200905090344_vac0

300 εκατ. δόσεις θα διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά – Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την εισαγωγή ενηλίκων για το τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών του εμβολίου – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη – Ενθαρρυντικά μηνύματα και για το ρωσικό εμβόλιο – Τι ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής, σημείωσε πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει την παραλαβή των πρώτων δόσεων εμβολίου από τον Δεκέμβριο. Όπως είπε ο υφυπουργός, η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την AstraZeneka.

Την ίδια εκτίμηση είχε κάνει ο κ. Κοντοζαμάνης και νωρίτερα σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν μετά τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών-μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Αυγούστου με την επίσημη υπογραφή μεταξύ της AstraZeneca και της Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η σύμβαση θα επιτρέψει την αγορά εμβολίου κατά της Covid-19 για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς και τη δωρεά σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή την αποστολή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Μέσω της σύμβασης, θα αγοραστούν συνολικά για όλα τα κράτη-μέλη 300.000.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα για ακόμη 100.000.000 δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τη διάθεση του εμβολίου, αρχικά (δηλαδή τον Δεκέμβριο) θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις κάτι που σημαίνει ότι για την Ελλάδα θα εξασφαλιστούν περίπου 600.000 δόσεις.

Η Κομισιόν συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.

Μπήκε στο τελευταίο στάδιο δοκιμών… 

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ξεκίνησε την εισαγωγή ενηλίκων για το τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών του χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19, το οποίο θα χορηγηθεί σε 30.000 εθελοντές.

 Όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222 σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program) με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής, της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της COVID-19.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Καλά νέα για το ρωσικό εμβόλιο

Και το ρωσικό είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Χαράλαμπος Γώγος στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφουμε είπε:

«Τώρα πλέον έχουμε δεδομένα για το ρωσικό εμβόλιο. Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό από τα πρώτα στον κόσμο, επομένως έχουμε πολύ ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 όπου εκεί εγκρίνεται.Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι άλλες εταιρίες»

Παράλληλα σημείωσε πως είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό γιατί έρχεται η φθινοπωρινή περίοδος και εκεί πρέπει πρέπει να δώσουμε όλη μας την δύναμη».

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα», σημείωσε.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της» δήλωσε ο κ. Γώγος.

Πηγή: ygeiamou.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Οι κυνηγοί στο πλευρό των πλημμυροπαθών κατοίκων, των τριών Κοινοτήτων του Δ. Πύλης

Η χθεσινή δράση, είναι μια έμπρακτη απόδειξη προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης προς του…