1250x625_olive_coop_0024_151_KORRES_OLIVE_HARVEST

Πλαίσιο για πρόγραμμα που επιδοτεί την αποχώρηση συνταξιούχων αγροτών διαμόρφωσε η Ισπανία, που γίνεται η πρώτη χώρα με συγκεκριμένη πρόβλεψη για πριμ εξόδου στα υπό διαμόρφωση στρατηγικά της σχέδια.

Την ίδια στιγμή και η Γαλλία δείχνει έτοιμη να αναβαθμίσει υπάρχον πρόγραμμα που χρηματοδοτεί με εθνικούς πόρους στο εν λόγω μέτρο, ενώ και η Γερμανία διαμορφώνει επιχειρηματολογία υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης.

Σε έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, παρατίθενται οι λόγοι για τους οποίους ένας τέτοιος προγραμματισμός θα εξυπηρετούσε την θετική πορεία του αγροτικού κλάδου στην χώρα της Ιβηρικής. Αν και δεν υπάρχει σαφής τάξη μεγέθους του προγράμματος, μιας και εκκρεμεί η διαβούλευσή του από την Κομισιόν, την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, η Ισπανία δείχνει προετοιμασμένη για την ενεργοποίηση του πριμ εξόδου μόλις ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό report της Ευρωβουλής µε τον κατάλογο των τροπολογιών της νέας ΚΑΠ προβλέπεται η µετονοµασία του γενικού Μέτρου των νέων αγροτών σε «Εγκατάσταση νέων γεωργών, γεωργών νεαρής ηλικίας, προγράµµατα πρόωρης συνταξιοδότησης, σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξη πολύ µικρών και µικρών αγροτικών επιχειρήσεων».

Ουσιαστικά, το ποσό ανέρχεται στις 35.000 ευρώ, αφού κάτω από την οµπρέλα του µέτρου αυτού, τα κράτη µέλη µπορούν να χορηγούν στήριξη για την εγκατάσταση νέων αγροτώνγεωργών νεαρής ηλικίας, προγράµµατα πρόωρης συνταξιοδότησηςσύσταση αγροτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξη πολύ µικρών και µικρών αγροτικών επιχειρήσεων που δηµιουργούν και διατηρούν θέσεις απασχόλησης υπό τους όρους που καθορίζονται περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.

Πάνω στο γαλλικό πρόγραµµα διαδοχής αγροτών χτίστηκε η κοινοτική πρόταση για το πριµ εξόδου 

Ένα κρατικό πρόγραµµα εξόδου αγροτών µε παράλληλη µεταβίβαση της εκµετάλλευση σε νεαρούς αγρότες τρέχει για την περίοδο 2014-2020 η Γαλλία, µε την ονοµασία «Αccompagnement à l’installation Τransmission en Αgriculture» (ΑΙΤΑ), δηλαδή «Συµµετοχή στην διαδοχή στη γεωργία». Σε αυτά τα πρότυπα βασίστηκε και η πρόταση της Κοµισιόν για την ενεργοποίησή του µε κονδύλια της ΚΑΠ για όλα τα κράτη µέλη. Μάλιστα, οι Γάλλοι είχαν προτείνει να ανέβει και το ηλικιακό όριο των νέων αγροτών, φτάνοντας τα 45, χωρίς όµως επιτυχία.

Μεγάλο ποσοστό διαχειριστών εκµεταλλεύσεων σε 10 χρόνια θα βγει στη σύνταξη

Την ανησυχία τους για την έλλειψη διαδόχων στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις εκφράζουν και οι Γερµανοί, ζητώντας ειδικά προγράµµατα ανανέωσης γενεών. Ο πρόεδρος της Γερµανικής Ένωσης Αγροτών (DPV) Joachim Rukwied, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του πως «οι διαρθρωτικές αλλαγές επιταγχύνονται. Ένα µεγάλο ποσοστό των διαχειριστών εκµεταλλεύσεων θα συνταξιοδοτηθούν τα επόµενα δέκα χρόνια» και πρόσθεσε πως στη Γερµανία υπήρχαν περίπου 266.550 εκµεταλλεύσεις το 2019. Το 2010 υπήρχαν σχεδόν 300.000.

Πηγή: agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…