eurogroup

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και πολλά ανοιχτά μέτωπα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρεθεί σήμερα στο Eurogroup, όπου οι εκπρόσωποι του κουαρτέτο θα παρουσιάσουν την ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία της αξιολόγησης.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν λάβει καμία έγγραφη πρόταση των δανειστών για τα θέματα που είναι σε διαπραγμάτευση και παραμένουν ανοιχτά, τακτική, η οποία θεωρεί ότι απειλεί την πορεία του προγράμματος, και δημιουργεί τον κίνδυνο για μια μακρά διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο με την γερμανίδα Καγκελάριο, ότι ενώ οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους την ελληνική πρόταση, δεν έχουν ακόμα καταθέσει καμία δική τους έγγραφη πρόταση. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» οι δανειστές για να ολοκληρωθεί με γρήγορες διαδικασίες και εντός χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση.

Το σημερινό Eurogroup θα επικεντρωθεί στα πρώτασυμπεράσματα των Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι από την επίσκεψή τους στην ελληνική πρωτεύουσα και αναμένεται να δώσει οδηγίες και προς τις δύο πλευρές για το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι και η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα παραμένει «ανοιχτή».

Στα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν είναι το ασφαλιστικό, που θεωρείται και το πιο κρίσιμο θέμα, με δεδομένο ότι υπάρχει και η εμπλοκή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και η αύξηση των φορολογικών εσόδων που αναζητείται μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε όι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

«Εχει ήδη καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σημείωσε ότι όσες φορές συνέβαιναν τέτοιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα».

iefimerida.gr

Load More Related Articles
Load More In Οικονομία
Comments are closed.

Check Also

Λευτ. Αυγενάκης: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα!

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ-ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩ…