ygeia 1

Η κατανάλωση των λεγόμενων υγιεινών λιπών μπορεί να μειώσει έως και κατά ένα εκατομμύριο τους θανάτους από καρδιακή νόσο, παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο journal of the American Heart Association.
Για πολλά χρόνια οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί στην μάχη κατά των ανθυγιεινών λιπαρών, χωρίς ωστόσο να δίνουν έμφαση στην αύξηση της κατανάλωσης των υγιεινών εκδοχών τους. Τώρα, η νέα μελέτη έρχεται να διευθετήσει το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας είναι διττός, κατά των κορεσμένων και τρανς λιπαρών και την αντικατάστασή τους με τα υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά εμπεριέχονται σε ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και η πέστροφα, στην σόγια, το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Τα πολυακόρεστα λιπαρά συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και έχουν σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα κορεσμένα λιπαρά εμπεριέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τρανς λιπαρά κυρίως σε κατεργασμένα, ψητά και τηγανητά τρόφιμα.

Οι ερευνητές της Σχολής Διατροφικής Επιστήμης και Πολιτικής «Friedman» του Πανεπιστημίου «Tufts» στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον Δρ Ντάριους Μοζαφαριαν, για να υπολογίσουν τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με διάφορα πρότυπα κατανάλωσης λιπαρών μελέτησαν διατροφικές πληροφορίες από 186 χώρες. Εστίασαν σε μελέτες που είχαν θέσει υπό πολυετή παρακολούθηση άτομα για να δουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα ποσοστά θνησιμότητας συλλέχθηκαν από μελέτη του 2010.

Από την επεξεργασία των πληροφοριών αυτών οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 700.000 θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο, ή το 10% των θανάτων από καρδιακή νόσο, αποδίδονται στην μικρή κατανάλωση ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, εν αντιθέσει κορεσμένα λιπαρά και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

Η υπερκατανάλωση κορεσμένων αντί υγιεινών λιπαρών αναλογούσε στον 4% των καρδιακών θανάτων, δηλαδή περίπου 250.000 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν με την μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών. Και περίπου 8% των καρδιακών θανάτων υπολογίστηκε ότι αποδίδονται στην υπερκατανάλωση τρανς λιπαρών. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των τρανς λιπαρών θα μπορούσε να συνεισφέρει σε περίπου 537.000 λιγότερους θανάτους από καρδιακά αίτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς οι θάνατοι από τρανς λιπαρά μειώνονται στις δυτικές χώρες καθώς έχει ενταθεί η μάχη κατά των ανθυγιεινών λιπαρών. Ωστόσο, ΗΠΑ και Καναδάς εξακολουθούν να κατατάσσονται μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τους περισσότερους θανάτους λόγω τρανς λιπαρών.

Επίσης, Ρωσία, Γερμανία και Αίγυπτος έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακή νόσο λόγω χαμηλής κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών. Το ίδιο και η Μαλαισία αλλά λόγω υπερκατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών.

«Η μελέτη δείχνει ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών μπορεί πραγματικά να κάνει σημαντική διαφορά στη δημόσια υγεία και αποτυπώνει την πραγματική επίπτωση της διατροφής στην υγεία της καρδιάς» σχολιάζει η Δρ Σούζαν Στέινμπαουμ, καρδιολόγος και διευθύντρια Γυναικείας Καρδιακής Υγείας στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πληρώνεται σήμερα το μπόνους των 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επι…