50euro

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, χαρακτήρισε την σχετική συζήτηση, «συζήτηση – φάντασμα»

Αντιμέτωποι με μία νέα οικονομική κρίση αποτέλεσμα της πανδημίας κορονοϊού που πλήττει σφοδρά την Ευρώπη είναι οι ηγέτες της Ε.Ε. Οι οικονομικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, ή κορονομολόγου, όπως αποκαλείται πλέον.

Ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ακόμη 5 Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλία για έκδοση κορωνομολόγων ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Με επιστολή στον πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ηγέτες ζήτησαν να εκδοθεί κορωνομόλογο προκειμένου να δοθούν σημαντικά κονδύλια για την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Τι είναι τα κορονομόλογα

Τα κορονομόλογα ή τα ευρωομόλογα, όπως ήταν γνωστά πριν την πανδημία, είναι μία ιδέα την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν από την αρχή της δημιουργίας της νομισματικής ένωσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοινό εργαλείο που μοιράζει το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών και χρηματοδοτεί τον δανεισμό τους, ενώ τα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε χρήμα. Μέχρι σήμερα οι εθνικές κυβερνήσεις εκδίδουν στις αγορές τα δικά τους ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους.

Έτσι το επιτόκιο δανεισμού διαφέρει σημαντικά με την Γερμανία να είναι σε θέση να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια εξαιτίας των υψηλών βαθμών αξιολόγησης της οικονομίας της.

Η ιδέα ξεκίνησε προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό χάσμα των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά με τον φτωχό νότο.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει να αγοράσει κρατικά ομόλογα με ένα πρόγραμμα ύψους 1 τρισ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, η προσπάθεια της ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τα όρια της και ένα νέο εργαλείο όπως το κορωνομόλογο θα έδινε μία νέα ευελιξία προκειμένου να αγοράσει περισσότερα ομόλογα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι υπέρμαχος της ιδέας.

Γιατί αρνείται η Γερμανία

Η Γερμανία, όπως και η Αυστρία και οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης, επιμένει να αρνείται την έκδοση ευρωομολόγων. Μάλιστα, προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, χαρακτήρισε την σχετική συζήτηση, «συζήτηση – φάντασμα» και συνέστησε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Το βασικό επιχείρημα της Γερμανίας είναι ότι οι χώρες του ευρωπσϊκού νότου δεν εκμεταλλεύονται τις καλές μέρες στην οικονομία τους προκειμένου να βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους. Η ανησυχία είναι ότι τα πακέτα και τα εργαλεία στήριξης ενθαρρύνουν την μη συμμόρφωση των κρατών αυτών με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Ωστόσο αυτήν την φορά δεν πρόκειται για αλόγιστες δαπάνες των κυβερνήσεων αλλά για μία παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Πηγή: lawandorder.gr από skai.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…