perifereia

«Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης: Μία δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;»

 Έντονο ήταν  το ενδιαφέρον για την  επίκαιρη ανοικτή Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού, για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε  το Σάββατο  4 Νοεμβρίου 2017,  στο αμφιθέατρο του  Τμήματος  Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου), με τίτλο: «Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;» στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Ευρωβουλής  ο κ.  Νότης Μαριάς και κ. Νίκος Χουντής ,από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι καθηγητές κ. Χρήστος Κόλλιας, κ. Θεόδωρος Μεταξάς και κ. Ανδρέας Στεργίου και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της ομάδας «Ευρώπη»,  κ. Λευτέρης  Αντωνόπουλος.

Ήταν μια πρωτοβουλία του  Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δικτύου «Περραιβία», με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών  και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας , προκειμένου να διερευνηθεί ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη, που να υπηρετεί πρώτα απ’ όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.

Χαιρετισμό στη σημαντική αυτή εκδήλωση έκανε εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕ Μαγνησίας -Βορείων Σποράδων ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, ενώ ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χατζηκαμαγιάννης, στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά το πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Κέντρο ,για την ενημέρωση των Θεσσαλών  πολιτών πάνω στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και επηρεάζουν την Ελλάδα  και την οικονομία της. Τόνισε, ότι αυτές οι θετικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, για τη δημιουργία, πάνω απ’ όλα ,ενημερωμένων Ευρωπαίων Πολιτών .

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, κ. Νότης Μαριάς, πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος» και τίτλο εισήγησης «ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ: Ο Άλλος Δρόμος» ανέφερε από την πλευρά του, ότι το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στην προοπτική της «νεοαποικιακής πολιτικής στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι «επιθυμούμε να υπάρξει μια Ευρώπη ισότιμων κρατών, μια Ευρώπη στην οποία τα κράτη δεν θα χωρίζονται σε δανειστές και οφειλέτες».

Ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής ο οποίος διατέλεσε αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην εισήγηση του στη “δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο καθηγητής κ. Χρήστος Κόλλιας,  με τίτλο εισήγησης : «Από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση; Η οπτική των οικονομικών της άμυνας»  ανέλυσε το θέμα της Αμυντικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε. και τόνισε ότι:: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει, κρίση ταυτότητας και αμφισβήτησης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής  κ. Θεόδωρος Μεταξάς  με τίτλο εισήγησης «Σχεδιάζοντας στρατηγικά την ανάπτυξη στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον: Από την παγκόσμια γενίκευση στην τοπική ιδιαιτερότητα»,  Ο Επίκουρος Καθηγητής  Ανδρέας Στεργίου με τίτλο εισήγησης : «Η ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» παρουσίασε το μεγάλο θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας και αυτοτέλειας της Ε.Ε. και της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την γεωστρατηγική της θέση.

To Μέλος της «Ομάδας Ευρώπη» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελευθέριος Αντωνόπουλος, PhD, με τίτλο εισήγησης: «Η πολιτική Συνοχής μετά το 2020: προκλήσεις και προοπτικές με βάση την 7η έκθεση της Επιτροπής για τη Συνοχή», παρουσίασε τις πολιτικές για την επίτευξη της Συνοχής μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια και την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρατηρούνται στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών.

Ο πρόεδρος του «Δικτύου Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πορεία και το μέλλον  της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε διεξοδική συζήτηση για τη  Λευκή Βίβλο , που έχει ως βασικά ζητούμενα την  ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης,  το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και  το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. (ΟΝΕ) .

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης , ακολούθησε  στρογγυλή τράπεζα ,που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού  έγινε ανοιχτή συζήτηση ,μέχρι αργά το απόγευμα και δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο σε Φορείς, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες  στις εργασίες ,όχι μόνο να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της Ευρώπης, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις στους εισηγητές, οι οποίοι και απάντησαν εμπεριστατωμένα σε κάθε ερώτηση.

(2)

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές του Δ. Πύλης

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…