Sotiropoulos

Είναι προκλητικά για το λαό  τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των Τρικαλινών της  βουλευτών , όπως του κ.Σιμορέλη με σχετικό δημοσίευμα στα τοπικά ΜΜΕ,  για την «εμπιστοσύνη των αγορών» και το «ομολογιακό δάνειο» που εξέδωσαν.

Στην ουσία χαίρονται που  κόβουν «μερίσματα» στο  κεφάλαιο με εγγύηση τη μονιμοποίηση της  αντιλαϊκής πολιτικής. Το δάνειο, για τον οποίο είναι ευτυχής ο κ. Σιμορέλης  ,θα καταλήξει στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων και βέβαια προστίθεται στη μάζα του ήδη υπάρχοντος δανεισμού και στις πλάτες του λαού.

Για το νέο  κρατικό δάνειο δεκαετούς διάρκειας μπαίνουν ως υποθήκη η ζωή ,τα δικαιώματα και η περιουσία του λαού. Το κεφάλαιο θα εισπράττει κι απ’αυτό το δάνειο,  οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν γι’ ακόμη μια φορά  με τα χαράτσια και τις περικοπές , απ’ όπου άλλωστε δημιουργούνται και τα «πλεονάσματα».

Η  διατήρηση και επέκταση όλου του μνημονιακού οπλοστασίου, οι  δεσμεύσεις για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα και τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων είναι  μερικές από τις εγγυήσεις για την «εμπιστοσύνη» των αγορών προς την ελληνική οικονομία, ώστε να αντληθεί το δάνειο. Συγκεκριμένα:

▪      Με την  «ενισχυμένη εποπτεία» της Κομισιόν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την περίοδο 2023 – 2060 υπολογίζεται  κατά μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Οι «επεξεργασίες» σε επίπεδο Γιούρογκρουπ αποκαλύπτουν ότι η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και το 2060 και δείχνει  πόσο μακριά φτάνει η «μεταμνημονιακή» καταιγίδα.

▪   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο νέος γύρος των αντιλαϊκών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων που προβλέπουν τα «μεταμνημονιακά» μνημόνια, όπου δεσπόζει η διάλυση της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, μαζί φυσικά με το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων (περιφερειακά λιμάνια, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, νέος γύρος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ) που η κυβέρνηση ψηφίζει με «καταιγιστικούς» ρυθμούς, για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους  επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιβεβαιώνεται έτσι η μόνιμη «μεταμνημονιακή» εποπτεία στην οποία βρίσκονται οι λαϊκές ανάγκες, ενώ από την άλλη  συνεχίζονται οι υποσχέσεις για διάφορες «δόσεις» που «έχουν λαμβάνειν» οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Είναι χαρακτηριστικές οι εκθέσεις του ΔΝΤ που εστιάζουν στην ανάγκη να υπάρξουν «περισσότερη ευελιξία» στην αγορά εργασίας και νέες «δομικές μεταρρυθμίσεις» για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία, στη μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και επιχειρηματικά κέρδη που «θα χρηματοδοτηθεί από την προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων», δηλαδή μέσω της νέας κατακρεούργησης του αφορολόγητου ορίου. Για ακόμη μια φορά η λαική οικογένεια με το χαράτσωμά της θα πληρώσει τις φοροαπαλλαγές των επιχειρηματιών.

Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων «το αφεντικό τρελάθηκε» και για τη συνέχεια  προβλέπει  οι νέες «βελτιώσεις» στον «αναπτυξιακό νόμο», προσθέτοντας στους μποναμάδες για το κεφάλαιο αυξημένες προκαταβολές κρατικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινάνε πριν από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά και υπαγωγή σε αυτό το «ειδικό καθεστώς» κάθε είδους «ενδοομιλικών υπηρεσιών», τον εμβληματικό νόμο για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις» κ.ά.

Το «ορεκτικό»  γι’ όλα αυτά  το έφερε η κυβέρνησης πριν λίγε μέρες στη Βουλή ψηφίζοντας μια σειρά προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έτσι , με μερικές ακόμη αισχρές τροπολογίες που έφερε σε άσχετα νομοσχέδια

και επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό της κατήφορο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ :

      Μείωσε  από 15% σε 10% τη φορολογία στα κέρδη των μετόχων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους . Μάλιστα με τη θετική ψήφο και της «οπισθοδρομικής» ΝΔ που τους… χωρίζει χάος – προχώρησε στη μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών (μερίσματα), Πρόκειται για μια ακόμα «ρύθμιση»-δωράκι  για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκτός των άλλων επιφέρει νέες απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που θα καλυφθούν από «άλλες πηγές», όπως λέγεται στην αιτιολογική έκθεση, δηλαδή από τη φοροληστεία και την αφαίμαξη του λαού

  • Αύξησε  κατά 10% τις τιμές των «φαρμάκων αναφοράς», που θα σημάνει ανατιμήσεις σε μια σειρά από φάρμακα για το λαό

     «Ρύθμισε» υπέρ των βιομηχανιών τις επιστροφές από την κρατική δαπάνη για τα φάρμακα, χαρίζοντάς τους 20 εκατ. ευρώ,που έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ.

Ήταν τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να φοροαπαλλάξει παραπέρα την κερδοφορία του κεφαλαίου, που κατέθεσε την τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού!

Η κυβέρνηση έδωσε ένα ακόμα δείγμα γραφής της «δίκαιης» ανάπτυξης, δίνοντας χωρίς τέλος «δωράκια» στο κεφάλαιο.
Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη της κυβέρνησής σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δίκαιη μόνο για τους λίγους , για την ολιγαρχία του πλούτου. Κι επειδή σας έπνιγε το δίκιο και δε μπορούσατε να περιμένετε ,φέρατε όλες αυτές τις «ευεργετικές» τροπολογίες άρον άρον στο αθλητικό νομοσχέδιο! Φαίνεται κύριοι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ  ότι  οι μέτοχοι των ανωνύμων εταιρειών, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι  δεν άντεχαν άλλο την πείνα κι έπρεπε γρήγορα να τους φροντίσετε….          Την ώρα έχει προσυμφωνήσει το παραπέρα τσεκούρωμα του αφορολόγητου από τα 8.600 στα 5.600 ευρώ, που διατηρεί τη φορολογία στους μισθωτούς στο 22% από το πρώτο ευρώ, που  αναγκάζει ακόμα και τον άνεργο να πληρώνει 22% φόρο για το πενιχρό επίδομα ανεργίας που λαμβάνει. Την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν μόλις το 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης ,Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…