epilogi

Σχολιασμός θεμάτων ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2020 από τους καθηγητές Μαθηματικών, ΛΥΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ και ΒΑΓΕΝΑ ΙΩΑΝΝΗ του φροντιστηρίου ΕΠΙΛΟΓΗ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ(ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Θέμα Α:Δεν απαιτούσε πολύ χρόνο και ήταν φυσιολογική υπόθεση για τους περισσότερους μαθητές.Διαφορετικό το Α4 ε) που είναι ερώτημα κρίσεως,παρά θεωρίας και είναι από τις ερωτήσεις κατανόησης του σχολικού βιβλίου.

Θέμα Β:Είχε τυποποιημένα θέματα εύρεσης σύνθεσης και αντίστροφης συνάρτησης,χωρίς να κουράζουν με τις πράξεις τους,στο οποίο μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οι μαθητές έχοντας καλή γνώση εκθετικών και λογαριθμικών συναρτήσεων από την ‘Αλγεβρα Β’ λυκείου.Για τον υπολογισμό των οριων στο Β4 χρειαζόταν όρια σύνθετης συνάρτησης.

Θέμα Γ:Απαιτούσε πολύ καλή γνώση Ανάλυσης με στοιχειώδη γνώση τριγωνομετρίας,χωρίς να προβληματίζει με τις πράξεις.Το Γ4,πρόβλημα ρυθμού μεταβολής(παρόμοιο με το σχολικό βιβλίο),είναι ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τους μαθητές.Τονίζουμε ότι εξετάζει ένα ευρύ φάσμα της ύλης.

Θέμα Δ:Το θέμα Δ είναι από τα πιο απαιτητικά των τελευταίων ετών,αλλα διατυπωμένο με ιδιαίτερη σαφήνεια.Τα ερωτήματα Δ1,Δ3,Δ4 είχαν άμεση εξάρτηση και χρήση των βασικών θεωρημάτων Bolzano,Rolle,Θ.Μ.Τ.Στο Δ2 χρειάζεταιμαθηματική δεξιότητα και άριστη γνώση στον υπολογισμό ορίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ(ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Θέμα Α:Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία,με γνώσεις από τη θεωρία του σχολικού βιβλίου.

Θέμα Β:Παρόμοιας δυσκολίας με το Β θέμα του νέου συστήματος.

Θέμα Γ:Απαιτητικό,με καλή γνώση τριγωνομετρίας  από την ‘Αλγεβρα Β’ λυκείου. Βασικό θέμα ακροτάτων σε πρόβλημα εύρεσης ριζών με τη βοήθεια του συνόλου τιμών μιας συνάρτησης,καθώς και χρήση βασικών θεωρημάτων όπως Θ.Μ.Τ.

Θέμα Δ:Πολύ απαιτητικό,για μαθητές που έχουν κατανοήσει πάρα πολύ καλά μεγάλο κομμάτι της ύλης.

Υ.γ. Να τονίσουμε ότι τα θέματα εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα της ύλης με πλουραλισμό λύσεων.

Τέλος,να ευχηθούμε καλή συνέχεια σε όλους τους μαθητές,καλά αποτελέσματα και να τους συγχαρούμε,εκ των προτέρων για την προσπάθειά τους σε αυτή τη δύσκολη χρονιά.

Με εκτίμηση,

ΛΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΒΑΓΕΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Κ. Μαράβας από Πύλη: Όσες οι χιλιάδες σταγόνες της αποψινής βροχής, τόσες & οι ψήφοι στην κάλπη του Συνδυασμού μας την Κυριακή!(βίντεο/φωτό)

«Γκρέμισε» το Πνευματικό Κέντρο της Πύλης ο Κώστας Μαράβας… Πρωτόγνωρη και απρόσμενη…