maksimou

Τέλος στα σενάρια περί εκλογών που διακινούνται τις τελευταίες ώρες ιδίως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού μέσω του οποίου ανακοίνωσε παροχές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δίνει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2019, μετά το πέρας της τετραετίας. Όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου «δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει παροχές δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής».

Κυβερνητικές πηγές επιτίθενται παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμώντας ότι η διακίνηση σεναρίων για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώνει την αμηχανία της. Σύμφωνα με το Μαξίμου εξάλλου, η ΝΔ δεν έχει άλλο σχέδιο από τη συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, το βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και την ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Απαντώντας εν τω μεταξύ σε όσους επιχειρούν να εξισώσουν, όπως λένε στο Μαξίμου, την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την άνοιξη του 2014 οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» εξηγούν «ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το ‘’κοινωνικό μέρισμα’’, ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

Όπως σχολιάζουν κύκλοι της κυβέρνησης, δεν επρόκειτο στην πραγματικότητα για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντ’ αυτού», λένε στο Μαξίμου, «η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%)». «Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία», επαναλαμβάνουν.

Τέλος το Μαξίμου καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: αποτελεί ‘’ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς’’ η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Τι σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση

«Είναι πλέον σε όλους σαφές ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός που προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να συμμαζέψει τα συντρίμμια της πολιτικής του. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς» σχολιάζει από την πλευρά της η ΝΔ. Κύκλοι της Πειραιώς αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διανομή εφάπαξ βοηθήματος ύψους 617.000.000 ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ το μήνα. Επ’ αυτού η ΝΔ σημειώνει επίσης τα εξής: «Το 2016 η κυβέρνηση πήρε από τους συνταξιούχους πολλαπλάσια λόγω: Της μείωσης του αφορολογήτου. Της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ. Της επιβολής των εισφορών 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μόνο από τις εισφορές πήρε 710.000.000 ευρώ από τους συνταξιούχους. Μόνιμα. Για πάντα».

Όπως λένε στην Πειραιώς, στον προϋπολογισμό του 2017 το συνολικό ποσό από περικοπές συντάξεων είναι 1,6 δισ. ευρώ, 586.000.000 ευρώ μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές προέρχονται από τις μειώσεις σε επικουρικές και συντάξεις χηρείας, προσωρινές και αναπηρικές και από αύξηση εισφορών. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται έμμεσα από την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση σε ενεργειακά προϊόντα, την αύξηση σε καφέ και τσιγάρα. «Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτήν την λεηλασία των συνταξιούχων είναι μια εφάπαξ καταβολή 617.000.000 ευρώ. Λιγότερα δηλαδή από όσα τους έκοψε μόνο από την αύξηση των εισφορών! Και σε τρεις εβδομάδες, θα τους τα πάρει πάλι πίσω!», αναφέρουν.

Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, η ΝΔ αναρωτιέται για τον πρωθυπουργό «ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει;» και υπενθυμίζει τη δήλωση Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα που είχε διανείμει η κυβέρνηση το 2014. «Ο κ. Τσίπρας τότε έλεγε: Είναι πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Από τη μία να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι». «Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

koutipandoras.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…