pisogyrismata-kairou-problimata-ampeli-696x347

Την πρώτη του εμφάνιση λόγω καιρικών συνθηκών έκανε ήδη ο περονόσπορος και το ωίδιο στα αμπέλια.

Υγρασία, βροχές και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των ασθενειών. Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εξέδωσε σχετική προειδοποίηση προς τους παραγωγούς να βρίσκονται σε επιφυλακή και να παρακολουθούν τους αμπελώνες, ώστε να προλάβουν την εκδήλωση της ασθένειας στην αρχή της.

«Έχουμε ήδη εντοπίσει τα πρώτα μολύσματα στα αμπέλια που εμείς χρησιμοποιούμε ως “πυξίδες”, τα οποία προϊδεάζουν για δευτερογενείς προσβολές, τόσο για περονόσπορο όσο και για ωίδιο», τονίζει ο Αντώνης Υφούλης, ειδικός επί των γεωργικών προειδοποιήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, στην «ΥΧ».

Εξηγεί ότι οι παραγωγοί αυτή την εποχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να βρίσκονται πάνω από τα αμπέλια τους για να προλάβουν να δράσουν άμεσα. «Κάθε αμπέλι, ανάλογα την τοποθεσία, την ποικιλία και άλλους παράγοντες, είναι διαφορετικό, οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε γενικές οδηγίες. Όμως, θα έλεγα ότι, σε αυτήν τη φάση, οι περισσότεροι δεν θα αποφύγουν τον ψεκασμό». Ο ειδικός επίσης προτείνει να χρησιμοποιηθεί δραστική ουσία που να στοχεύει και στους δύο εχθρούς του αμπελιού, περονόσπορο και ωίδιο.

Στην πράξη, όμως, η εμπειρία του κάθε παραγωγού παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, την προηγούμενη Τετάρτη, είχε αποφασίσει να μην ψεκάσει το αμπέλι του για περονόσπορο και ωίδιο. «Σκέφτηκα να μην το επιχειρήσω γιατί ετοιμάζεται βροχή. Έτσι όπως είναι ο καιρός, δεν ξέρεις τι να κάνεις. Από τη μια το αμπέλι κινδυνεύει, από την άλλη αν ψεκάσεις και βρέξει ξεπλένεται όλο το φάρμακο. Και έχεις ξοδέψει και χρήματα» εξηγεί στην «ΥΧ», για τις επιπλέον δυσκολίες των αμπελοκαλλιεργητών αυτή την εποχή, που επιτείνονται χρονιά τη χρονιά, λόγω κλιματικής αλλαγής.

«Κοιτάς τον καιρό που λέει ότι δεν θα βρέξει και τελικά βρέχει. Οι προγνώσεις πέφτουν πολύ συχνά έξω, γιατί τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται είναι με βάση παλαιά στοιχεία», τονίζει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν έχουμε συνεχείς βροχοπτώσεις, όπως τον Μάιο – Ιούνιο του 2011 που έβρεχε για δύο εβδομάδες συνέχεια. Τότε, οι παραγωγοί δεν μπορούν καν να μπουν στα αμπέλια να ψεκάσουν». Μεγάλο πρόβλημα επίσης για την εξάπλωση του περονόσπορου και του ωίδιου, επισημαίνει, αποτελούν οι αμπελώνες που έχουν εγκαταλειφθεί και, καθώς δεν τους φροντίζει κανείς, αποτελούν μολυσματικό παράγοντα για την υπόλοιπη αμπελοκαλλιέργεια.

 ypaithros.gr
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ντίνος Τσέλιγκας: Έφτασε η ώρα να δώσουμε την στήριξη, σε όσους πάνω απ’ όλα, βλέπουν τον πολίτη ως «Ανθρωπο!»

Έφτασε η μεγάλη ώρα!… Καλούμαι και εγώ λοιπόν με την σειρά μου τις επόμενες ημέρες ν…