1

Panagos Vasilis Γράφει ο Βασίλης Πανάγος

Ο δρόμος με έβγαλε στα ριζοχώρια του Κόζιακα. Φωτογράφιζα τοπία ανείπωτης ομορφιάς, στολισμένα με τα χρώματα του φθινοπώρου. Βίωνα στιγμές απόλυτης ξεγνοιασιάς, περιπλανώμενος στο απέραντο κίτρινο του κάμπου με τα θερισμένα σπαρτά, στο πράσινο των λοφοπλαγιών με τα τρεχούμενα νερά, κι ανάμεσα σε χαρωπούς ανθρώπους της υπαίθρου. Ώσπου, ο θόρυβος ενός εκσκαφέα στη κοίτη του Κεφαλοπόταμου τάραξε την ηρεμία μου.

Η περιέργεια με ώθησε να πλησιάσω πιο κοντά. Τον διαπεραστικό ήχο της ερπύστριας συνόδευε ο κρότος του κουβά, που γέμιζε και άδειαζε τα χώματα της κοίτης.
Ξάφνου, η λειτουργία του μηχανήματος σταματάει απότομα, κι ένα μικρό πέτρινο γεφύρι αποκαλύπτεται κάτω από τα λασπόνερα του ποταμού. Η έκπληξη και η αμηχανία ήταν απερίγραπτη μπροστά στο απροσδόκητο θέαμα. Μάταια προσπάθησα να αναζητήσω πληροφορίες για αυτό το θαυμαστό έργο, φτιαγμένο από επιδέξια χέρια λαϊκών μαστόρων.

Φαίνεται πως το γεφυράκι αποτελούσε τμήμα ενός παλιού οδικού δικτύου, το οποίοι εξυπηρετούσε τη μετακίνηση των ανθρώπων από τη Φήκη (Βαρμπόπη) προς το Βαλτινό, το Πρίνους και τα υπόλοιπα χωριά του Κόζιακα.

Ο Κεφαλοπόταμος εκβάλει στον Πορταϊκό ποταμό κι αυτός με τη σειρά του στον Πηνειό. Παλιότερα, τα γάργαρα νερά του τροφοδοτούσαν τις ντριστέλες του Γοργογυρίου, οι οποίες μνημονεύονται σε χειρόγραφα της Μονής Δουσίκου. Αυτή η περιοχή έχει και ιστορικό ενδιαφέρον. Τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι γραπτές πηγές επιβεβαιώνουν ότι κατοικείται ανελλιπώς από τους μυκηναϊκούς χρόνους, μέχρι και σήμερα.

Υ.Γ. Το αποκαλυφθέν μνημείο βρίσκεται στα διοικητικά όρια ανάμεσα στους δήμους Πύλης και Τρικκαίων. Ευελπιστώ στην άμεση  παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, της υπεύθυνης δημοτικής Αρχής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων για την προστασία του γεφυριού.

2

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Λουλούδια: Tips για την φύτευση και την φροντίδα τους

Σε ποιον δεν αρέσει ένας ανθισμένος κήπος ή ένα μπαλκόνι στολισμένο με γλάστρες όμορφων φυ…