Skamnies (2)

N. RIGAS Γράφει ο Νικόλαος Ρήγας   

Το «Δάσος των Σκαμνιών» στην Τοπική Κοινότητα Πηγής του Δήμου Πύλης αποτελεί ένα ζωντανό, φυσικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία του χωριού.

Σύμφωνα με την παράδοση και τις αφηγήσεις των υπερηλίκων του χωριού, το εν λόγω δάσος φυτεύτηκε το 1910 με απόφαση των τσιφλικάδων της περιοχής, Κωνσταντίνου Τσιτσόπουλου και Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου με σκοπό την εκτροφή  μεταξοσκώληκα και την παραγωγή μεταξιού.

Η δενδροφύτευση έγινε με καταναγκαστική εργασία των κολίγων-κατοίκων του χωριού  που είχαν στη δούλεψή τους οι δύο «αφεντάδες» και αποτέλεσε μια «πρωτοποριακή» αγροτική κίνηση, τόσο για τα δεδομένα της εποχής όσο και για τον τρόπο λειτουργίας του «Αγροκτήματος Μεγάλης Πουλιάνης» όπως ονομαζόταν χαρακτηριστικά το τσιφλίκι των δυο γαιοκτημόνων.

Δυστυχώς σήμερα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η «επένδυση» των δυο ανδρών προς την παραγωγή μεταξιού είχε αντίκρισμα και οικονομικό όφελος.

Μετά την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Πηγής (Μεγάλη Πουλιάνα τότε) το 1926 ο χώρος των «Σκαμνιών», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται έως και σήμερα,  θα περάσει στην ιδιοκτησία της Τοπικής Κοινότητας έως το 1999 όπου και τέθηκε  σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Ι. Καποδίστριας (Ν. 2539/97), βάσει του οποίου οι περισσότερες κοινότητες καταργήθηκαν δια της αναγκαστικής συνένωσης με γειτονικούς δήμους.

Βάση του προγράμματος αυτού ο χώρος των «Σκαμνιών» θα περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου Γόμφων και λίγα χρόνια αργότερα στην δικαιοδοσία του σημερινού Δήμου Πύλης.

Το δάσος των Σκαμνιών σε συνδυασμό με την χλωρίδα και την πανίδα του περιβάλλοντα χώρου θα συνθέσουν ένα υπέροχο τοπίο φυσικής ομορφιάς το οποίο θα παραμείνει για πολλά χρόνια στην εκμετάλλευση των ποιμένων του χωριού όπου εκεί έκτισαν τα μαντριά τους και έβοσκαν τα ζώα τους. Για το λόγο αυτό και η μεγάλη πεδιάδα που απλώνεται και «αγκαλιάζει» το δάσος είναι γνωστή και ως «Μαντρινιά» (από την λέξη μαντρί).

Skamnies (1)

Από το 1995 περίπου το δάσος και ο περιβάλλων χώρος θα αλλάξει σταδιακά λειτουργία. Το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού προσπάθησε και πέτυχε σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να δημιουργήσει σε μια κοινοτική έκταση 500 στρεμμάτων ένα οργανωμένο κέντρο άθλησης και αναψυχής. Η φυσική ομορφιά και η καταλληλότητα του χώρου θα αναδείξουν τις «Σκαμνιές» σε ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο το οποίο έκτοτε φιλοξενεί διαχρονικά μερικές από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις της χώρας μας (και όχι μόνο).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Αθλητικό Κέντρο της Πηγής με την επωνυμία «Σκαμνιές» φιλοξένησε στις 21 Μαρτίου 1998 το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Κωφών, ενώ εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενεί κατά καιρούς το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου το οποίο είναι «προάγγελος» του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος  Ανωμάλου Δρόμου, το οποίο διοργανώνει ο  ΣΕΓΑΣ-ΕΑΣ- ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ο Δήμος Πύλης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Φέτος το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου θα πραγματοποιηθεί στην Πηγή Τρικάλων στο Αθλητικό Κέντρο «Σκαμνιές»  στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου στις 23 του ίδιου μήνα.

  

ΠΗΓΕΣ

http://www.segas.gr/index.php/news/7514-i-prokiryksi-gia-to-panellinio-protathlima-se-anomalo-edafos

Ενημερωτικό Έντυπο 6ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανωμάλου Δρόμου Κωφών

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

«Πορεία νίκης», έδειξε και η περιοδεία της Τρίτης, για τον Κώστα Μαράβα 

Συνέχεια στην πορεία της νίκης για τον Κώστα  Μαράβα και την Τρίτη από τα χωριά Πηγή, Λυγα…