glossa-somatos-skylos-paidi-Naturanrg-1500x1000

(Image by VintageBlue from Pixabay)

Μήπως είσαστε λίγο “χαμένοι στη μετάφραση” με τον σκύλο σας; Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όμως πόσο καλός είναι ο άνθρωπος για το σκύλο του; Ξέρει να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα που του στέλνει; Σας δίνουμε έναν αναλυτικό οδηγό με τους κώδικες συμπεριφοράς για… ψαγμένα αφεντικά! 

Είναι γεγονός πως τα ζώα έχουν τους δικούς του κώδικες συμπεριφοράς, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους. Τα συναισθήματά τους δεν διαφέρουν από τα δικά μας, όμως δεν τα εκφράζουν με την ομιλία, αλλά με τη γλώσσα του σώματος.

Οι δικές μας ευθύνες

Τα σκυλιά είναι αγελαία ζώα και χρειάζονται τη δική μας καθοδήγηση. Είναι πολύ σημαντικό για αυτά να βλέπουν τον άνθρωπο ως αρχηγό της αγέλης, ώστε να μην έχει εκείνος τις ευθύνες του αρχηγού και να ζει ανέμελα. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε αν είμαστε συνεπείς στη συμπεριφορά μας απέναντί του, ώστε να νιώθει ασφάλεια και να είναι υπάκουος. Εξίσου σημαντικό είναι η κοινωνικοποίησή τους από μικρή ηλικία, καθώς και η σοβαρή ενασχόλησή μας με την εκπαίδευση και την πειθαρχία τους, ώστε να μάθουν τα όριά τους.

Ερμηνευτικό λεξικό για την συμπεριφορά του σκύλου

Ο σκύλος μας μιλάει όλη μέρα με τη γλώσσα του σώματος, με τα αυτιά, με τα μάτια, με την ενέργειά του. Συνέχεια μας στέλνει μηνύματα. Σίγουρα δεν μπορούμε να πάρουμε τη θέση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σε περίπτωση που ο σκύλος μας εμφανίζει σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τις τυπικές συμπεριφορές του.

Σαν να μυρίζω κάτι

Η πρώτη αίσθηση των σκύλων όταν γεννιούνται είναι η όσφρηση, έτσι νιώθουν τη μητέρα τους και γι’ αυτό όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα σκύλο για πρώτη φορά, πρέπει να τον αφήσουμε να μας μυρίσει. Το ίδιο συμβαίνει όταν συναντιούνται δύο σκυλιά. Γνωρίζονται μεταξύ τους με την όσφρηση.

Δεν γαβγίζω… μιλώ!

Το γάβγισμα των σκύλων μπορεί να έχει διαφορετική σημασία: το μονότονο γάβγισμα δείχνει άνοια, ενώ ένα σταθερό, βαρύ γάβγισμα σημαίνει ότι κάτι έχει αντιληφθεί που τον ανησυχεί. Το συνεχές γάβγισμα μαζί με κλάμα είναι έκκληση για βοήθεια. Όλα τα σκυλιά είναι φύλακες και μας ειδοποιούν για ενδεχόμενο κίνδυνο.

chihuahua-dogΚοίτα με καλύτερα στ’ αυτιά

Τα αυτιά των σκύλων εκφράζουν τις προθέσεις τους. Όταν είναι ανασηκωμένα ίσως να σημαίνουν όρεξη για καβγά.

Η ουρά μου έχει μυστικά!

Αν ο σκύλος έχει την ουρά κατεβασμένη στα σκέλια σημαίνει ότι φοβάται, αφού έτσι καλύπτει τους αδένες που εκκρίνουν τη χαρακτηριστική του οσμή, επιδιώκοντας να περάσει απαρατήρητος. Για να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει το φόβο του, αρκεί να του σηκώσουμε την ουρά και να την επαναφέρουμε στη θέση της. Ο σκύλος που κουνάει την ουρά του συνήθως θέλει να εκφράσει την ευχαρίστησή του, αν όμως η κίνηση είναι γρήγορη και νευρική, το πιθανότερο είναι ότι ετοιμάζεται για επίθεση.

Πρόσεχε τη ράχη μου!

Οι σκύλοι εκφράζουν το φόβο αλλά και την επιθετικότητα τους ανασηκώνοντας τη ράχη.

Έχω ένστικτο

Ο σκύλος μας μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τους άλλους ανθρώπους, αφού αισθάνεται την ενέργειά τους. Αν, λοιπόν, δείχνει αντιπάθεια σε κάποιον, χωρίς εμφανή λόγο, δεν χάνετε τίποτα να εμπιστευτείτε την κρίση του.

Πηγή: naturanrg.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Θ. Χήρας από Πύλη: Σας καλώ σε μια νέα πορεία με γνω΄ση, σύνεση και όραμα, στηρίζοντας μια παρουσία με μέλλον, όραμα & αξίες(βίντεο/φωτό)

Την κεντρική του ομιλία στην Πύλη, μπροστά από τον χώρο του εκλογικού του κέντρου, πραγματ…