aimilaki

 

(φωτό:AP)

Συνεχίζει χωρίς σταματημό η κατρακύλα για την τουρκική λίρα την Τετάρτη καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό απέναντι στο δολάριο Αμερικής.

Βαρέλι δίχως πάτο θυμίζει η συνεχής εδώ και ημέρες πτώση της τουρκικής λίρας απέναντι στα σημαντικότερα νομίσματα του πλανήτη, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ένα δολάριο διαπραγματεύονταν στις 7,498 λίρες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,20% που είναι νέο χαμηλό ιστορικό για την νέα τουρκική λίρα.

Καθώς το τουρκικό νόμισμα πλέον κινείται χωρίς άμυνες είναι θέμα χρόνο η διάσπαση του ψυχολογικού φράχτη των 7,5 λιρών, με ότι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια κατάσταση. Αντίστοιχα την ίδια ώρα η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνονταν στις 8,82 λίρες με το κοινό νόμισμα να ενισχύεται κατά 0,12%.

Πονοκέφαλος Ερντάγαν

Με ανοιχτό το μέτωπο στα ελληνοτουρκικά και την πανδημία, η οικονομία είναι ένας ακόμη ισχυρός πονοκέφαλος για τον Τούρκο πρόεδρο. Η συνεχής πτώση του εθνικού νομίσματος, παρά τις συνεχείς προσπάθειες στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της γείτονος, έρχεται να προστεθεί από την αρνητική εικόνα και των υπόλοιπων οικονομικών δεικτών.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 11,76% καταγράφοντας οριακή άνοδο έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Άγκυρα ενώ η γειτονική χώρα παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έφτασε τον Ιούλιο στα 29,7 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των τεσσάρων δισ. δολ. Πρόκειται για σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους όταν σημείωνε πλεόνασμα ύψους 9,9 δισ. λιρών, ποσό αντίστοιχο του 1,34 δισ. δολ.

Από τις αρχές της εβδομάδας, το άνοιγμα των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος και των χρυσοχοείων στην Τουρκία, συνοδεύτηκε από ουρές πολιτών που έσπευσαν να ξεφορτωθούν το πληθωριστικό νόμισμα, αγοράζοντας κυρίως χρυσό, προς προστασία των νοικοκυριών τους.

Γαμπρός Ενρντογάν: Θετική η κατάρρευση της λίρας

Θέλοντας να παρουσίασει το μαύρο – άσπρο ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε σημερινές δηλώσεις του στο Bloomberg τονίζει πως η ραγδαία πτώση της λίρας αποτελεί πλεονέκτημα για την Τουρκία. Όπως υποστηρίζει, η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κληρονομιά της κρίσης λόγω κορονοϊού, θέτοντας την «ανταγωνιστική» λίρα στην καρδιά της στρατηγικής της.

Για τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών το εξαιρετικά φθηνό νόμισμα είναι πλεονέκτημα και όχι βάρος, καθώς μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη το 2021. Μία δήλωση παραδοχής αδυναμίας περαιτέρω στήριξης του εθνικού νομίσματος που αναμένεται ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη και από τους τελευταίους υποστηρικτές της οικονομικής πολιτικής Ερντογάν.

Πηγή: news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…