ssd
Πότε αξίζει η αγορά ενός σκληρού δίσκου ssd και ποιον να επιλέξετε; Απαντήσεις και συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί…
Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε δει τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD(Solid State Disk) και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε κατά την αγορά τους; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Συμβουλές αγοράς δίσκου SSD

Πριν προβείτε στην αγορά ενός καινούργιου δίσκου ssd καλό είναι να έχετε κατά νου ορισμένα πράγματα όπως:

1) Για ποια χρήση προορίζεται
2) Ποιο λειτουργικό σύστημα έχει ο υπολογιστής σας
3) Πόση χωρητικότητα χρειάζεστε
4) Προσοχή στις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τι χρήση κάνετε στον υπολογιστή σας

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές εδώ στο coolweb.gr ότι το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε πριν κάνουμε μια αγορά είναι: «Τι χρήση θα κάνουμε;»

Αν για παράδειγμα κάποιος ασχολείται μόνο με τα βασικά, όπως πλοήγηση στο διαδίκτυο, εφαρμογές γραφείου κλπ τότε θα δει διαφορά όποιον δίσκο και να βάλει.

Κι αυτό γιατί τα windows θα ξεκινάνε πιο γρήγορα, οι εφαρμογές θα ανοίγουν αμέσως και οι μεταφορές αρχείων θα γίνονται με πολύ υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους.

Τώρα, αν κάποιος θέλει να παίζει παιχνίδια, σίγουρα ένας καλός ssd δίσκοςθα κάνει διαφορά με την προϋπόθεση πάντα ότι διαθέτει ένα ισχυρό μηχάνημα σε επεξεργαστή και μνήμη RAM που θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Σε τι λειτουργικό δουλεύει ο υπολογιστής

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, ο τύπος και η έκδοση του λειτουργικού συστήματος παίζει ρόλο στη λειτουργία των ssd.

Για παράδειγμα σε απαρχαιωμένες εκδόσεις των windows, όπως τα xp και τα vista δεν υποστηρίζεται η σημαντικότατη λειτουργία trim, η οποία διαγράφει οριστικά τα δεδομένα από τον δίσκο γεγονός που τον κάνει πιο γρήγορο.

ΑΑυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα σύστημα που δουλεύει σε παλιές εκδόσεις λειτουργικού είναι επίσης παλιό αυξάνει τις πιθανότητες ο ssd να μην μπορεί να λειτουργεί στη μέγιστη ταχύτητα του.
Πόση χωρητικότητα χρειάζεστε πραγματικά
Μια ερώτηση που καλείστε να απαντήσετε πριν αγοράσετε ssd δίσκο είναι το τι θέλετε να αποθηκεύσετε εκεί. Κι αυτό γιατί αυτό θα καθορίσει τελικά ποιον δίσκο πρέπει να αγοράσετε.

Γενικά οι ssd δεν δουλεύουν το ίδιο καλά όταν γεμίζουν. Για αυτό πρέπει να φροντίσετε να έχετε τουλάχιστον τη μισή χωρητικότητα πάντα διαθέσιμη.

Αν για παράδειγμα χρειάζεστε 30GB τότε πρέπει να αγοράσετε έναν δίσκο με χωρητικότητα τουλάχιστον 60GB.

Πόσα GB να είναι ο ssd που θα πάρω
Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τους δίσκους με χαμηλή χωρητικότητα γιατί είναι πιο αργοί έτσι κι αλλιώς και επιπλέον όταν γεμίσουν θα πέσει κι άλλο η απόδοση τους. Προτιμήστε μίνιμουμ 120 ή 240GB.

Δώστε προσοχή στις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής
Ίσως το σημαντικότερο όλων όταν αγοράζετε ssd είναι οι ταχύτητες λειτουργίας του. Δώστε λοιπόν βάση ιδιαίτερα στην ταχύτητα ανάγνωσης ώστε να εκτελείτε γρηγορότερα τις εφαρμογές σας.

Ένα σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι εκτός από τις ταχύτητες read/write που δίνουν οι κατασκευαστές και αναγράφονται στα χαρακτηριστικά των προϊόντων υπάρχουν και κάποιες άλλες που συνήθως δεν δίνονται, αλλά με λίγο ψάξιμο βρίσκονται.

Πρόκειται για τα λεγόμενα IOPS (Input/Output Operations per Second) που δείχνουν πόσες λειτουργίες εισόδου/εξόδου ανά δευτερόλεπτο μπορεί να διεκπεραιώσει ο δίσκος.

Εννοείται πως όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο αυτό, τόσο το καλύτερο. Τιμές IOPS πάνω από 50.000-60.000 θεωρούνται καλές, ενώ για πολύ υψηλές ταχύτητες προτιμήστε δίσκους με πάνω από 80.000.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που κρίνουν την ταχύτητα, αλλά αυτό είναι το πιο σημαντικό.

coolweb.gr
Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση του Συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών»

Στη  «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» λειτουργούμε πιστεύοντας στην δημιουργική σύνθεση των ιδε…