forol_2

Πλησιάζουµε στο τέλος του χρόνου και καλό είναι να δούµε τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να συγκεντρώσει ο αγρότης, προκειµένου να διαµορφώσει το αποτέλεσµα προς φορολόγηση.

ΕΣΟ∆Α

Επιδοτήσεις: Τον Οκτώβρη καταβλήθηκε µέρος της βασικής ενίσχυσης. Αναµένεται να καταβληθούν, η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισµα, ίσως και κάποιες άλλες. Εάν γίνει αυτό, τότε θα έχουµε πλήρη εικόνα όσον αφορά τη φορολόγηση της βασικής από το 1ο ευρώ και θα µπορούµε να προσδιορίσουµε σε αρκετά µεγάλο βαθµό το φορολογητέο εισόδηµα.

Πωλήσεις: Για τις  πωλήσεις των παραχθέντων προϊόντων παραλαµβάνουν τα τιµολόγια (πώλησης ή αγοράς). Για τις περιπτώσεις που δεν έχουν πουλήσει και δεν θα πουλήσουν εντός του τρέχοντος έτους, καλό είναι να δουν το θέµα της απογραφής.


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ

(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

ΕΞΟ∆Α

ΕΛΓΑ: Η δαπάνη του ΕΛΓΑ καταχωρείται στα βιβλία είτε είναι εξοφληµένη είτε όχι. Από το site του ΕΛΓΑ, µέχρι και τη στιγµή που µιλάµε, δεν µπορούµε να δούµε το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτό θα εµφανιστεί στο σύστηµα του ΕΛΓΑ το περίπου το Μάρτη, εκτός κι αν προσκοµίσετε τη δήλωση καλλιέργειας στο λογιστή σας.

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ: Να προσκοµίσετε τα συµφωνητικά µίσθωσης, ανεξάρτητα αν είναι πληρωµένα ή όχι. ∆απάνη είναι η έγγραφη συµφωνία και όχι η εξόφληση της.

ΕΡΓΟΣΗΜΑ: Για τον παραγωγός ο οποίος πληρώνει, τα εργόσηµα αποτελούν δαπάνη στο χρόνο πληρωµής.

Προσοχή: ∆εν υπάρχει κάποιος πίνακας που να ορίζει πόσα εργόσηµα πρέπει να βάλει κάποιος ως έξοδα στα χωράφια του. Η απόδειξη της πραγµατοποίησης των µεροκάµατων από εργάτες γης, είναι υποχρέωση του παραγωγού. Αν θα δηλώσει 100 ευρώ εργόσηµα ή 100.000 ευρώ εργόσηµα, ο παραγωγός είναι αυτός που θα κληθεί να αποδείξει, εάν είναι πραγµατικά ή όχι. Τα εργόσηµα, αν δεν εισπραχθούν από τον δικαιούχο σε συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα, επιστρέφονται στον παραγωγό που τα κατέβαλε. Ο παραγωγός είναι  υποχρεωµένος να ενηµερώσει το λογιστή του για την ακύρωση του εργόσηµου, προκειµένου να αφαιρέσει τη δαπάνη αυτή από τα έξοδα. Αν δεν ενηµερώσει το λογιστή για την ακύρωση των εργόσηµων, φέρει ακέραια την ευθύνη στην περίπτωση που ο έλεγχος στο µέλλον του βγάλει λογιστικές διαφορές και αναπροσαρµόσει τους φόρους της συγκεκριµένης χρονιάς.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ∆ΗΛΩΣΗ ΟΣ∆Ε: Την άνοιξη 2017 συντάχθηκε η δήλωση ΟΣ∆Ε, για την οποία πληρώθηκε αµοιβή στους φορείς που τη σύνταξαν. Επειδή την πληρωµή του εξόδου αυτού, κάποιοι δήλωσαν να πληρωθεί µέσω της τράπεζας µε την καταβολή των επιδοτήσεων, οι φορείς αυτοί εξέδωσαν ένα παραστατικό το οποίο το ονόµασαν προσφορά η οποία περιλάµβανε το συνολικό κόστος. Αυτό το παραστατικό δεν είναι δαπάνη για τα βιβλία. Πρέπει να εκδώσουν Τ.Π.Υ. αλλιώς δεν καταχωρείται τίποτε στα βιβλία.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ: Προσκοµίζετε το συµβόλαιο και όχι την απόδειξη πληρωµής του συµβολαίου. Η καταχώρηση γίνεται αναλογικά αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα συµβόλαια περιλαµβάνουν δύο χρήσεις και θα πρέπει να γίνει επιµερισµός της δαπάνης. Μπορούν να καταχωρηθούν αποδείξεις λιανικής πώλησης (Α.Λ.Π.) όταν η δαπάνη είναι µέχρι 100 ευρώ, ενώ για µεγαλύτερα ποσά απαιτείται τιµολόγιο για να αναγνωριστεί η  δαπάνη. Για αναγνώριση εξόδων Α’ & Β’ υλών (φάρµακα, λιπάσµατα, σπόροι, κλπ.), καλό είναι να υπάρχουν τιµολόγια ανεξάρτητα του ποσού.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ∆ΕΗ  ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Στις περιπτώσεις που τη δαπάνη της ∆ΕΗ την επιβαρύνονται περισσότεροι αγρότες, βγάζετε φωτοτυπία το λογαριασµό της ∆ΕΗ και κάνουµε κατανοµή της δαπάνης, ανάλογα µε τα ποσά που πλήρωσε ο καθένας, (όπως ακριβώς γίνονταν και πριν την ένταξη στα βιβλία).

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Η δαπάνη η οποία πληρώνεται τώρα και αποτελεί δαπάνη για το επόµενο έτος. ∆εν χρειάζεται να εκτυπώσετε κανένα έντυπο αλλά για την πληρωµή τους πηγαίνετε κατευθείαν στην τράπεζα έχοντας µαζί σας την άδεια κυκλοφορίας και γνωρίζοντας τον ΑΦΜ σας, πληρώνετε και φεύγετε.

ΤΙΜΟΛΟΓΙA για ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Για όλες τις εργασίες που έχουν γίνει στα χωράφια των αγροτών από τρίτους, πρέπει οι ιδιοκτήτες των µηχανηµάτων που έχουν χρησιµοποιηθεί, να εκδώσουν παραστατικό προκειµένου αυτή να καταχωρηθεί στα βιβλία.

Επιδοτήσεις και βεβαιώσεις

Η βεβαίωση των επιδοτήσεων καλό είναι και πρέπει να εκτυπώνεται. ∆εν αρκεί όµως. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκτυπώνεται και η κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών. Στις κατάσταση αυτή περιγράφονται αναλυτικά οι επιδοτήσεις, το είδος τους και ο χρόνος καταβολής τους. Ό,τι χρειαζόµαστε δηλαδή, για τη σωστή σύνταξη της φορολογικής δήλωσης του υπόχρεου.

agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

 ΔΕΕΠ ΝΔ Τρικάλων: 49 Χρόνια ΝΔ

Στις 4/10/1974  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την ΝΔ. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη…