eu-cyprus--2-thumb-large

(Φωτ. REUTERS)

Στην αναφορά του Υπατου Εκπροσώπου για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για πρόσκληση των δύο πλευρών σε διάλογο και διαμεσολάβηση στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του χθες και προχθες στη Λευκωσία, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η εν λόγω πρόταση από την ίδια ΕΕ απέχει πολύ από το να γίνει σοβαρή, καθώς η ΕΕ πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και δεν έχει αναφερθεί ποτέ – σε οποιαδήποτε από τις δηλώσεις της – στα ίδια δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού» δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

«Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων είναι οι Ελληνοκύπριοι, έως ότου επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο νησί. Ως εκ τούτου, ο ομόλογος του Υπουργού Εξωτερικών της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» σίγουρα δεν είμαστε εμείς (η Τουρκία) , αλλά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Κουντρέτ Οζερσάι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θα συζητήσει ποτέ με την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» που έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Χαμί Ακσόι, στην δήλωσή του, αναφέρει ακόμα ότι «εάν είναι επιθυμητή μια λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, ως πρώτο βήμα, οι δύο λαοί του νησιού πρέπει να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό συνεργασίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων, το συντομότερο δυνατό, με βάση την πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών της 13ης Ιουλίου 2019».

Πηγή: kathimerini.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας μέσω του gov.gr

Κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένε…