», University of Nicosia, τον κ. ΙΩΑΝΝΗ Π. ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, πνευμονολόγο, συνεργάτη της Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία», τον κ. ΗΛΙΑ ΤΟΛΟ, φυσικοθεραπευτή, MSc στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία, και τον δρ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΗΛΙΑΔΗ, φυσικοθεραπευτή.

Πηγή:vita.gr
Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…

Olympos tsai

Gratsanis

ennodeia

Euroamax

Ververas

Pigi market