man-with-tired-eyes-e1550695796982

Εσείς γνωρίζατε ότι τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, και λουτεΐνη; Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες δίνουν ώθηση στην υγεία των ματιών σας.

Η υγεία των ματιών σας είναι σημαντική. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα στα μάτια όπως πρεσβυωπία, μυωπία, ή καταρράκτη. Ορισμένες φορές, αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης.

Όμως, την υγεία των ματιών σας μπορούν να την επηρεάσουν και ορισμένες βλαβερές συνήθειες. Θέλετε να φροντίσετε την όρασή σας; Έχετε ακούσει γι’ αυτές τις τέσσερις υπερτροφές για τα μάτια;

Τα βασικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής για την υγεία των ματιών σας

Η φροντίδα των ματιών είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να τα διατηρήσετε υγιή. Ένας σημαντικός παράγοντας για τη φροντίδα τους, είναι η διατροφή σας. Η υγεία των ματιών συνδέεται με ορισμένες θρεπτικές ουσίες, όπως είναι οι ακόλουθες:

  • Βιταμίνες Α και C
  • Φλαβονοειδή
  • Καροτενοειδή
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Μέταλλα
  • Αντιοξειδωτικά

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες τροφές οι οποίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες, και είναι εξαιρετικές για την υγεία των ματιών σας.

Υπερτροφές για την υγεία των ματιών

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Σπανάκι σε μπολ

Το σέσκουλο και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μπορούν να προστατεύσουν την όρασή σας χάρη στα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο, και το μπρόκολο, δίνουν ώθηση στην υγεία των ματιών. Ο λόγος είναι η βιταμίνη Α που περιέχουν η οποία προστατεύει τον κερατοειδή.

Επιπλέον, μας παρέχουν και άλλες βιταμίνες όπως είναι η λουτεΐνη. Αυτή προστατεύει τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης μας προμηθεύουν με ζεαξανθίνη η οποία συμβάλλει στην ωρίμανση της οπτικής οδού. Είναι δύο εξαιρετικές ουσίες για την όρασή σας.

Καρότα για την υγεία των ματιών σας

Καρότα σε ξύλινο πάγκο

Τα καρότα, μία από τις καλύτερες υπερτροφές για τα μάτια, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Τα ραβδιοφόρα κύτταρα εκφυλίζονται εξαιτίας της ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης σε υγιή άτομα. Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ αναφέρουν ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.

Πώς;

Αντισταθμίζοντας τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α με την κατανάλωση β-καροτένης, η οποία προάγει τη σύνθεση της βιταμίνης. Τα καρότα είναι από τις τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν, επειδή έχουν υψηλή συγκέντρωση β-καροτένης.

Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι μόνο άτομα με ανεπάρκειας βιταμίνης Α ωφελούνται από αυτό. Ανεξαρτήτως, θα πρέπει σίγουρα να συμπεριλάβετε καρότα στη διατροφή σας.

Πιπεριές

Πιπεριές για την υγεία των ματιών σας

Και οι πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν την όρασή σας.

Για τη βέλτιστη υγεία των ματιών σας, μπορείτε να συμπεριλάβετε πιπεριές στη διατροφή σας. Είναι μια εξαίσια πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η βιταμίνη Α σας βοηθά να διατηρήσετε υγιή τα κύτταρα των ματιών.

Επιπροσθέτως, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει των κίνδυνο μολύνσεων των ματιών και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ενάντια στη γήρανση των κυττάρων. Οι πιπεριές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Β6, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτένη, και λυκοπένιο. Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν την υγεία των ματιών σας.

Φράουλες για την υγεία των ματιών σας

Φράουλες σε μπολ

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρεί υγιή τα μάτια σας, και δρα κατά των φλεγμονών και της γήρανσης.

Τα διάφορα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μπορούν να σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε διάφορα προβλήματα με τα μάτια όπως είναι η ξηροφθαλμία, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, και η μειωμένη όραση. Με την καθημερινή κατανάλωση φραουλών, μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων των ματιών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Προσθέτοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, μπορείτε να διατηρήσετε υγιή τα μάτια σας για μεγαλύτερο διάστημα. Αποτελούν εκπληκτικές επιλογές αν θέλετε να ξεκινήσετε να φροντίζετε την όρασή σας.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ε.Σ.Ε.: Μαραθώνιος Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστα…