20171103135819_kumtel_ks_2710

Σκέφτεστε να αγοράσετε σόμπα αλογόνου για θέρμανση στο σπίτι; Δείτε εδώ τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει αυτός ο τύπος θέρμανσης!

Οι σόμπες αλογόνου έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αν και έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, δεν αντικαθιστάνε ένα ολοκληρωμένο σύστημα θέρμανσης για όλο το σπίτι.

Εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων τους, εξυπηρετούν ιδιαίτερο σκοπό και πρωτού συνεχίσετε, μπορεί να δείτε πρώτα τι είναι οι σόμπες αλογόνου.

Ας δούμε λοιπόν ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των σομπών αλογόνου!

Σόμπες αλογόνου: πλεονεκτήματα

σόμπες αλογόνου πλεονεκτήματα1) Το σημαντικότερο πλεονέκτημα και ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτού του συστήματος θέρμανσης, είναι ότι ζεσταίνει γρήγορα μικρούς χώρους και ακόμα καλύτερα, μας ζεσταίνει γρήγορα και καλά αν την τοποθετήσουμε κοντά μας.

2) Είναι εντελώς αθόρυβες μιας και δεν έχουν βεντιλατέρ. Απλά «στέλνουν» θερμότητα όπως στέλνει ένας φακός το φως προς μία κατεύθυνση.

3) Είναι πολύ οικονομικές για αγορά και για τα λεφτά τους έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

4) Δεν έχουν καμιά σχέση με καύση άρα δεν υπάρχει πουθενά καπνός με ό,τι πλεονεκτήματα συνεπάγονται από αυτό…

5) Έχουν ασφάλεια κατά πυρκαγιάς: αν για κάποιο λόγο πέσουν κάτω, σβήνουν μόνες τους. Βέβαια όχι κι αν πηγαίνουμε «γυρεύοντας», όπως πχ αν έχουμε τη σόμπα αλογόνου πολύ κοντά πχ σε μάλλινο ύφασμα, τότε δεν μας σώζει τίποτα…

6) Ένα ακόμα τελευταίο πλεονέκτημα της σόμπας αλογόνου, είναι η εύκολη μεταφορά της και τοποθέτηση. Είναι πολύ μικρές σε όγκο και ελαφριές, και απλά τις βάζουμε στην πρίζα και ζεσταινόμαστε.

Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα των σομπών αλογόνου, ας δούμε τώρα τα μειονεκτήματά τους.

Σόμπες αλογόνου: μειονεκτήματα

1) Ένα βασικό μειονέκτημα της σόμπας αλογόνου είναι ότι είναι ακατάλληλη για μεγάλους χώρους. Η φιλοσοφία αυτού του τύπου θέρμανσης είναι να ζεσταίνει ότι βρίσκεται κοντά και έτσι είναι κατάλληλη μόνο για αυτό ή και γενικά για θέρμανση μικρών χώρων.

2) Οι λάμπες που έχουν μέσα τους και κάνουν όλη τη δουλειά, βγάζουνε φως. Εντάξει, αυτό δεν μας ενοχλεί, εκτός ίσως από το αν τις έχουμε κοντά μας ενώ κοιμόμαστε (και για να ζεσταινόμαστε αναγκαστικά θα πρέπει να τις έχουμε στραμμένες επάνω μας)

3) Όταν την κλείσουμε, ο χώρος κρυώνει γρήγορα εξαιτίας του ότι δεν ζεσταίνει ακριβώς το χώρο (και για την ακρίβεια τον αέρα μέσα στο χώρο) αλλά τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

4) Συγκριτικά με την ποιότητα θέρμανσης, έχει μεγάλο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε γενικές γραμμές, είναι ότι πρέπει αν θέλουμε να ζεσταινόμαστε μερικές ώρες πχ στο γραφείο ή στον καναπέ μας και όχι για να ζεστάνουμε ολόκληρο σπίτι ή ένα μεγάλο χώρο.

Ζυγίστε τα και δείτε αν καλύπτουν τις ανάγκες σας. Αν όχι, τότε μπορείτε να στραφείτε σε άλλου τύπου συστήματα θέρμανσης, όπως πχ στη θέρμανση με ακτινοβολία, στους θερμοπομπούς, κλπ.

Πάντως είναι αρκετά κατάλληλες και αξίζουν τα λεφτά τους όχι για μόνιμη θέρμανση ολόκληρου χώρου, αλλά για «προσωρινή» θέρμανση κυρίως ενός μέρος του χώρου (πχ να σας ζεσταίνει όταν κάθεστε στο γραφείο, κλπ).

Αλλιώς θα τις δείτε να ονομάζονται θερμάστρες χαλαζία που στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι κάποιες σόμπες αλογόνου μπορεί να μυρίζουν. Αυτό δεν οφείλεται στις λάμπες, αλλά οφείλεται «στο περιτύλιγμα», δηλαδή στο μεταλλικό πλαίσιο και στη βαφή του, όπως και στα μέρη που την απαρτίζουν.

Η «μόνη θεραπεία», είναι να την κάψετε μερικές φορές στο φουλ και μετά θα αρχίσει σταδιακά να φεύγει η μυρωδιά της σόμπας. Καλό είναι να το κάνετε πχ στο μπαλκόνι.

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…