syllogos didaskontvn

Σχολικό κανονισμό λειτουργίας θα πρέπει να καταρτίσουν  οι σχολικές μονάδες,  σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου για το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Η κατάρτιση σχολικού κανονισμού θα είναι  ένα από τα μέτρα που θα προβλέπονται στα  καθήκοντα του Συλλόγου Διδασκόντων.

Συγκεκριμένα στη πρόταση αναφέρεται ότι:

 Υιοθετείται και εφαρμόζεται ο θεσμός του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της σχολικής μονάδας, στο πλαίσιο του οποίου τα μέλη της σχολικής κοινότητας συνδιαμορφώνουν τους κανόνες της σχολικής ζωής. Ο Σ.Δ θα διαμορφώνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του σχολείου λαμβάνοντας υπόψη του τις προτάσεις των μαθητών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς η τήρησή του αφορά όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και εδράζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της  ελευθερίας έκφρασης και της παροχής ίσων ευκαιριών για όλους στη μάθηση.

Ο Σχολικός Κανονισμός περιλαμβάνει το σύνολο των όρων και των κανόνων που ρυθμίζουν τη συνύπαρξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, την οργάνωση και τη λειτουργία του σχολείου και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική επίτευξη του εκπαιδευτικού έργου.

Ενισχύει και θεμελιώνει στο σχολείο τις αρχές της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού, της επικοινωνίας, της ισότητας, της συμμετοχής, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, εμπνέεται από τις αρχές της καλής λειτουργίας του σχολείου αλλά και των καθημερινών σχέσεων μεταξύ μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων και λειτουργεί περισσότερο προληπτικά παρά κατασταλτικά.

Βασική αρχή για την κατάρτιση του Σχολικού Κανονισμού είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στη σύνταξη του Σχολικού Κανονισμού συμβάλλουν με τις προτάσεις τους οι μαθητές και μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες.

Η επιθυμία του Υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση σχολικού κανονισμού από τις σχολικές μονάδες είναι πολύ παλιά. Το 2002 πρότεινε ένα κείμενο  Γενικών Αρχών Σχολικού Κανονισμού  που περιλαμβάνει γενικούς κανόνες  για τη σύνταξη του κανονισμού με τη συμμετοχή γονέων και μαθητών, χωρίς όμως να ψηφιστεί ποτέ.
Διαβάστε εδώ τις Γενικές Αρχές Σχολικού Κανονισμού

fresh-education.blogspot.com

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Οι κυνηγοί στο πλευρό των πλημμυροπαθών κατοίκων, των τριών Κοινοτήτων του Δ. Πύλης

Η χθεσινή δράση, είναι μια έμπρακτη απόδειξη προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης προς του…