annoyed-GettyImages-549213165-e1457004836569

Πολλές φορές πράξεις και κινήσεις μας, προς τον σκύλο μας, που τις θεωρούμε αθώες ή δεδομένες ή ακόμα και γλυκές, αντιμετωπίζονται από το σκύλο μας ανεκτικά -επειδή μας αγαπάει- ή με κάποια εχθρική συμπεριφορά.

1.   Αγκαλιές

Είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε φωτογραφίες από ανθρώπους που αγκαλιάζουν σκύλους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου άνετα για τα τετράποδα. Οι σκύλοι γενικά δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές, ιδιαίτερα από ξένους.

Τι κάνουμε που οι σκύλοι μισούν

Το να τοποθετεί κάποιος τα χέρια του γύρω από το λαιμό ή το σώμα ενός σκύλου, μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή. Οι περισσότεροι σκύλοι ανέχονται αγκαλιές από ανθρώπους που εμπιστεύονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους αρέσουν. Όταν ένας σκύλος τοποθετεί το πόδι του γύρω από έναν άλλο, αυτό δεν «σημαίνει» αγκαλιά, αλλά κυριαρχικότητα.

Για να καταλάβετε κατά πόσο ο σκύλος σας είναι ανεκτικός σε αγκαλιές παρατηρήστε τη γλώσσα σώματός του. Στρέφει το κεφάλι του αλλού; Αποφεύγει κάθε επαφή με τα μάτια; Γλύφει τα χείλη του; Κρατάει κλειστό το στόμα του; Τραβάει πίσω τα αυτιά του; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι αισθάνεται άβολα, μην τα αγνοείτε.

2. Να βάζετε τα χέρια σας μπροστά στο πρόσωπό του ή να εισέρχεστε στο «χώρο» του

Σκεφτείτε εάν ένας που δεν ξέρετε, σας μιλούσε και πήγαινε να σας ακουμπήσει στο πρόσωπο, πως θα νιώθατε; Οι σκύλοι δεν τους αρέσει να πλησιάζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό τους ή να σκύβετε από πάνω τους για να τους μιλήσετε. Το θεωρούν απειλή. Ειδικά αν δεν σας γνωρίζουν.

Ως ιδιοκτήτης θα χρειαστεί πολλές φορές να πλησιάσετε το πρόσωπο του, π.χ. για να καθαρίσετε τα αυτιά, τα δόντια του, να βάλετε σταγόνες, κ.ά, έτσι πρέπει να είστε ευγενικοί, να μην κάνετε απότομες κινήσεις και να επιβραβεύσετε το σκύλο σας όταν τελειώσετε.

3. Πλησιάζετε έναν σκύλο κοιτώντας τον στα μάτια

Η οπτική επαφή είναι πολλή ισχυρή, σημάδι προσοχής ή εμπιστοσύνης, αλλά για το σκύλο είναι αγχωτική και δείγμα κυριαρχικότητας. Φανταστείτε πόσο δυσάρεστο είναι για εσάς να σας πλησιάζει ένας ξένος κοιτώντας σας έντονα στα μάτια.

Τι κάνουμε που οι σκύλοι μισούν - κοιτάτε τον σκύλο στα μάτια

Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Ακόμη και αν χαμογελάτε όταν τον κοιτάτε, ο σκύλος πιθανότητα θα βλέπει ότι προσπαθείτε να του επιβληθείτε ή ότι τον απειλείτε. Αν δεν εμφανίσει υποτακτική συμπεριφορά, π.χ. να κοιτάξει αλλού, μπορεί κάλλιστα να γαβγίσει ή να σας δείξει τα δόντια του.

Για να χαιρετήσετε έναν σκύλο, πλησιάστε τον με τη γόνατα σας ελαφρά λυγισμένα (όχι να σκύψετε από πάνω του όμως), τα μάτια σας να τον κοιτούν, αλλά όχι κατευθείαν στα μάτια του, μιλήστε του με ήρεμο τόνο στην φωνή, και μην προσπαθήσετε να βάλετε τα χέρια σας στο πρόσωπό του, όπως είπαμε παραπάνω. Όλα αυτά τα σημάδια θα δώσουν στο σκύλο να καταλάβει ότι δεν είστε απειλή και δεν θέλετε το κακό του.

4. Δεν αφήνετε το σκύλο σας να εξερευνήσει στην βόλτα

Η βόλτα του σκύλου είναι πολύ βασική. Συνήθως βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα μόνο για την ανάγκη του και για άσκηση, συνήθως σύντομη για να γυρίσουμε γρήγορα σπίτι. Είναι σημαντικό να έχετε έναν σκύλο που να μην τραβάει στην βόλτα, πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να του αφήνετε λίγο χρόνο να εξερευνήσει τον χώρο γύρω του κατά τη διάρκεια αυτής. Οι σκύλοι «βλέπουν» με τη μύτη τους και είναι μία αίσθηση εξίσου σημαντική για αυτούς όπως για τους ανθρώπους η όραση.

Τι κάνουμε που οι σκύλοι μισούν - γρήγορη βολτα

Θα ήταν προτιμότερο να αφιερώνετε μία βόλτα την ημέρα καθαρά για «βόλτα», να αφήσετε το σκύλο σας να μυρίσει, να εξερευνήσει τον περιβάλλον γύρω του. Πηγαίνετε κάπου για πρώτη φορά, δώστε του την ευκαιρία να μυρίσει νέες μυρωδιές, χωρίς να τον αποσπάτε από το σημείο που θέλει για όσο θέλει. Για να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεχωρίσει τις βόλτες στις οποίες θα πρέπει να είναι «υπάκουος» με αυτές που μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα, μπορείτε να έχετε π.χ. διαφορετικό λουρί στη κάθε μία.

5. Δεν θέτουμε κανόνες

Οι σκύλοι θέλουν, χρειάζονται και αγαπούν τους κανόνες. Ίσως να νομίζετε ότι οι αυστηροί κανόνες δυσαρεστούν τον σκύλο σας. Αλλά οι σκύλοι θέλουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για τον ιδιοκτήτη τους. Οι κανόνες κάνουν τη ζωή των σκύλων πολύ πιο προβλέψιμη, λιγότερο μπερδεμένη και πολύ λιγότερο αγχωτική.

Τι κάνουμε που οι σκύλοι μισούν - έλλειψη κανόνων

Μιας και αναφέραμε το μπερδεμένη – οι σκύλοι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά στο να πηδάνε πάνω σας όταν έχετε ρούχα της δουλειάς και όχι όταν φοράτε τα καλά σας. Οι κανόνες που θέτετε δεν πρέπει να έχουν εξαιρέσεις, θα πρέπει να ισχύουν για όλους και όλα.

Οι σκύλοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με σωστούς κανόνες σέβονται περισσότερο τον ιδιοκτήτη τους και ουσιαστικά ζουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή!

6. Φωνάζετε και τιμωρείτε τον σκύλο σας

Σε κανέναν δεν του αρέσει να φωνάζει και να τιμωρείται. Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει τις λέξεις που λέτε, αλλά αισθάνεται το ύφος και τον τόνο σας. Αν έχετε ένα ευαίσθητο ή έναν σκύλο που φοβάται εύκολα, μπορείτε να καταλάβετε ότι όταν τον μαλώνετε και τον τιμωρείτε σκληρά αυτό τον τρομοκρατεί. Ο φόβος δεν είναι το ίδιο με τον σεβασμό. Σε καμία περίπτωση δεν θα ενισχύσετε την σχέση με τον σκύλο σας με αυτόν τον τρόπο.

Τι κάνουμε που οι σκύλοι μισούν - σκύλος φοβάται

Αντίθετα η θετική εκπαίδευση είναι πιο αποτελεσματική. Για να διορθώσετε μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορείτε να κατευθύνετε αλλού τον σκύλο σας, αντί να του φωνάξετε. Μάθετε βασικές εντολές στον σκύλο σας όπως το «ΑΣΕ», «ΕΛΑ», έτσι μπορείτε να τον σταματήσετε όταν δαγκώσει κάτι που δεν πρέπει, ή να του τραβήξετε την προσοχή όταν κάνει κάτι λάθος. Φυσικά μην ξεχνάτε την επιβράβευση όταν κάνει αυτό που του λέτε.

Πηγή: dogscity.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Από στις 8:00 η Σύσκεψη Φορέων και Σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων. Η ανακοίνωση για την εργατική Πρωτομαγιά

Το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου  Τρικάλων καλεί σε ευρεία σύσκεψη των Σωματείων Ιδιωτικ…