podia

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών (restless legs syndrome, RLS) είναι μια περίεργη πάθηση που χαρακτηρίζεται ως νευρολογική διαταραχή ύπνου.

Πρόκειται από μια μη ηθελημένη ανάγκη κίνησης, συνήθως των κάτω άκρων αλλά μερικές φορές και των χεριών και σπάνια του κορμού.

Οι πάσχοντες από το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων έχουν δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια, που τους κάνει να θέλουν να τα κινούν.

Συνήθως δεν αναφέρουν το πρόβλημα στο γιατρό τους με αποτέλεσμα να μη γίνεται η διάγνωση, ωστόσο υπολογίζεται ότι το 2-5% των ενηλίκων επηρεάζεται από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών το οποίο αποτελεί αιτία αϋπνίας.

Συμπτώματα

Οι άνθρωποι  που υποφέρουν από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών περιγράφουν τα τυπικά συμπτώματα ως μη φυσιολογικά  και με δυσάρεστη αίσθηση στους μηρούς τους, στα πόδια ή στους βραχίονες. Μερικές  φορές τα συμπτώματα μπορεί να περιγραφούν ως εξής:

  • Τράβηγμα
  • Κνησμός
  • Πόνος
  • “Ροκανίσμα”
  • Κάψιμο

Μερικές φορές η περιγραφή των ασθενών φαίνεται να αψηφά τα συμπτώματα. Συνήθως οι άνθρωποι δεν περιγράφουν την κατάσταση ως μυϊκές κράμπες ή μούδιασμα. Περιγράφουν  όμως έντονα την επιθυμία τους να μετακινήσουν ή να χειρίζονται τα πόδια τους. Είναι σύνηθες, τα συμπτώματα να κυμαίνονται σε σοβαρότητα, και μερικές φορές αυτά εξαφανίζονται για ένα χρονικό διάστημα.

syndromo-anisixon-podion-e-podi-picture-02

Τρόπος ζωής και διορθωτικά μέτρα στο σπίτι

Κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να συμβάλλετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Δοκιμάστε λουτρά και μασάζ: Ένα ζεστό μπάνιο και μασάζ στα πόδια σας μπορεί να χαλαρώσει τους μύες σας.

Εφαρμόστε ζεστό νερό ή παγοκύστες: Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η χρήση του θερμού ή του κρύου, ή η εναλλασσόμενη χρήση των δύο, μειώνει τις αισθήσεις στα άκρα σας.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης: -Όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα-. Το στρες μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Μάθετε πώς να χαλαρώνετε, ειδικά πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.

Καθιερώστε την καλή συνήθεια του ύπνου: Η κόπωση τείνει να επιδεινώνει τα συμπτώματα του ΣΑΠ, για αυτό είναι σημαντικό να ασκήσετε την καλή συνήθεια του ύπνου. Στην ιδανική περίπτωση, ο ύπνος περιλαμβάνει ένα δροσερό, ήσυχο και άνετο περιβάλλον. Κοιμάστε καλά και αισθάνεστε ξεκούραστα το πρωί.

Άσκηση: Μέτρια, τακτική άσκηση μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα, αλλά αν το παρακάνετε στο γυμναστήριο ή εργάζεστε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, μπορεί να εντείνετε τα συμπτώματα.

Αποφύγετε την καφεΐνη: Μερικές φορές οι περικοπές σε καφεΐνη μπορεί να βοηθήσουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αξίζει να προσπαθήσετε να αποφεύγετε την καφεΐνη και προϊόντα που την περιέχουν, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, του τσαγιού και των αναψυκτικών.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις δοκιμάζονται κάποια φάρμακα όπως τα ντοπαμινεργικά φάρμακα, (Levodopa+carbidopa), βενζοδιαζεπίνες, ήπια οπιοειδή, αντιεπιληπτικά και άλλα.

Η απόφαση για χορήγηση φαρμάκων λαμβάνεται μόνον από τον ειδικό γιατρό αφού συνεκτιμήσει την ωφέλεια σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα συχνό, ιδιαίτερα ενοχλητικό σύνδρομο που δυστυχώς είναι σχετικά άγνωστο στην ευρύτερη ιατρική κοινότητα.

e-podi.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…