VOULI_2

H «Bουλή των Eφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 1995-1996. Έκτοτε, διοργανώνεται  σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Kύπρου και τα τελευταία χρόνια επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωσή του.

Στο πλαίσιο του ανανεωμένου αυτού θεσμού, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον καθοριστικής σημασίας ρόλο του ενεργού πολίτη και οι έφηβοι που συμμετείχαν στην ΚΒ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 10 Ιουλίου 2017, στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συζητήσουν για τον ενεργό πολίτη σε σχέση με το δημοκρατικό σχολείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ψηφιακή εποχή και το περιβάλλον και παράλληλα να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Μουσικό Σχολείο είχε τη χαρά κα την τιμή να συμμετέχει στην παραπάνω Σύνοδο εκπροσωπούμενο επάξια από τον μαθητή Γιώργο Λιάνο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που δόθηκε στον μαθητή μας η ευκαιρία να βιώσει μία τόσο σημαντική εμπειρία ζωής (για την οποία μας μιλάει στο κείμενο που ακολουθεί) και ευελπιστούμε η εμπειρία του αυτή να λειτουργήσει ενθαρρυντικά τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους εφήβους στην κατεύθυνση της έκφρασης, της συμμετοχής και της παρέμβασης στα κοινά.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Γιώργο Λιάνο για τη συμμετοχή του και την άψογη παρουσία του στις δραστηριότητες της Βουλής των Εφήβων

Για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Ευαγγελία Σύρρου

Καθηγήτρια Γαλλικών – Υπεύθυνη του Προγράμματος

 

Βουλή των Εφήβων

ΚΒ’  σύνοδος, 6– 10 Ιουλίου 2017

Έχει περάσει πια αρκετός καιρός από εκείνο το πρωινό τις 6ης Ιουλίου 2017, όταν τριακόσια παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκινούσαν από τον τόπο τους έχοντας ως προορισμό την Αθήνα. Ένα από τα τριακόσια παιδιά που συμμετείχαν στην 22η σύνοδο της Βουλής των Εφήβων ήμουν κι εγώ.

Όμως  για να φτάσουμε στην 6η Ιουλίου πρέπει να πάμε πίσω στον Μάρτιο . Για να πάρουμε μέρος στη Bουλή των Eφήβων έπρεπε να συμμετάσχουμε σε κάποιες διαδικτυακές δραστηριότητες και να δημιουργήσουμε κάποιες εργασίες (να απαντήσουμε σε ένα κουίζ ερωτήσεων, να γράψουμε ένα δοκίμιο, να δημιουργήσουμε μία παρουσίαση τύπου PowerPoint, ένα video, μια αφίσα). Εφόσον τις  ολοκληρώναμε, μας έδιναν κλήρους με τους οποίους θα πέρναμε μέρος στην κλήρωση ανάδειξης των συμμετεχόντων στην 22η σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Εγώ προσωπικά αγωνιούσα για το αν θα κατάφερνα να γίνω έφηβος βουλευτής, αφού ήταν μια επιθυμία που είχα από καιρό και χάρηκα πολύ όταν είδα, τελικά, ότι ήμουν ένας από τους τέσσερις  εκπροσώπους του νομού Τρικάλων.

VOULI_1

Τον Μάιο  μπήκε σε λειτουργία το Φόρουμ της Βουλής των Εφήβων. Εκεί μας χώρισαν σε έξι ομάδες των  πενήντα ατόμων και καθεμιά ξεχωριστά είχε να ασχοληθεί με ένα θέμα. Ήμουν μέλος της Ε΄ ομάδας και το θέμα μας ήταν «Ψηφιακή εποχή και διαδίκτυο».

Στο  Φόρουμ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας μου , να ανταλλάξουμε απόψεις και να μιλήσουμε με τους συντονιστές  μας, τον κύριο Πόλκα και την κυρία Δεκάτρη, σχετικά με το θέμα που θα μας απασχολούσε κατά τη διάρκεια της συνόδου. Η συζήτηση στο Φόρουμ διήρκησε μέχρι τις 5 Ιουλίου. Τότε, δώσαμε ραντεβού στην Αθήνα.

Το πρωί της 6ης Ιουλίου, μας περίμενε στο ΚΤΕΛ το λεωφορείο με  τους υπεύθυνους συνοδούς του Ιδρύματος της Βουλής, για να μας πάει στον προορισμό μας. Ήμασταν παιδιά από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Φτάσαμε αργά στο ξενοδοχείο μας, δώσαμε τα στοιχεία μας, πήραμε το καρτελάκι της ομάδας μας και την κάρτα του δωματίου μας. Εκείνο το απόγευμα γνωριστήκαμε μεταξύ μας  με τη βοήθεια των υπευθύνων της κάθε ομάδας, οι οποίοι παίξανε μαζί μας κάποια ενδιαφέροντα παιχνίδια γνωριμίας, κάτι που αποδείχθηκε πολύ σημαντικό και μας βοήθησε να προετοιμαστούμε  κατάλληλα για την ολομέλεια της τελευταίας μέρας.

VOULI_3

Βέβαια σε αυτό το κομμάτι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και κάποιοι ειδικοί πάνω στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι έξι ομάδες . Μαζί τους συναντηθήκαμε (η κάθε ομάδα ξεχωριστά) και συνεδριάσαμε στις αίθουσες του κτιρίου της Βουλής μέσα στο επόμενο τριήμερο .

Εμείς, της Ε΄ομάδας, συναντηθήκαμε με τον κύριο Λούβρη Άρη, καθηγητή πληροφορικής,  ο οποίος μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που κρύβονται κατά τη χρήση του διαδικτύου και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα γι’αυτό. Οι παρατηρήσεις και οι συμβουλές του συνέβαλαν καθοριστικά στο να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο για τη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.

Εκτός όμως από τη συνάντησή μας με τους ειδικούς, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε δύο πολύ σημαντικούς χώρους πολιτισμού για τη χώρα μας : έναν αρχαίο, την Ακρόπολη και έναν πολύ σύγχρονο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νιώσαμε υπέροχα όταν είδαμε από κοντά την Ακρόπολη των Αθηνών που αποτελεί πολύ σημαντικό μνημείο του πολιτισμού της Ελλάδας. Ειδικότερα νιώσαμε δέος στη θέα του Παρθενώνα και του Ερεχθείου με τις Καρυάτιδες.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η επίσκεψή μας στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μας  εντυπωσίασε η έκθεση με τα κτίρια του κορυφαίου αρχιτέκτονα Renzo Piano καθώς και το κανάλι με το θαλασσινό νερό μέσα στο πάρκο αλλά και η υπέροχη θέα στο λιμάνι του Πειραιά.

Πέραν της επίσκεψής μας σε αυτούς τους δύο χώρους πολιτισμού, το πρόγραμμα περιλάμβανε και δύο εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτές ήταν μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» και μια συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο που Κοινοβουλίου. Η θεατρική παράσταση ήταν μια εξαιρετική παραλλαγή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας  σε stand up comedy, με πολλές έξυπνες ατάκες που μας έκαναν να διασκεδάσουμε πολύ. Η συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου ήταν επίσης εξαιρετική. Οι συνάδελφοί μου από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου μας ξεσήκωσαν και έδωσαν το σύνθημα για χορό και διασκέδαση.  Ήταν  δύο υπέροχες βραδιές που θα μας μείνουν αξέχαστες .

VOULI_4

Όμως αλησμόνητη εμπειρία, πολύ σημαντική και χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας, ήταν η τελευταία μέρα του προγράμματος. Πρώτη φορά είδαμε από κοντά την αίθουσα στο βήμα της οποίας αγόρευσαν στο παρελθόν σπουδαίοι πολιτικοί άνδρες. Εκεί, παίρνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον της χώρας μας. Το γεγονός ότι  συμμετείχα κι εγώ σε μια ολομέλεια για πρώτη φορά στη ζωή μου και το ότι επίσης πρώτη φορά είχα  την ευκαιρία να καθίσω σε έδρανο βουλευτή,  με γέμισε με ενθουσιασμό και περηφάνια.

Η συνεδρίαση  που ακολούθησε χωρίστηκε σε δύο μέρη.

Στο α’ μέρος η κάθε ομάδα, μέσω ενός επιλεγμένου αγορητή της, ο οποίος ανέβαινε στο βήμα, ενημέρωνε τις άλλες ομάδες σχετικά με τα όσα είχαν συζητηθεί πάνω στο θέμα τους και τις λύσεις που πρότειναν για ζητήματα που αφορούσαν το θέμα. Τέλος, ο κάθε αγορητής παρέθετε και τις προτάσεις της ομάδας του. Έπειτα, οι έφηβοι βουλευτές των άλλων ομάδων είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στην ομάδα της οποίας ο αγορητής ήταν στο βήμα και να λύσουν τυχόν απορίες που μπορεί να  προέκυπταν. Η δική μου ερώτηση απευθυνόταν στην έκτη ομάδα της οποίας η θεματική ήταν  «Ενεργοί πολίτες και περιβάλλον»  και είχε να κάνει με ένα από τα  κρισιμότερα ζητήματα που απειλούν το περιβάλλον μας, αυτό της κλιματικής αλλαγής. Εκείνη η στιγμή θα μου μείνει για πάντα αξέχαστη μιας και ακούστηκε η φωνή μου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, είχαμε την παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του κυρίου Βούτση, του Υπουργού Παιδείας καθώς και αρκετών  άλλων υπουργών και βουλευτών. Οι αγορητές της κάθε ομάδας παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Βουλής με τον λόγο τους στο βήμα, τα όσα είχαν συζητήσει με τις ομάδες τους πάνω στην θεματική της κάθε ομάδας και κατέθεσαν την άποψη, εκπροσωπώντας όλους μας, ότι οι νέοι και ιδιαίτερα οι έφηβοι πρέπει και επιβάλλεται να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τη βοήθεια του Ιδρύματος της Βουλής.

Τέλος, η κάθε ομάδα, μέσω ενός εκπροσώπου της, είχε το δικαίωμα να απευθύνει δύο ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το λόγο του  προέδρου της Βουλής.

Έπειτα, έξω από το κοινοβούλιο ήρθε η ώρα των αναμνηστικών φωτογραφιών για την κάθε ομάδα. Πέντε μέρες του προγράμματος είχαν περάσει τόσο γρήγορα! Αλλά λέγεται ότι όλα τα ωραία κάποτε έχουν ένα τέλος! Όμως προλάβαμε να ανταλλάξουμε απόψεις, να κάνουμε νέες γνωριμίες, νέες φιλίες με νέους με τους οποίους διατηρούμε ακόμη επαφή μέσω των social media, με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε.

Για όλους εμάς, η ΚΒ΄ σύνοδος της Βουλής των Εφήβων θα αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι των αναμνήσεων μας, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να πάρουμε θέση για ζητήματα εθνικά και παγκόσμια, να προτείνουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και τη ζωή μας ως ενεργούς πολίτες, να δείξουμε ως έφηβοι ότι θέλουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας και για τον κόσμο. Κανείς δε χάνει συμμετέχοντας ενεργά, γιατί η συμμετοχή βοηθά να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική.

 

Γιώργος Λιάνος

Έφηβος βουλευτής της ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων 2016 – 2017, μαθητής του  Μουσικού  Σχολείου Τρικάλων.

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Κ. Μαράβας από Πύλη: Όσες οι χιλιάδες σταγόνες της αποψινής βροχής, τόσες & οι ψήφοι στην κάλπη του Συνδυασμού μας την Κυριακή!(βίντε/φωτό)

«Γκρέμισε» το Πνευματικό Κέντρο της Πύλης ο Κώστας Μαράβας… Πρωτόγνωρη και απρόσμενη…