1_

Παρά το γεγονός ότι η ασφάλιση των αυτοκινήτων, αλλά και των υπόλοιπων οχημάτων είναι υποχρεωτική από τον Νόμο, ωστόσο υπάρχουν οδηγοί που μένουν ανασφάλιστοι, είτε επειδή δεν έχουν τα χρήματα, είτε λόγω αδιαφορίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν σχεδόν μισό εκατομμύριο(!) ανασφάλιστα οχήματα όλων των κατηγοριών.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που κάποιο ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, και πολύ περισσότερο τι πρέπει να κάνετε αν έχετε κάποιο ατύχημα με όχημα που δεν είναι ασφαλισμένο; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος

Σε περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα ένα ανασφάλιστο όχημα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει σχετικά, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει κανείς την περιουσία από τυχόν διεκδικήσεις των θυμάτων του τροχαίου.

 τι γίνεται αν τρακάρω με ανασφάλιστο όχημα
Φυσικά και ο κοινωνικός αντίκτυπος ενός τέτοιου ατυχήματος είναι σημαντικός, αφού οι συνέπειες του μπορεί να μην αφορούν μόνο υλικές ζημιές, αλλά να έχουν πολύ πιο σοβαρά αποτελέσματα (πχ σε ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο).

Για αυτόν το λόγο πρέπει κανείς να ασφαλίζει το αυτοκίνητο του. Γιατί πολύ απλά η ασφαλιστική εταιρία μέσω της ασφάλειας αστικής ευθύνης καλύπτει όλες τις πιθανές ζημιές , όπως π.χ. υλικές ζημιές, τραυματισμούς ή ακόμη και θάνατο που μπορεί να προκληθούν και που φυσικά ο οδηγός δεν μπορεί να καλύψει από μόνος του.

Τι να κάνετε αν εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα

Αν εμπλακείτε σε ατύχημα πρέπει έτσι κι αλλιώς να καλέσετε την τροχαία, ειδικά αν υπάρχουν σωματικές βλάβες (τραυματισμός ή θάνατος). Πολύ περισσότερο αν το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο η τροχαία πρέπει να έρθει και να κάμει επίσημη καταγραφή του συμβάντος.

Το χαρτί που θα πάρετε από την τροχαία θα πρέπει να το κρατήσετε για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα στο δικαστήριο αν χρειαστεί.

 σε οποιοδήποτε τροχαίο ατύχημα πρέπει να καλέσετε την τροχαία για να καταγράψει το συμβάν
Σε περίπτωση που το ατύχημα δεν είναι σοβαρό, δηλαδή αν υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, αν υπάρχει στο συμβόλαιο σας κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, μπορείτε να αποζημιωθείτε απευθείας από την ασφαλιστική σας εταιρία, αν φυσικά φταίει ο ανασφάλιστος οδηγός.

Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρία για να καταγράψει το συμβάν και να κάνετε δήλωση μέσω της φροντίδας ατυχήματος.

Στην περίπτωση που υπάρχουν σωματικές βλάβες ή δεν έχετε την κάλυψη «Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα» πρέπει να υποβάλετε έγγραφη αίτηση αποζημίωσης στο Επικουρικό Κεφάλαιο, με συνημμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση σας.

 σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Η υποβολή της συγκεκριμένης αίτησης είναι απαραίτητη από τον νόμο προϋπόθεση για την δικαστική διεκδίκηση οποιασδήποτε αποζημίωσης. Το κακό είναι ότι η διαδικασία αποζημίωσης είναι συνήθως χρονοβόρα, καθώς μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια ή και περισσότερο.

Φυσικά σε κάθε περίπτωση το καλύτερο είναι να μιλήσετε με κάποιον δικηγόρο για να δείτε τι σας συμφέρει περισσότερο. Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν νομική προστασία (δηλαδή πρόσβαση σε δικηγόρο της εταιρίας) με μικρό κόστος ή και δωρεάν.

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…